Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Trupovnieks: Latgales Ekonomiskās zonas izveide ir pareizs un nepieciešams lēmums

Bezdarbs Latgalē 2015 gadā bija 18,7%, kas ir gandrīz četrreiz vairāk nekā Rīgā un divreiz lielāks nekā Kurzemē, Zemgalē vai Vidzemē. Vienkāršākais veids bezdarba samazināšanai Latgalē būtu mudināt cilvēkus pārcelties uz Rīgu vai arī pat emigrēt, ko daudzi jau izdarījuši, bet vai tas ir tas ko mēs gribam?

Salīdzināsim Latgali ar Suvalku rajonu Polijā, kas atrodas Polijas austrumos, un varētu teikt, ka Suvalki ir Polijas Latgale. Iedzīvotāju skaits Suvalku rajonā un Latgalē ir līdzīgs. Suvalku Speciālajā Ekonomiskajā Zonā (SEZ) 12 gadu laikā ir izveidotas un joprojām aktīvas ir 5300 darba vietas. Tas nozīmē, ka, pateicoties SEZ likumam, ik gadu ir radītas 440 jaunas darba vietas. Ja pieņemtais Latgales SEZ likums Latgalē ik gadu nodrošinās 440 jaunas darba vietas, tas jau būtu būtisks pienesums visam Latgales reģionam.

Varbūt mums vajag pamācīties no kaimiņiem, kā piesaistīt investorus? Piemēram, Lietuvā ir izveidotas septiņas ekonomiskās zonas, kas izkaisītas pa visu Lietuvas teritoriju – no Klaipēdas līdz Paņevežai. Lietuva SEZ investoriem piedāvā 100% atlaidi uzņēmuma ienākuma nodoklim pirmajos sešos gados un 50% atlaidi nākamajos 10 gados, bet Latvija piedāvā 80% atlaidi uzņēmuma ienākuma nodoklim un nekustamā īpašuma nodoklim.

Ir svarīgi ne tikai izveidot SEZ, bet valsts līmenī mēģināt efektīvi piesaistīt investorus. Lietuvieši rīkojas pavisam vienkārši, tie, pirms braukt un meklēt investorus eksotiskās zemēs, vispirms apstaigā Viļņā esošo lielo ārzemju uzņēmumu birojus un piedāvā atbalstu ārpakalpojumu centru ierīkošanai mātes kompānijām, kas ir izdevies un ne vienu reizi vien.

Lielākie veiksmes stāsti Lietuvā ir Barclays bankas ārējā IT nodaļa, kas izveidota 2009 gadā, un pašlaik nodarbina 1300 darbiniekus; Western Union 2010. gadā izveidoja Eiropas Reģionālo Operāciju Centru, kas pašlaik nodarbina 1500 darbiniekus un apkalpo klientus 34 valodās visā pasaulē; Paroc 2012. gadā izveidoja finanšu pakalpojumu centru, kur strādā 240 darbinieki un apkalpo Paroc kompānijas 14 valstīs.

Iespējams, kas Lietuvas veiksmes stāsta pamatā ir ne tikai SEZ likums, kas labvēlīgāks investoriem kā Latvijā, bet arī tas, ka investoriem tiek piedāvāta sakārtota infrastruktūra un atbalsts darba vietu iekārtošanā, ja uzņēmums plāno izveidot Lietuvā ārpakalpojumu centru un nodarbināt lielu cilvēku skaitu.

Tādēļ Latgales Ekonomiskās zonas izveide ir pareizs un nepieciešams lēmums, bet vienlaicīgi mums jādomā par aktīvāku investoru piesaisti un tiks rosinātas izmaiņas likumdošanā, lai Latvija un Latvijas SEZ kļūtu vēl pievilcīgākas investoriem, kā arī konkurētspējīgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē