Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Swedbank: Lai Latvija kļūtu par investoriem pievilcīgāku valsti, mājasdarbu mikroekonomikas līmenī netrūkst

Latvijas Bankas trešdien publicētie dati liecina, ka ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā šī gada trešajā ceturksnī ir bijušas ļoti vārgas, kopumā ekonomikā ieplūduši vien niecīgi 67 miljoni eiro, kas ir par 75% mazāk kā pērnā gada trešajā ceturksnī. Arī ārvalstu investīciju ieplūde šī gada deviņos mēnešos kopumā ir bijusi par trešdaļu mazāka kā pērn. 

Tomēr paniku vēl nevajag celt, investīciju apsīkums varētu būt saistāms ar vārgulīgo pasaules ekonomikas attīstību. Ekonomikas izaugsme pasaulē šogad būs vājāka kā pērn un arī eirozonas ekonomika, lai gan spējusi izķepuroties no recesijas, joprojām šogad saruks salīdzinājumā ar pērno gadu. Tas atstāj iespaidu arī uz investoru noskaņojumu un pieejamiem līdzekļiem. Latvijā šogad investīcijas visvairāk mazinājušās tieši no eirozonas valstīm. Nākamgad pasaules ekonomikas izaugsme pieņemsies spēkā un arī IKP pieaugums eirozonā kļūs spējāks, līdz ar to pozitīvi ietekmējot arī ārvalstu investīciju ieplūdi Latvijā. Tāpat gaidāms, ka nākamgad Latvijas kredītreitings varētu vēl tikt pacelts saistībā ar iestāšanos eirozonā un prognozējamo stabilu ekonomikas izaugsmi (vienu no straujākajām Eiropā), kas varētu būt labs signāls ārvalstu investoriem.

Taču tas nenozīmē, ka varam atslieties krēslā un gaidīt vien nākamo gadu. Lai gan makroekonomiskā stabilitāte ir sasniegta, mājasdarbu netrūkst mikroekonomikas līmenī, lai Latvija kļūtu par investoriem pievilcīgāku valsti. Jaunākais Swedbank Baltijas Jūras reģiona indekss liecina, ka Latvija krietni atpaliek no reģiona vidējā ekonomikas strukturālās kvalitātes ziņā (proti, institucionālās, tiesiskās un uzņēmējdarbības vides kvalitāte un efektivitāte, kas ietekmē uzņēmēju izmaksas). Latvija pēdējos gados vien varējusi turēties līdzi konkurentiem reformu centienos, bet ar to vien nepietiek, lai panāktu konkurentus. Politikas veidotājiem aizvien ciešāka uzmanība jāpievērš mikroekonomikas līmeņa reformām (piemēram, attīstot industriālās zonas, stiprinot izglītības un inovāciju saikni,  u.c.), lai Latvija spētu veiksmīgi konkurēt par ārvalstu investīciju ieplūdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē