Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Grifits: Veselības aprūpes pakalpojumus ir bīstami saistīt ar nodokļu maksājumiem

Veselības aprūpes pakalpojumus ir bīstami saistīt ar nodokļu maksājumiem, trešdien preses konferencē žurnālistiem sacīja Starptautiskā Valūtas fonda misijas Latvijā vadītājs Marks Grifits.

"Mēs uzskatām, ka tas ir bīstami," sacīja Grifits, minot, ka šāda sistēma var, piemēram, ietekmēt bērnus, kuru vecāki nemaksā nodokļus, vai arī nodokļu nemaksātāji, nesaņemot nepieciešamo medicīnisko palīdzību, var izplatīt savu slimību tālāk sabiedrībā. Turklāt nodokļu nemaksātājam, slimības saasināšanās gadījumā vēršoties slimnīcā, palīdzība tāpat būtu jāsniedz, un tas izmaksātu vēl dārgāk.

Grifits, atsaucoties uz Pasaules Banku, sacīja: ja Latvija palielina izdevumus veselības aprūpei, papildus finansējums jāiegulda tieši primārajā veselības aprūpē, nevis slimnīcās. Tāpat svarīgas esot arī veselīga dzīvesveida kampaņas.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) norādīja: ja cilvēks izvairās no nodokļu maksāšanas, tad viņš nevar pretendēt uz veselības pakalpojumu pieejamību pilnā apmērā. Ministru apmierina Veselības ministrijas (VM) piedāvājums saistīt veselības aprūpes pakalpojumus ar nodokļu maksājumiem, un tas, pēc Lietuvas pieredzes, likšot legalizēties nodokļu nemaksātājiem.

Vienlaikus Vilks uzsvēra, ka jebkurā gadījumā neatliekamā palīdzība nodokļu nemaksātājiem tiks sniegta.

Jau ziņots, ka VM ir sagatavojusi koncepcijas projektu par veselības aprūpes pakalpojumu sasaisti ar nodokļu maksājumiem. Iepriekš veselības ministre Ingrīda Circene (V) sacīja, ka jaunā sistēma varētu tikt ieviesta no 2013.gada, ja viss noritēs, kā plānots, savukārt, ja tas neizdosies, reforma, visticamāk, tiks atlikta par vienu gadu, proti, veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana ar nodokļiem tiks sasaistīta no 2014.gada.

VM plāno noteikt, ka neatliekamo palīdzību saņems visi iedzīvotāji, savukārt plānveida pakalpojumus - tie, kas maksā nodokļus, kā arī attaisnotie nemaksātāji, piemēram, bērni, pensionāri, bezdarbnieki un citas iedzīvotāju grupas, par kurām vēl iespējams diskutēt. Plānots, ka daļa no nomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa varētu tikt novirzīta tieši veselības aprūpei.

Iepriekš Circene kā ieguvumus no jaunās sistēmas norādīja iespēju samazināt rindas uz plānveida pakalpojumiem, piedāvāt vairāk plānveida operāciju, kompensējamo medikamentu, iespējams, arī samazināt pacientu līdzmaksājumus.

Darbs pie reformas, lai nodokļu maksāšanu sasaistītu ar plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, ir arī viena no 2012.gada prioritātēm veselības nozarē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē