Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Strautiņš: Eksportu oktobrī samazina dabiskais atbirums

Oktobra eksporta datos viens no galvenajiem skaitļiem ir skarbs - salīdzinājumā ar pērno oktobri preču eksports ir samazinājies par 6,5%. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi eksports audzis par 2,8%, bet sezonālu faktoru dēļ oktobris mēdz būt gada mēnesis ar lielāko eksporta apjomu, tāpēc tā nav nekāda dižā darba uzvara.

Taču detaļas šoreiz atklāj daudz labvēlīgāku ainu nekā kopsumma. Eksporta sarukumu gada griezumā "ar uzviju" izskaidro izmaiņas posteņos, kur ikmēneša izmaiņas parasti nosaka reeksporta plūsmu viļņošanās. Papildu ietekme noteikti bijusi arī naftas produktu cenu izmaiņām, minerālproduktu eksportu gada laikā samazinot par 32,1%. Izmaiņas šajā postenī, dzērienu un elektrisko iekārtu eksportā kopā par 38% pārsniedz kopējo eksporta kritumu, citiem vārdiem, pārējo preču eksports kopumā ir pieaudzis par 18 miljoniem. Liela ietekme (vēl 49% no eksporta krituma) bija graudiem, kas nu nekādi neliecina par grūtībām nozarē. Acīmredzot lauksaimnieki un viņu sadarbības partneri oktobrī bijuši ļoti aizņemti ar rapša transportēšanu - eļļas augu sēklu eksports bijis līdz šim vislielākais. Šķiet, ka šogad līdz oktobra beigām paspēts eksportēt samērā nelielu daļu ražas, un tam būs labvēlīga ietekme uz sekojošo mēnešu tirdzniecības datiem. Lielākā pozitīvā ietekme uz eksporta gada pārmaiņām bija koksnes produktiem, to eksports bijis līdz šim viens no lielākajiem. Pārējo posteņu ietekme šoreiz samērā maza. Šķiet, ka piepildās prognozes par nodokļu likumu maiņas ietekmi uz elektronikas reeksportu. NVS valstu vājās pirktspējas dēļ paliekošs varētu būt arī kritums dzērienu reeksportā, tāpat kā naftas produktu darījumu vērtības samazināšanās. Ārējās tirdzniecības dati tuvāk atspoguļos mūsu eksporta nozaru patieso sniegumu.CSP publicētajos ikmēneša ārējās tirdzniecības pārskatos ir runa par preču eksportu, taču tie vēl nesniedz pilnu ainu par eksporta nozaru darbības rezultātiem. Mūsu ekonomikai ļoti svarīgs ir arī pakalpojumu eksports, kurā šogad veidojas ļoti interesanta aina, to ir vērts pieminēt. Dati par pakalpojumu eksportu 3.ceturksnī tika publicēti pagājušajā nedēļā, tātad jau veidojas diezgan precīzs priekšstats par gada kopējiem rezultātiem. Šī gada 3.ceturksnī un arī gadā kopumā ļoti nedaudz ir mainījies transporta pakalpojumu eksports, kas šajā gadījumā ir laba ziņa, jo gada sākumā bāzes scenāriji bija krietni nepatīkamāki. Taču ļoti labvēlīga ir attīstība pārējo pakalpojumu eksportā. Tie pirmkārt ir tūrisms, kā arī IT, finanšu, sakaru un citi biznesa pakalpojumi. Šiem pakalpojumiem ir raksturīga:Liela ietekme uz iedzīvotāju ienākumiem attiecībā pret eksporta apjomu, jo to radīšana prasa nelielu importa apjomu.Samērā augsts atalgojums šos pakalpojumus eksportējošajos uzņēmumos (izņemot tūrisma nozari kopumā).Šo pakalpojumu eksporta pieaugums šogad varētu būt ap 300 miljoniem eiro, sasniedzot apmēram 2,5 miljardus eiro. Runājot alegorijās, tā ir augstas kvalitātes degviela ekonomikai - bez piemaisījumiem, ar augstu sadegšanas temperatūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē