Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sievietes vieta, loma un sasniegumi. Tiešsaistē rit festivāls LadyFest Riga

Starptautiskā Sieviešu diena inspirē plašu jautājumu loku, par ko runāt, domāt, diskutēt, uzzināt. Jau trešo gadu notiek arī LadyFest Riga, šoreiz gan no 8. līdz 14. martam tiešsaistē. Festivāls tapis ar mērķi ik gadu uz vienu nedēļu martā radīt telpu, kurā runāt par sievietēm aktuāliem jautājumiem, svinēt sieviešu sasniegumus mākslā un kultūrā.

Pirmdien, 8. martā, festivālu atklāja Sieviešu Stendaps, bet šodien, 9. martā, plkst. 19 LadyFest Riga notiks dzejas pasākums Trrīīīss, kurā piedalīsies dzejnieces Anna Auziņa, Marija Luīze Meļķe un Inga Gaile. Trešdien, 10. martā, plkst. 17 plānots Džemmas Sudrabas podkāsta Starp mums, meitenēm, runājot ieraksts, kurā viesosies māksliniece Rasa Jansone. 12. martā plkst. 19 mākslas vēsturniece Iliana Veinberga lasīs lekciju par Taisiju Poluikēviču, kura savulaik bija viena no vadošajām māksliniecēm Rīgas Porcelāna rūpnīcā. 13. martā plkst. 19 klīniskā psiholoģe, kognitīvi biheiviorālās terapijas speciāliste Kristīne Dūdiņa stāstīs, kas ir psihiskā veselība, kā par to rūpēties, kas to ietekmē, kā palīdzēt sev pašam un kad jāmeklē speciālista palīdzība. 14. martā plkst. 13 festivāls noslēgsies ar sarunu Lesbietes+: mīti un patiesība. Saruna ar spēles elementiem.

Jau pirmajā LadyFest Riga literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone un vēsturniece Ineta Lipša runāja par sievietes vietu un lomu XX gs. sākumā. Šogad viņu dubultlekcijas tēma ir par sievieti Latvijā tieši pirms 100 gadiem. To tiešraidē varēs skatīt 11. martā plkst. 19.

"1921. gadā Latvijā pieņēma Laulības likumu. Es pētīju, kā sievietes pašas par šo tēmu reflektē," paskaidro Eva Eglāja-Kristsone. Viņa lasījusi sieviešu rakstītās dienasgrāmatas līdz Otrajam pasaules karam, vēstules, publicistiku. Visrūpīgāk pētījusi Margarētas Grosvaldes, kura strādāja Latvijas sūtniecībā Londonā, dienasgrāmatu. Margarēta cieši bija iesaistīta vienā no svarīgākajiem 1921. gada notikumiem – Latvijas de jure atzīšanā. Dienasgrāmatā viņa raksta ne tikai par politiku, bet arī par sirdslietām. Otra ir Marijas Stalbovas-Eglītes (Viktora Eglīša sieva, Anšlava Eglīša māte) dienasgrāmata. Viņa dzīvoja Latvijā, slimoja ar tuberkulozi. Daudz interesanta pētniece izlasījusi dabaszinātnieces Marijas Dīlmanes, kura pēc ilgāka laika atgriezusies Latvijā no Pēterburgas, dienasgrāmatā. Par laikmeta liecību kalpo arī rakstnieces Ivandes Kaijas piezīmes. "Satversmes sapulcē ir sešas sievietes, viena no viņām – Aspazija. Bet šajā laikā Vilhelmīne Zeppe, kura saistīta ar Raini, iekļūst tiesu prāvā. Intrigu pilni notikumi! Tajā gadā tiek nodibināta pirmā studenšu korporācija Daugaviete, tiek izveidota gaidu kustība," uzskaita E. Eglāja-Kristsone un piebilst – laiks bija dinamisks, bet "cilvēciski un emocionāli ir daudz līdzību ar mūsdienām".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja