Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Būvnieku asociācija: Virzība uz inovatīvu būvniecību Latvijā ir pārāk lēna

Pēdējos gados Latvijā virzība uz inovatīvu un ilgtspējīgu būvniecību, kā tas notiek citviet Eiropas Savienībā, ir ļoti lēna, jo attīstītāji nevēlas gaidīt investīciju atmaksāšanos ilgākā laikā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) prezidents Normunds Grinbergs.

Viņš norādīja, ka pēdējos gados būvniecībā pastiprināta uzmanība tiek pievērsta ekspluatācijas izmaksām, samērojot celtniecības izmaksas ar to, cik eiro par kvadrātmetru vēlāk būs jāmaksā par būves un telpu ekspluatāciju.

Aktuāla esot kļuvusi arī energoefektivitātes problēma, lai gan būvnieki esot būtiska izaicinājuma priekšā - kā to nodrošināt par saprātīgu cenu. Energoefektīvas un zema enerģijas patēriņa mājas ir viens no labākajiem veidiem, kā mazināt siltumnīcefektu radošo gāzu emisiju. Turklāt Latvijas klimatiskajā joslā ir svarīgs ikviens paņēmiens, kas palīdz samazināt izmaksas par siltumenerģiju un elektrību.

Eksperts secina, ka normatīvajos aktos definētās minimālās energoefektivitātes prasības ir pietiekami adekvātas, taču nav īsti skaidrs, kas notiek tad, ja šīs prasības netiek ievērotas.

"Noteiktu energoefektivitātes līmeni var panākt ar prasmīgu projektēšanu, piemēram, maksimāli izmantojot saules enerģiju un tuvinoties pasīvās mājas principam, lai caur logiem ieplūst vairāk enerģijas, nekā tā tiek atdota. Nākamais solis ir inovatīvu tehnoloģiju izmantošana, taču tās sadārdzina izmaksas par apmēram 25-30%, un šie ieguldījumi atmaksājas ļoti lēni. Kaut arī apsaimniekošanas izmaksas pēc tam ir ļoti zemas, reti kurš pasūtītājs ir gatavs gaidīt investīciju atmaksāšanos ilgu laiku," atzina eksperts.

Savukārt pasūtītājam ir jāizšķiras, ko tas vēlas iegūt - energoefektīvu vai par zemu cenu uzceltu būvi. "Ja jau projektēšanas posmā tiek domāts par iespējamām ekspluatācijas izmaksām, tad jau laikus var rast piemērotākos risinājumus," skaidro Grinbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē