Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

papildināta (19:27) - Ozolnieki ar pīpmaņu noteikumiem ies uz Satversmes tiesu

Ozolnieku novada Dome nolēmusi negaidīt, kad Saeima izskatīs Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus likumā par smēķēšanas ierobežošanu, paredzot ļaut pašvaldībām noteikt papildu pīpēšanas aizliegumus, ziņo portāls zz.lv.

Ozolnieku deputāti sēdē pirmdienas vakarā vienbalsīgi nolēma, ka aicinās Satversmes tiesu atcelt pašvaldību lietu ministra Edmunda Sprūdža rīkojumu, ar kuru tas apturējis Ozolnieku saistošo noteikumu grozījumus, kas aizliedz smēķēt privātīpašumā uz balkona, lodžijas vai pie atvērta loga.

Jāatgādina, ka jau oktobrī Ozolnieki pieņēma noteikumus, kas aizliedz dūma vilkšanu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām. Ņemot vērā to, ka pašvaldībām likums nav ļāvis Saeimas vietā noteikt papildu ierobežojumus, ministrija pret noteikumiem iebilda. Pašvaldība to neņēma vērā, tāpēc 9.janvārī nozares ministrs ar rīkojumu tos apturēja. 

Pēc reģionālās attīstības ministrijas ierosinājuma Veselības ministrijas speciālisti nupat sagatavojuši likuma grozījumus, kas paredz pašvaldību tiesības noteikt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, izdodot atbilstošus saistošos noteikumus.

Tomēr Ozolnieki negaidīs, kamēr likuma grozījumi tiks skatīti Saeimā. Deputāti gandrīz stundu cits pēc cita vienā balsī runāja, ka ministra E.Sprūdža rīkojums nav jāņem vērā un ka jādodas uz Satversmes tiesu, lai tā lemj, ka sabiedrības tiesības uz veselīgu vidi ir būtiskākas par indivīda tiesībām uz savu privātīpašumu. 

"Dabiska vēlme ir dzert tīru ūdeni un ēst veselīgu pārtiku. Tāpat arī vēlme pēc tīra gaisa," sēdē sacīja Izglītības, kultūras un veselīga dzīvesveida veicināšanas komitejas priekšsēdētāja Anita Bībere. Viņa uzsvēra, ka līdz šim sabiedrība bijusi pārāk iecietīga pret pīpmaņiem, kuru "bezkaunības un visatļautības dēļ tiek ietekmēta arī apkārtējo veselība". A.Bībere uzsvēra, ka daudzi sportisti un jaunās ģimenes Ozolniekus par savu dzīvesvietu izvēlas, jo šajā novadā izveidojušās veselīga dzīvesveida un sporta tradīcijas. 

Ozolnieku juriste Genoveva Celma, kas ir arī Administratīvās komisijas vadītāja, A.Bīberes sajūsmu par veselīgajiem iedzīvotājiem gan mazināja. Juriste atzina, ka pēdējā laikā "mēs cīnāmies ar skolēniem", kuri pīpē arvien biežāk. "Sabiedrība ir slima," uzsvēra G.Celma.

Sēdē par pīpēšanas aizliegumu izteicās gandrīz visi Ozolnieku novada Domes deputāti. Pēc viņu izteikumiem bija noprotams – kaut arī noteikumi nav īsti likumīgi, sabiedrības veselības vārdā Ozolnieki nedrīkst atkāpties no apņēmības izskaust smēķēšanu uz lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem.

(mainīts viss teksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas