Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Sācies apbalvojuma Kilograms kultūras 2019 fināla balsojums

Otrdien, 21. janvārī, paziņoti sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā Kilograms kultūras 2019 Ziemas balsojuma uzvarētāji un atklāts fināla balsojums.

Lai nokļūtu pie fināla balsojuma nominantiem, Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un lsm.lv žūrija izvirzīja savā redzējumā oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus. Trijos balsojumos – Pavasara, Rudens un Ziemas – skatītāji un klausītāji varēja izvēlēties spilgtākos un būtiskākos Latvijas kultūras dzīves notikumus astoņās kategorijās, savukārt devītajā kategorijā – Kultūrvieta – visa aizvadītā gada garumā ikvienam bija iespēja izvirzīt savu iecienītāko kultūras baudīšanas vietu. Šogad no Rīgas pieteiktas septiņas, no Latgales – sešas, Zemgales – četras, Kurzemes – piecas, bet no Vidzemes – 17 kultūras baudīšanas vietas. No visiem reģioniem uzvarēt var tikai viena kultūrvieta – tā, kas būs saņēmusi lielāko atbalstu fināla balsojumā.

Balvas Kilograms kultūras 2019 kategorijā Mūzika fināla balsojumam izvirzīts koncerts festivālā Saxophonia, grupas Instrumenti koncerts un Imanta Kalniņa opera Spēlēju, dancoju.

Kategorijā Kino uz balvām pretendē Latvijas simtgades daudzsēriju filma Sarkanais mežs, dokumentālā filma Vija Artmane. Aktrise un laiks, spēlfilma Jelgava ‘94.

Kategorijā Teātris nominētas izrādes Vēstures izpētes komisija, Mārtins Īdens un Baltais helikopters.

Kategorijā Vizuālā māksla fināla balsojumam izvirzīta Ernesta Vītiņa izstāde Stikla labirintā, Daces Lielās izstāde Gleznas un MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte.

Kategorijā Literatūra nominēti Contras dzejas krājums Tik grūti būt latvietim, Leona Brieža romāns Vilcene un atraitnis un Ilmāra Šlāpina dzejas krājums Es nemāku, komatus.

Kategorijā Mantojums uz balvām pretendē grāmata 100 izcili Latvijas aktieri, grāmata Piecdesmit gadi Rīgas modē un starpdisciplināra izstāde Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts.

Kategorijā Gada pārsteigums finālam izvirzīti izlaušanās istaba Ziedoņa klase, ērģelnieces Ivetas Apkalnas Saullēkta koncerts Dzintaru pludmalē, pilnmetrāžas animācijas filma Projām

Kategorijā Gada notikums nominēts Ceturtais Valmieras vasaras teātra festivāls un spēlfilma Dvēseļu putenis.

LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja, žūrijas locekle Ieva Rozentāle atzīst, ka fināla notikumu saraksts ir skaists un iespaidīgs. "Katrs notikums būtiski raksturo mūsu kultūras telpas mērogu aizvadītajā gadā: vai tas būtu grupas Instrumenti koncerts vai leģendāras latviešu operas iestudējums, vai valsts simtgadē tapušās filmas vai citi izcili notikumi – katrs no tiem ir spēcīgi iespaidojis tā apmeklētājus un emocijās un prātos atstājis paliekošu nospiedumu," uzsver Ieva un norāda, ka katrs finālists ir pelnījis atzinību.

Latvijas Radio mūzikas žurnālists Orests Silabridis priecājas, ka apbalvojuma finālistu saraksts ir pierādījums tam, ka 2019. gads Latvijas kultūras dzīvē bijis spilgtiem notikumiem bagāts. Viņš arī atzīst, ka, neskatoties uz to, ka pats bijis apbalvojuma žūrijā, izšķirties, par ko atdot savu balsi fināla balsojumā, ir ļoti grūti: “Kā lai izšķiras, piemēram, starp Latvijas komponista operu, spilgtu laukuma notikumu un filharmonisku koncertu ar neakadēmisku piegaršu?! Dosim priekšroku asprātīgam citzemniekam – latvju vērotājam, ģeniālam dzejniekam, kas radījis neaizmirstamu prozas paraugu, vai filozofam, kurš nezina pareizrakstību? Tepat arī jauns piegājiens jēdzienam "izstāde", smagā metāla grupas (ne)tapšana, čekas maisi, stikla plātņu brīnums, seriāls, portrets, tiāra, ērģeles pludmalē, teātris mazdārziņos un vēl, un vēl. Prieks to visu atcerēties un prātā pārcilāt. Lai nevienam no mums nebūtu slinkums arī nobalsot!”

Žūrijā, kā ierasts, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Lesīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, kā arī LR3 – Klasika direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Justīne Savitska, Ilze Jansone un Toms Treibergs.

Apbalvojuma Kilograms kultūras 2019 pasniegšanas ceremonija notiks 15. februārī LTV Koncertstudijā. To plkst. 21.15 būs iespējams vērot tiešraidē LTV1 un REPLAY.lv, kā arī klausīties tiešraidē Latvijas Radio (LR1 un LR3 – Klasika) ēterā.

Vietnē https://kgkulturas.lsm.lv iespējams balsot par kultūras notikumiem, faktiem un darbiem deviņās kategorijās. Balsojums norisināsies līdz 30. janvāra plkst. 23.59, bet uzvarētāji tiks noskaidroti svinīgajā balvas Kilograms kultūras pasniegšanas ceremonijā 15. februārī, ko tiešraidē varēs vērot LTV1 un REPLAY.lv un klausīties LR1 un LR3 ēterā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja