Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bailes un cīņas Ziedkalnē

Pēc Dienas publikācijas 4. jūnijā par Valsts sociālās aprūpes centra Zemgale filiālē Ziedkalne notiekošo vardarbību ar vēl nebijušu spēku centrā uzplaiksnījuši baumu viļņi. Paralēli tam, ka centra vadošās personas nespēj izšķirt, kuram ir lielāka ietekme, tiek vākti paraksti par to, lai Ziedkalne netiktu slēgta. Par pamatu parakstu vākšanai izmantoti kaut kur dzirdēti vadītāja izteikumi, otrdien raksta Diena

Laikraksta rīcībā nonākusi neoficiāla elektroniskā sarakste, kur kāda sieviete pauž neizpratni, jautājot, kāpēc Ziedkalnes saimniecības daļas vadītājs Normunds Latišs apstaigā klientus un darbiniekus, prasot parakstīties pret filiāles slēgšanu. Sieviete neslēpj bailes, norādot, ka visi filiāles darbinieki ir šokēti. "Nav iespējams kvalitatīvi veikt darba pienākumus, jo bail laukos palikt bez darba," viņa raksta.

Sarunā ar Dienu Latišs nemaz nenoliedz, ka paraksti tiek vākti. "Tādas runas, ka Ziedkalni slēgs, darbinieku vidū ir izskanējušas. Zemgales direktors Ilgonis Leišavnieks tādu runu ir teicis filiālē Īle," viņš skaidro. Uz jautājumu, kāds ir dokumenta saturs, ko klienti un darbinieki ir parakstījuši, viņš nezināja atbildēt. Savukārt atbilde, kas šo dokumentu sagatavojis, ir īsa - darbinieku kolektīvs. Runājot par tālāko rīcību ar savāktajiem parakstiem, Latišs ir nekonkrēts - darbinieki izdomās.

Pirms sākta parakstu vākšana, neviens no dokumenta autoriem gan nav apvaicājies pašam Zemgales direktoram, vai tiešām baumām ir pamats. Leišavnieks pauž sašutumu par šādu rīcību. "Tās ir pilnīgas muļķības, nekādu runu par likvidāciju vispār nevar būt. Turklāt šo jautājumu neizlemju es. Tiesības ko tādu darīt būtu ministrijai. Ja kāds izmanto šo situāciju, lai panāktu manu atbrīvošanu, tad tas ir ļoti negodīgi gan pret darbiniekiem, gan klientiem, jo viņi tiek satraukti. Tas neliecina par profesionālu darbu," viņš neslēpj sarūgtinājumu.

Ja vadības cīņas līdz rudenim pavisam vēl nebūs saplosījušas Ziedkalni, to kopā ar visu pārējo sociālās aprūpes sistēmu gaida pārmaiņas. Paredzēts sākt īstenot deinstitucionalizācijas plānu, kuram pamatus sāka likt iepriekšējā ministre Ilze Viņķele (Vienotība). Tas paredz lielāku uzmanību veltīt centru klientu sadalījumam. 

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Bailes un cīņas Ziedkalnē otrdienas, 10.jūnija, laikraksta Diena 4.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas