Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Latvenergo piesakās OIK saistību atpirkšanai

AS Latvenergo pieteikusies vienreizējai kompensācijai par daļēju atteikšanos no Rīgas TEC elektriskās jaudas maksājumu saņemšanas nākotnē, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Kompānijā norādīja, ka kompensācijas finansējumam tiks izmantotas valsts kā akcionāra tiesības samazināt Latvenergo pamatkapitālu par 454 miljoniem eiro.

Latvenergo pārstāvji atgādināja, ka valdība 22.septembrī pieņēma rīkojuma, kas paredz efektīvu un ilgtspējīgu elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksu samazināšanu elektroenerģijas lietotājiem. Iecerēts izveidot tādu mehānismu, kurā valsts samazinātu savas nākotnes saistības koģenerācijas stacijās ar uzstādīto elektrisko jaudu virs 100 megavatu (MW). Tādējādi šādiem ražotājiem tiek piedāvāts pieteikties uz vienreizēju maksājumu, piekrītot daļējam atbalsta intensitātes samazinājumam nākotnē.

Energokompānija pieteikusies vienreizējas kompensācijas saņemšanai no valsts, vienlaicīgi atsakoties turpmāk saņemt 75% no ikgadējiem elektriskās jaudas maksājumiem koģenerācijas stacijām TEC-1 un TEC-2. Tādējādi valsts saistības ilgtermiņā samazināsies par 262 miljoniem eiro.

Pēc Latvenergo paustā, pēdējo gadu laikā koncerna finanšu rezultāti ir būtiski uzlabojušies, koncerna aktīvi 2017.gada 30.jūnijā pārsniedza 3,8 miljardus eiro, bet pašu kapitāls - 2,4 miljardus eiro. Atbilstoši starptautisku neatkarīgu trešo pušu vērtējumam "Latvenergo" koncerna kapitāla struktūras rādītāji ir labāki nekā lielai daļai nozares uzņēmumiem - 30.jūnijā neto aizņēmumi pret pašu kapitālu bija 23%, bet neto aizņēmumi pret EBITDA - 1,5.

Vērtējumu par minēto pasākumu radīto ietekmi uz koncerna finanšu stabilitāti veikusi arī kredītreitinga aģentūra Moody’s, publicējot skaidrojošu komentāru, bet neveicot Latvenergo kredītreitinga vai tā nākotnes skatījuma pārskatīšanu. Atbilstoši Moody’s komentāram energokompānija spēs saglabāt pietiekošu finansiālo elastīgumu un galvenos finanšu rādītājus līmenī, kas atbilst pašreizējam kredītreitingam Baa2 ar stabilu nākotnes vērtējumu.

Atbilstoši Ekonomikas ministrijas aprēķiniem attiecīgā risinājuma ieviešana nodrošinātu to, ka no 2018.gada vidējais OIK maksājums par megavatstundu elektroenerģijas samazinātos no 26,79 eiro līdz 25,79 eiro, bet 2020.gadā - līdz 24,92 eiro. Tāpat, ņemot vērā ministrijas jau iepriekš ierosinātos priekšlikumus par atbalstu energoietilpīgajiem ražotājiem un OIK reformu, energointensīvajiem uzņēmumiem no 2018.gada tiks nodrošināta zemāka OIK likme - līdz 6,31 eiro par megavatstundu.

Jau ziņots, lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamajiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, Latvijā par atbalsta instrumentu tiek izmantots elektroenerģijas obligātais iepirkums un jaudas maksa par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu. Papildu izmaksas, kas rodas atbalsta sniegšanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildus elektroenerģijas tirgus cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas gala cenā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas