Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Točs: Visaginas AES projekts ir pelnījis vismaz diskusiju parlamentā

Ieminieties tik Latvijas parlamentā, ka, iespējams, vajadzīgs tautas vēlēts prezidents, un jūs tūlīt tiksiet atsēdināts nedemokrātiem paredzētajā vietā. Parlamentārisms ir mūsu svētums - jums tūlīt tiks paskaidrots. Tieši Saeima ir lielais mūsu politiskās dzīves centrs un tautas gribas izpausme - jums tiks nekavējoties pateikts.

Tāpēc dīvaini, ja izrādās, ka mūsu demokrātijas lielajā centrā nepietiek laika tieši pašu svarīgāko lēmumu apspriešanai. Un tāds ir koncesijas līgums par Latvijas piedalīšanos miljardiem vērtajā Visaginas atomelektrostacijas projektā, ko steidzīgi parakstīs valdības līmenī.

Lietuvas Seims lems, bet mūsu Saeimai diskusijai par Visaginas AES īsti neatliekot laika. Likums to neparedzot, jautājuma izšķiršanai pietiekot ar valdības līmeni. Var jau būt, ka kādam vispār šķiet, ka Visagina ir tikai kaimiņvalsts projekts. Tomēr tieši Visagina ir viens no pašiem apjomīgākajiem projektiem, kādā tuvākajos gadu desmitos vispār gatavojas piedalīties Latvijas valsts. Gadsimta projekts gan tiks būvēts Lietuvas valstī, nesot lielu sociālu un ekonomisku labumu kaimiņu ekonomikai. Iespējams, ka tieši Visaginas AES būs tas projekts, kura dēļ Latvija var turpmāk atpalikt no Lietuvas, jo mūsu ekonomikā projekta ar līdzīgu vērienu nebūs, kamēr kaimiņiem būs. Saimnieciskais labums, kādu Latvija iegūs no Visaginas, katrā ziņā būtu pelnījis diskusiju parlamentā - miljarda projekts tam ir pietiekami liels.

No Latvijas puses Visaginas atomelektrostacijas projektā paredzēts ieguldīt vismaz vienu miljardu eiro jeb 700 miljonu latu, kas ir milzīga summa Latvijas mērogam. Ir dīvaini, ka Saeima, kurā pastardienas noskaņās mēdz diskutēt par pāris miljoniem budžetā, tagad ir gatava klusēt par miljarda projektu. Kur pazudis parlamentārisma princips?

Arī no drošības viedokļa tas ir objekts nr. 1, jo mūsu valstij Visaginas AES rada augstākā līmeņa draudus ne tikai potenciālas avārijas, bet arī potenciāla teroristu uzbrukuma gadījumā. Arī no šādu draudu viedokļa Visaginas AES tikai formāli atrodas Lietuvā. Tā atrodas astoņus kilometrus no Latvijas robežas - šo faktu vajadzētu zināt katram Latvijas bērnam. Tieši no drošības viedokļa diskusija - būt vai nebūt Visaginai - ir visas tautas darīšana augstākajā mērā, kāds vien var demokrātiskā valstī būt. Grūti atrast vēl nozīmīgāku jautājumu demokrātiskai diskusijai kā atomelektrostacijas būve pie pašu namdurvīm. Izlemt to aiz slēgtām durvīm ir pavisam nedemokrātiski. Ja jau cilvēki tik augstu vērtē demokrātiju, kā tas saklausāms tiesiskuma koalīcijas pārstāvju runās, tad Visaginas AES projekts ir pelnījis ne tikai visplašāko diskusiju parlamentā, bet varbūt pat tautas referendumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē