Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Iekšlietu ministrs: Terorisms nedrīkst svinēt uzvaru

"Situācija Latvijā nav mainījusies un nav paaugstinājies terorisma draudu līmenis," portālam Diena.lv telefonsarunā norādīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība). Viņš piekrīt Francijas prezidentam Fransuā Olandam sakot, ka "terorisms ir uzbrukums tautas vērtībām un tas nekādā gadījumā nedrīkst svinēt uzvaru".

Kozlovskis regulāri sazinās ar Drošības policijas (DP) vadību, kas viņu informē par situāciju un kā tā šobrīd attīstās Francijā. "Skaidrs, ka Francijā tagad notiek izmeklēšana un visi spēki ir veltīti tam, bet Latvijā vēl joprojām nav pamata uztraukties, mums nav paaugstinājies terorisma draudu līmenis. Vēl joprojām tas saglabājas zems, kā tas ir bijis līdz šim. Dienesti strādā pastiprinātā režīmā, protams, ciešā saiknē ne tikai ar Francijas kolēģiem, bet arī Eiropas Savienības (ES) drošības dienestiem," sarunā norāda ministrs atkārtojot, ka Latvijas sabiedrība šodien var justies droši.

"Es saprotu satraukumu, īpaši pēc tā fakta par Sīrijas bēgļa pasi, taču skaidrs, ka līdz šim uzbrukumu bija īstenojušas personas, kuras jau dzīvo ES un ir ES dalībvalstu pilsoņi, bet es gribētu atgādināt, ka šobrīd joprojām notiek izmeklēšana un precīzus secinājumus varēs izdarīt vēlāk," stāsta ministrs, taču neizslēdz, ka starp miljons patvēruma meklētājiem var ierasties arī kāds no teroristiem.

"Ja mēs skatāmies uz Latviju, tad jau pašlaik šī gada rādītāji norāda, ka kopumā šī gada laikā ir aizturēti 500 cilvēki no dažādām valstīm, tostarp Irākas, Sīrijas, Pakistānas un līdz šim dienesti ir strādājuši pastiprinātā režīmā un vērtē katru personu, kura ieradusies Latvijā. Tas ir skaitlis, kas jau krietni pārsniedz to nepieciešamo skaitli, ko Latvija vispār var uzņemt gada laikā. Vienādības zīmi starp bēglis un terorists tomēr vilkt nevar, jo faktiski tomēr ir tā, ka lielākā daļa bēgļu mūk no tām valstīm, kur teroristi jau ir sagrābuši teritorijas," stāsta Kozlovskis.

Uz jautājumu, vai arī Latvijai būtu nepieciešams pārdomāt par iespējamu robežkontroles atjaunošanu, ministrs ir skeptisks un norāda, ka šobrīd būtu virkne lietu, kas būtu jānorīko daudz operatīvāk - "Tas, ka Francija ir ieviesusi ārkārtas robežkontroli ir jāsaprot - viņiem ir ārkārtas situācija [..], runājot par citām ES dalībvalstīm - būtu nepieciešams izveidot pasažieru datu reģistru, vienoto regulējumu par ieroču apriti, jo arvien vairāk tiek izmantoti triecienšaujamieroči un ir skaidrs, ka viņi tiek nelegāli ievesti ES, tāpat arī kopējā iebraukšanas sistēma valstī - veidot to efektīvāku, lai var izsekot tos teroristus, kas pārvietojas no ES uz trešo valstu nometnēm un atpakaļ".

Kozlovskis atzīst, ka terorisms diemžēl ir dienaskārtībā, un, visticamāk, arī būs, kamēr netiks noregulēta šī problēma ar terorismu Irānā, Irākā, Afganistānā.

Jau vēstīts, ka teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti 132 cilvēki un vairāk nekā 300 ievainoti. Atbildību par terora aktiem uzņēmies teroristiskais grupējums Islāma valsts. 



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē