Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Skolniece: Nojaukt žogus un būvēt tiltu - tikai tā var saliedēt Latvijas sabiedrību

"Katrā pieturā uzlasīšu pamestos vārdus un nevairīšos no līdzīgām sejām, no jauna atklāšu cieņu un atmiņas, savējās un senākas par tām! Mana valsts un es - kad atgriezīšos, mēs vairs nebūsim svešinieces!" tā savā esejā raksta godalgotās pirmās vietas ieguvēja Ziemeļvalstu ģimnāzijas skolniece Alise Miļūna.

9.maijā ar eseju konkursa laureātu apbalvošanu un diskusiju par valsts jēdzienu noslēdzās Valsts kancelejas un Valsts izglītības satura centra veidotais eseju konkurss Mana valsts un es.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) uzsvēra, ka "par valsti bieži runā kā par ko smagu, kā par pienākumu. Kaut ko abstraktu vai netveramu. Taču valsts nav nekas abstrakts vai netverams. Valsts esam mēs paši un tas, kāda valsts būs, ir atkarīgs arī tikai no mums pašiem. Patiesi spēcīga valsts sākas katrā pašā."

Savukārt sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, daloties pārdomās, minēja: "Valsts nav kaut kas autonoms, no mums ārpus esošs, neatkarīgs un tāds, kas ir skaidri atdalāms no tā, ko mēs saucam par mums. Tāpat arī valsts nav pašsaprotama un neizbēgama likteņa nolemta lieta. Bet ja mēs esam nolēmuši, ka mums valsts ir, tad ir skaidri jāapzinās, ko mēs ar šo valsti vēlamies panākt un ko mēs ar to gribam izdarīt."

Profesors Deniss Hanovs papildināja: "Manuprāt, valsts ir tā telpa, kur mēs varam būvēt nevis sienas, žogus, bet kopēju telpu ar tiltiem starp dažādu kopienu cilvēkiem. Nav noslēpums, ka šodien, 9.maijā vai 16.martā mūsu sabiedrību plosa dažādas versijas par Latvijas vēsturi. Tādēļ pēdējos gados mēs mēģinām rast iespēju veidot tiltus starp cilvēkiem, kas vienotu. Telpa, kurā valda vienādi viedokļi ir pelēki. Tikai viedokļu dažādība spēj nodrošināt krāsainu un interesantu telpu dzīvošanai."

Konkursā Mana valsts un es godalgoto pirmo vietu ieguva Ziemeļvalstu ģimnāzijas skolniece Alise Miļūna, otro vietu - Rīgas Kultūru vidusskolas skolniece Inese Muceniece. Savukārt trešo vietu konkursā dalīja Gulbenes 2.vidusskolas skolēns Arnis Žagata un Daugavpils 16.vidusskolas audzēknis Ēriks Kjars. Konkursa veicināšanas balvas saņēma Katrīna Bērziņa no Pļaviņu novada ģimnāzijas, Zane Bikovska no Madonas 1.vidusskolas un Mazens Zibara no Olaines 2.vidusskolas.

Pasākumā piedalījās arī konkursa žūrijas locekļi - Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte un viceadmirālis, atjaunoto Latvijas Republikas Jūras spēku pirmais komandieris, bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots, žurnālists, Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, literatūrzinātniece, Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste, Latvijas Avīzes žurnāliste Dace Kokareviča, olimpiskais čempions bobslejā un bobsleja treneris Jānis Ķipurs, Valsts izglītības satura centra mācību satura speciāliste Sandra Falka, kā arī viesi no Olaines 2.vidusskolas un Rīgas Lietuvas vidusskolas.

Aicinām noskatīties video, kurā konkursa pirmās vietas ieguvēja Alise Miļūna dalījās pārdomās par Latviju. Tāpat pieejams visa pasākuma video ieraksts.

Eseju konkurss Latvijas vidusskolēniem Mana valsts un es tika rīkots par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 24.gadadienai. Konkursa otrās kārtas ietvaros Valsts kanceleja saņēma 44 izcilas jauniešu esejas, no kurām par labākajām tika nominētas septiņas. Vietu sadalījumu noteica žūrijas balsojums, kā arī tautas balsojums Valsts draugiem lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē