Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

papildināts (17:46) - Aculiecinieka informācija: Ičā nonākušas VUGD mācībās izmantotās putas

Jaunākie analīžu rezultāti netieši liecina par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) mācībās izmantotās vielas iespējamu nopietnu ietekmi uz Ičas upes ekosistēmu, portālu Diena.lv informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Kaut VUGD norāda, ķīmiskās vielas mācību laikā upē netika laistas, VVD Rēzeknes nodaļā Dienai atklāj - dienesta rīcībā ir aculiecinieka sniegta informācija, ka mācībās izmantotās putas upē tomēr nokļuvušas, tāpēc VUGD līdz pirmdienai jāsniedz vides dienestam pilnīgu izklāstu par notikušajām mācībām.

VUGD līdz pat piektdienas vakaram nav sniedzis pilnīgu pieprasīto informāciju par notikušajām mācībām un tajās veiktajiem drošības pasākumiem, lai vidē nenonāktu kaitīgas vielas, portālam Diena.lv uzsver VVD Rēzeknes nodaļas direktore Ērika Ruskule.

Viņa pastāstīja, ka VVD no VUGD līdz pirmdienai plkst.11 sagaida detalizētu izklāstu par Ičas upes krastos notikušajām mācībām un to laikā veiktajām darbībām, tostarp izmantoto ekipējumu un vielām.

Tā kā institūta BIOR veiktās analīzes neuzrādīja iespējamo piesārņojuma cēloni Ičas upē, VVD pieņēma lēmumu paplašināt izpētes laukumu, piesaistot Latvijas Hidroekolģijas institūtu. Atkārtoti analizējot VUGD mācībās izmantotās vielas iespējamo ietekmi, pirmie analīžu rezultāti liecina par ļoti augstu šīs vielas toksiskuma līmeni - testa organismi ūdens vidē gājuši bojā pie ļoti niecīgas koncentrācijas.

VVD atkāroti ir pieprasījis VUGD sniegt detalizētu informāciju par mācību norisi un to, kādi drošības pasākumi tika ievēroti, lai mācībās izmantotās ķīmiskās vielas nenonāktu vidē, kā arī par mācību vietas sakopšanu pēc mācību beigām.

VUGD Balvu nodaļa uz VVD pieprasījumu sniegt nepieciešamo informāciju par notikušajām mācībām, tai skaitā foto, video, kartogrāfiskos datus un citu informāciju, nav atbildējusi pietiekami detalizēti,  būtiskāko informāciju nesniedzot.

Kaut informēts par mācību norises vietu un scenāriju, tajās iesaistītajām transporta vienībām, personālu, kā arī to, kāda viela izmantota putu radīšanai un tās koncentrāciju (0,36 litri putu radītāja uz 5,6 litriem ūdens), joprojām nav atbildes - kāds ir kopējais mācībās izmantoto putu apjoms un vai tas potenciāli varēja radīt kaitējumu upes ekosistēmai.

Ruskule portālam Diena.lv atklāj - vides dienesta rīcībā ir aculiecinieka informācija, ka putas Ičā tomēr nonākušas, un pašlaik tiek gaidīts paskaidrojums no VUGD. "Pēdas ir arī dabā. Ir redzama noplūdes vieta," saka Ruskule.

VUGD pārstāve Viktorija Šembele informē, ka VUGD Balvu daļas mācībās putas upē netika laistas. "Balvu daļas mācībās tika pielietotas putas, kuras netika laistas ūdenī, bet gan ar tām noklāta zeme vairāku metru attālumā no upes, kur tika imitēta degvielas noplūde ceļu satiksmes negadījuma rezultātā."

VUGD mācībās izmantotās putas bijušas15 kārtīgi atšķaidītas ar ūdeni, tāpēc sintētisko vielu koncentrācija tajās ir minimāla. Putas ražotas no koncentrāta Shtamex, kuru dienests izmantojot jau 10 gadus. Līdz šim pēc mācībām VUGD nekad nav saņēmis informāciju par piesārņojumu vai bojā gājušām dzīvām radībām, uzsver Šembele.

Tāpat Šembele arī vērš uzmanību uz to, ka bojā gājušās zivis Ičas upē atklātas trīs nedēļas pēc minētajām glābēju mācībām. Ražotāja sniegtais apraksts norāda, ka putu koncentrātā esošā sintētiskā viela ļoti viegli biodegradējas. "Ņemot vērā ilgo laika posmu starp mācībām un konstatēto iesārņojumu, mācību norises vietā ķīmisko vielu klātbūtne strauji samazinājās," saka Šembele.

Dienests norāda, ka pastāvīgi sadarbojas un arī turpmāk ir gatavs sadarboties ar atbildīgajām institūcijām, sniedzot visu nepieciešamo informāciju, lai noskaidrotu zivju bojāejas apstākļus.

(ar jaunāko informāciju papildinātas pirmās trīs rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas