Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - Kārtējā pensiju lietā ST lemj par labu pensionāriem

Satversmes tiesa (ST), ņemot vērā, ka  šobrīd paredzētais izdienas pensiju samazinājums iekšlietu sistēmas darbiniekiem ir ļoti būtisks – vairāk nekā divu trešdaļu apmērā, turklāt netiek ņemts vērā, cik lielus ienākumus persona gūst kā sociāli apdrošinātā persona, šādu samazinājumu atzinusi par neatbilstošu Satversmei. Faktiski kārtība ir jau atcelta no 1. februāra, jo valsts prognozēja šādu ST lēmumu.

Tiesa noteica, ka ieturējumi no pensijām ir jāizbeidz ne vēlāk kā no šā gada 1.jūnija, bet neizmaksātā pensijas daļa ir jāatmaksā pensionāriem ne vēlāk kā līdz 2015.gada 1.jūlijam. „Mēs jau paredzējām, ka lēmums izdienas pensiju sakarā būs tāds pats, kā valsts pensiju lietā, tāpēc, lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret izdienas pensijas saņēmējiem, to izmaksu pilnā apmērā sākām jau no februāra,” pauž iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

ST gan pieļāva, ka apstākļos, kad iekšlietu sistēmā dienošo personu atalgojums tiek būtiski samazināts, būtu pieļaujams arī saprātīgs izdienas pensiju apmēra samazinājums. Tomēr šajā gadījumā tas nav bijis samērīgs. Tādēļ tiesa atzina, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 1.pantam, proti, tiesiskās paļāvības principam un samērīguma principam, kā arī Satversmes 109.pantam.

2009.gada decembrī Latvijā bija 4376 izdienas pensionāru, no tiem nestrādājoši bija 2766 pensionāri, savukārt strādājoši – 917. 

Lieta ir ierosināta pēc Ulda Mugareviča konstitucionālās sūdzības, kurā tika norādīts, ka apstrīdētā norma neatbilstot no Satversmes 1.panta izrietošajam tiesiskās paļāvības principam un samērīguma principam, kā arī Satversmes 109.pantam, kas noteic, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos. 

Apstrīdētā norma noteic: „No 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim izdienas pensijas saņēmējam, kurš 2009.gada 1.jūlijā ir obligāti sociāli apdrošinātā persona (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), izdienas pensiju pārrēķina un samazina par 70% no aprēķinātā izdienas pensijas apmēra. Izdienas pensijas apmērs atjaunojams ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā zaudēts obligāti sociāli apdrošinātās personas statuss.”


(papildināta 2. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas