Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kiberuzbrukumi pat caur ledusskapi

Modernās tehnoloģijas būtiski atvieglo ikdienu, taču līdzi sev nes arī virkni drošības risku – sarunā ar Guntaru Gūti uzsver informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

Fragments no intervijas:

Cik apzinīgi un zinoši esam šodien, salīdzinot ar laiku pirms pieciem gadiem?

Cilvēki daudz vairāk zina un interesējas, aktīvi arī ziņo mums par aizdomīgiem e-pastu sūtījumiem, krāpšanas mēģinājumiem un citiem incidentiem. Tāds uzskatāms salīdzinājums – regulāri rīkojam "datorologa akcijas", kad  ikviens var atnest IT drošības speciālistiem uz pārbaudi savu datoru. Pirms pieciem gadiem kādā datorā atklāja 120 vīrusus! Šobrīd aizvien retāk datoros atklāj bīstamus vīrusus. To veicinājis gan zināšanu un informācijas līmeņa pieaugums, gan arī jaunu IT iekārtu un programmatūras gana pieejamais cenu līmenis. Cilvēki saprot, ka lētāk ir nopirkt jaunu datoru ar jaunākajām datorprogrammām un arī antivīrusu programmām, nekā dzīvot ar pastāvīgu apziņu, ka ir augsts risks kļūt par kibernoziedznieku upuri.

Vai tas, ka Latvija ir NATO un ES dalībvalsts, kaut kādā mērā paaugstina kibernoziedznieku interesi par mūsu IT sistēmām?

Gan dalība NATO, gan ES, gan arī šogad sagaidāmās pašvaldību vēlēšanas paaugstina kiberuzbrukumu risku, tikai, protams, tie ir daudz rūpīgāk plānoti un ar precīzāku mērķi. Te nenotiek masveida šāviens. Uz konkrētām IT sistēmām tiek sūtīti spiegošanas vīrusi. Latvijā regulāri datorsistēmu drošības eksperti saskaras ar šādiem uzbrukumiem. Tas nav nekas pārsteidzošs – cits jautājums, kādiem nolūkiem tiek izmantota nozagtā informācija, vai tā tiek publiskota. Un, ja tiek puliskota, vai šī izplatītā informācija jau nav mērķtiecīgi sagrozīta. Tāpēc atkal ir svarīgi, lai mediji un sabiedrība būtu pietiekami izglītota, spējot saprast, vai konkrētā informācija ir patiesība vai mērķtiecīga dezinformācija, kas balstīta uz sākotnēji patiesiem, taču nozagtiem un jau modificētiem datiem. Te arī ir žurnālistu atbildība spēt atšifrēt šādas situācijas un objektīvi aprakstīt faktus. Mums visiem jāapzinās, ka informācijas operācijas ir un būs, jāspēj tās pamanīt.

Vai kiberdrošības izaicinājumi nākotnē pieaugs? Parasti saka, ka tiesībsargiem grūtības sagādā tas, ka noziedznieks vienmēr ir vienu soli priekšā.

Kibernoziedznieki ir vēl izteiktāk soli priekšā tiesībsargiem. Turklāt šīs iespējas viņiem paplašina IT plašāka ieiešana arī citās jomās – mājsaimniecībā, televīzijā, enerģētikā. Tā saucamais lietu internets. Diemžēl sadzīves tehnikas ražotāji gandrīz vispār nedomā par IT drošības riskiem, ražojot, piemēram, ledusskapjus ar interneta pieslēgumu. Tas pats attiecas uz apkures sistēmām, videonovērošanas kamerām u. c. Taču ikviena šāda iekārta ir potenciāls kibernoziedznieku instruments. Un jau ir fiksēti pirmie gadījumi, kad plašākos kiberuzbrukumos ir izmantoti ledusskapji ar interneta pieslēgumu. Tas ir nākamais izaicinājums – piespiest ražotājus ne tikai apmierināt pircēju vēlmes pēc modernā, bet arī garantēt IT drošību.

Visu interviju lasiet otrdienas, 24. janvāra, avīzē Diena!

Top komentāri

John
J
Jā, bet manam podam ar ir nets pieslēgts. Tas kontrolē gaisa t, un pats uzsilda poda malu cik siltu vajag.Jo reti kurinu māju,ir forši-ka kāds Tevi mil.
Trollis JT
T
Draugi, tak nepērciet ledusskapi, trauku mašīnu un telefonu, kuri jums uzbrūk! Tas ir tik vienkārši!
Problēma, kura neeksistē
P
Ledusskapjiem interneta pieslēgums ir kaut vai tāpēc lai varētu caur internetu atjaunot programmatūru. Papildus ir vēl ideja par ledusskapja savienošanu ar veikalu, kur ledusskapis pasūta preci, kad viņam trūkst utt. Tā ideja varētu būt noderīga kādam kas aktīvi rīko ballītes un nespēj atvēlēt laiku lai sekotu līdzi kad pasūtīt uzkodas un dzeramo. Datoru vīrusi nav salīdzināmi ar dabā esošajiem vīrusiem - tos visus izstrādā cilvēki, ņemot vērā esošo OS uzbūvi. Ja NSA rokās ir šādi rīki, tas nozīmē, ka ir liela iespēja ka arī kādiem citiem ir šādi paši rīki un izrādās, ka visu šo pašu rīku komplekts plus papildus ir arī hakeru rokās. Ja ASV slepenie dienesti būtu ieinteresēti sistēmu drošībā, nevis iespējās pašiem izmantot to nepilnības, tad arī šo OS ražotājiem tiktu paziņota informācija par šīm problēmām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē