Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atrasti ģimenes ārsti, kuri redz un dzird arī ar sirdi

Svinīgi noslēgusies izdevniecības Dienas Žurnāli žurnāla Veselība rīkotā lasītāju balsojuma un vēstuļu akcija Meklējam labu ģimenes ārstu.

Patīkami satraukti nesen Rīgas pilī pulcējās mediķi – ģimenes ārsti, māsas, ārstu palīgi –, lai uz brīdi nonāktu uzmanības lokā un saņemtu atzinību. Jau devīto gadu izdevniecības Dienas Žurnāli žurnāls Veselība rīkoja lasītāju balsojuma un vēstuļu akciju Meklējam labu ģimenes ārstu.

2021. gadā no septembra līdz decembrim Latvijas iedzīvotāji bija aicināti balsot un iesūtīt vēstules, savus pieredzes stāstus par ģimenes ārstiem, kuri savu darbu dara profesionāli, ir pašaizliedzīgi, iejūtīgi un atsaucīgi. Tāpat bija iespēja balsot par ģimenes ārstu māsām, tā uzsverot, ka lielā mērā no viņām atkarīga pacientu aprūpe.

Kā atzina pasākuma rīkotāji, lielā atsaucība liecina, ka cilvēki novērtē un vēlas, lai arī ārstus un viņu palīgus stiprinātu labi vārdi.

Redz cilvēku kopumā

"
Jūs esat izcili, mūsdienīgi speciālisti, inovatīvi mediķi. Ģimenes ārsti redz cilvēku kopumā un to, kas notiek pacientu dzīvē un apkārtējā vidē, jo tas lielā mērā ietekmē viņu veselību. Strādājot primārās veselības aprūpē, jūs uzzināt, kā jūtas sabiedrība," sanākušos Rīgas pils Baltajā zālē uzrunāja Valsts prezidents Egils Levits. Viņš arī atzina, ka Covid-19 pandēmija no ārstiem prasījusi papildu darbu divu gadu garumā. Lielā mērā no ģimenes ārstu prasmes pārliecināt par vakcinācijas nozīmi bija atkarīga apkārtējo veselība un pat dzīvība. Valsts prezidenta ieskatā ārstam ir svarīgi iegūt pacientu uzticību, un savā ziņā tas arī ir iemesls, kāpēc izdevās mazināt pandēmiju un patlaban ir iespēja pulcēties. Jauns izaicinājums visai pasaulei ir Krievijas iebrukums Ukrainā, un patlaban vairāk nekā pieci miljoni Ukrainas iedzīvotāju ir devušies bēgļu gaitās. "Droši vien jau esat vai vēl sastapsieties ar Ukrainas bēgļiem un ar savu iejūtību liksiet viņiem justies labāk. Iespējams, rudenī jums atkal nāksies iesaistīties frontē pret jauniem Covid-19 vīrusiem. Pateicos par jūsu ikdienas darbu, jo ģimenes ārsta institūcija pacientam ir vissvarīgākā," uzsver Valsts prezidents un saka paldies arī žurnāla Veselība redakcijai, kas jau ilgus gadus rīko šo pasākumu.

Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite, būdama mediķe, ar smaidu teic, ka ārsti ne vienmēr ir labākie un vieglākie pacienti, jo nereti paši visu zina. "No savas ikdienas pieredzes kā ārste ginekoloģe zinu, cik svarīga ir jūsu loma rūpēs par cilvēku veselību. Jūsu pienākums un reizē arī gods ir redzēt cilvēku kopumā, jūs redzat ne tikai to, kas notiek viņa ķermenī, bet arī dvēselē. Daudzu slimību iemesls ir emocionālie pārdzīvojumi, stress. Tikai izprotot un izjūtot to visu kopumā, ir iespējams palīdzēt kvalitatīvi, tāpēc ģimenes ārstu loma ir neaizstājama," pauž A. Levite. Viņa uzrunā arī medicīnas māsas, kuras izceļas ar savu profesionalitāti un atsaucību, sniedzot padomus. Bieži ģimenes ārstu māsu laipnība un pozitīvais skatījums uz dzīvi pacientiem vieš cerību, bet būtiska ir arī prasme motivēt gan bērnus, gan pieaugušos iesaistīties ārstniecības procesā. "Ārsts var ieteikt terapiju, bet pacientam tas jāizpilda, jo bez līdzdarbošanās cilvēks neizveseļosies," norāda A. Levite, novēlot kolēģiem spēku, izturību un stipru veselību.

Uztur Latvijas dzīvību

Izdevniecības Dienas Žurnāli valdes loceklis, akcijas organizētāju pārstāvis un vadītājs Edgars Kots atzīst, ka, iesaistot sabiedrību, izdevies atrast ārstus un māsas, kas var būt paraugs citiem, jo darbu vērtējuši pacienti. «Ir labi redzēt, dzirdēt un just arī ar sirdi. Jo vairāk viens otram dosim no sirds uz sirdi, jo kļūsim tuvāki, arī būdami attālināti. To, ka jūsu sirdī valda liela cilvēkmīlestība, ir izjutuši jūsu pacienti. Burvīgi, ka ir šādi cilvēki un ģimenes ārsti, kas savā ziņā uztur Latvijas dzīvību," klātesošos sveicina E. Kots.

Kā stāsta žurnāla Veselība galvenā redaktore Anta Blumberga, īpašs prieks bijis joprojām saņemt vēstules, kas rakstītas ar roku, ne tikai epastā. Komandā, kas iesaistīta labu ģimenes ārstu un māsu meklējumos, ir arī Veselības centrs 4, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Medicīnas centrs ARS, SIA Remedica un Myskin. "Vērtējot vēstules, lai noskaidrotu laureātus nominācijā Mans mīļais ģimenes ārsts, redakcijā sapratām, ka tā patiesi ir sirds nominācija, tādēļ tas arī mums pārvērties par īstu sirds darbu. Katru gadu ir kāds kopsaucējs vai vērtība. Iepriekšējos gados rakstītāji uzsvēra ārstu un māsu laipnību, sirsnību, bet šogad katrā trešajā vēstulē kā viena no lielākajām vērtībām ir minēta humora izjūta," stāsta A. Blumberga. Piemēram, vienā no vēstulēm autors rakstījis, ka viņa ģimenes ārsts ir burvis, jo atliek ar viņu tikai parunāt un mājās atgriežas jau vesels. Citā vēstulē kāds guļošs pacients novērtējis, ka ģimenes ārsts ne tikai prot uzklausīt un sarunāties, bet arī izvedis pastaigā viņa četrkājaino draugu, jo sapratis, ka nav neviena, kas tobrīd to varētu izdarīt. Tas liecina ne tikai par profesionalitāti, bet arī sirsnību, norāda A. Blumberga.

Mīļais ārsts un sirsnīgākā māsa

Pacienti kā ļoti zinošu, iejūtīgu un saprotošu ģimenes ārstu raksturo Aināru Mežalu, kurš nevilcinoties nosūtīs uz nepieciešamo izmeklējumu vai ieteiks cita speciālista konsultāciju. Kā teikts kādā vēstulē: "Ārsts ir atsaucīgs jebkurā situācijā. Ir labsirdīgs un ar humora izjūtu, kas nomierina." Ļoti augstu tiek vērtēts ģimenes ārsta A. Mežala vienmēr laipnais, uzmundrinošais un atbalstošais smaids, viņš katram atrod kādu labu vārdu. Pēc vizītes noteikti uzlabojas noskaņojums. Padomi un ieteikumi ir izsvērti, kvalificēti, atbilstoši situācijai. Pacienti raksta, ka ārsts uzklausa visus, kas atnākuši pēc palīdzības, lai arī darba laiks reizēm jau ir beidzies, un dodas arī mājas vizītēs. Drīz pēc suminājuma nominācijā Mans mīļais ģimenes ārsts un balvu saņemšanas ārsts aizsteidzas. Visticamāk, viņa ģimenes ārsta praksē kāds gaida, lai saņemtu atbalstu un palīdzību.

Ģimenes ārsti Maiju Baumani raksturo profesionalitāte un godīgums. Kad svinīgā pasākuma vadītājs Toms Grēviņš lasa rindas no vēstules: "Bez uzaicinājuma daktere pati piezvana un apjautājas par veselības stāvokli", viņš to apliecina un atklāj, ka M. Baumane ir arī viņa ģimenes ārste.

"Pateicoties Dundagas ģimenes ārstei Asjai Feltai un ar eņģeļa rokām apveltītajai mīļajai, zinošajai māsiņai Mundai Eglei, mēs jūtamies droši un pasargāti no visām kaitēm mums atvēlētajā dzīves laikā," raksta kāda 80 gadu veca dundadzniece. Cilvēki atzīst, ka šis ir izaicinājumu laiks, kas visiem kopīgi jāpārdzīvo, viņi arī piekrīt, ka ir jāvakcinējas pret Covid-19, lai pasargātu sevi un līdzcilvēkus. Kāda vēstules autore apgalvo, ka nevienam pēc potes nav bijušas blakusparādības, un kā iemeslu min ārstes prasmi paskaidrot un pārliecināt. Kāds vīrs raksta, ka sieva nomirusi ar vēzi, bet viņš ar pateicību atceras ģimenes ārstes un māsas sniegto atbalstu sievas slimības laikā. "Neviens nav mūžīgs. Cilvēka vērtības nosaka nevis tas, ko viņš spēj sasniegt, bet gan tas, ko viņš dod otram. Tādas ir mūsu visu cienītās un mīļās Asja Felta un Munda Egle."

Kad Diena uzrunā ārsti un sirsnīgāko ģimenes ārsta māsiņu, A. Felta teic, ka ir pārsteigta par nomināciju, jo "mēs vienkārši strādājam". Uz jautājumu, vai vienmēr izdodas būt ar atvērtu sirdi, ārste atbild: "Neesmu no tām, kas glauda, bet vairāk esmu kontaktā ar realitāti. Nepietiek tikai izjust cilvēku, galvenais – katram ir jānorāda ceļš, ko var darīt savā labā." Abas ar māsiņu M. Egli ir kolēģes ilgus gadus – vispirms Dundagas slimnīcā, bet jau vairāk nekā 20 gadu kopā strādā ģimenes ārsta praksē. Laukos cilvēku paliekot arvien mazāk un palicēji esot jau krietni gados. Abu kolēģu aprūpē ir 1600 pacientu, kam īpaši nepieciešami dažādi izmeklējumi un apskates. M. Egle atzīst, ka pacienti ārstei uzticas un arī viņas viena otrai, tāpēc izveidojies profesionāls tandēms, kurā viens otru pieskata.

Daudz izcilu profesionāļu

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) balvu nominācijā Profesionālis saņem Vidrižu doktorāta ģimenes ārste Edīte Vītola. LLĢĀA prezidente Līga Kozlovska ārsti raksturo kā sabiedriski aktīvu, gudru, zinošu profesionāli, kas viena no pirmajām piedalījusies asociācijas dibināšanā 2001. gadā. "Edīte nav kļuvusi par ārsti, bet par tādu ir piedzimusi un darbā ir no galvas līdz kājām. Pie viņas praksē vienmēr ir rezidenti, kas arī tiek nominēti kā jaunie ģimenes ārsti. Mēs patiesi lepojamies ar savu kolēģi," saka L. Kozlovska.

Neilgi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Latviešu ārstu un zobārstu apvienība no ASV iedibināja balvu – Rūdolfa Skaidrā prēmiju jaunajam lauku ģimenes ārstam. Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds atklāj, ka vairākus gadus bijis grūti atrast pretendentus, taču notikušas pozitīvas pārmaiņas un šogad ir pat pieci nominanti. Sava loma ir arī Eiropas Savienības līdzekļu piesaistei, lai jaunie ārsti būtu motivēti pārcelties uz dzīvi attālākos Latvijas novados, pārņemtu ģimenes ārstu prakses. "Ir milzīgs prieks, ka beidzot ir ko apbalvot un tas notiek Valsts prezidenta rezidencē," gandarījumu neslēpj M. Rēvalds un norāda, ka līdzšinējie balvu ieguvēji ir kļuvuši par atzītiem ārstiem. Šogad vienīgi bija savas grūtības, jo visi pieci nominanti ir izcili, atzīst M. Rēvalds. Tie ir dakteri Toms Ķēdis, Ieva Niedola, Guna Šmite, Annija Būmane un Linda Reicle. "Balvu saņems ģimenes ārste, kas ir kā mūžīgais dzinējs, jo viņa ir neapturama, pilna idejām, vienmēr pozitīva un smaidīga. Bija patiess prieks apmeklēt viņas praksi, redzot, cik plaša var būt ģimenes medicīna. Gandrīz visi pretendenti pieredzi ir ieguvuši arī ārzemēs, bet šajā gadījumā – Somijā," stāsta M. Rēvalds, un uzzinām, ka Rūdolfa Skaidrā prēmiju saņem daktere Linda Reicle no Liepājas.

Dienai atklāj L. Reicle, viņa jau no bērnības zinājusi, ka grib būt ārste. Rīgas Stradiņa universitātē radusies interese par anestezioloģiju, bet nav apmierinājuši noteikumi, ka pēc sešiem gadiem rezidentūrā uzreiz obligāti ir jāatstrādā divi gadi. "Es toreiz aktīvi iestājos, ka šādi noteikumi ir jāmaina, jo dibinām arī ģimeni, bet beigās izlēmu doties rezidentūrā uz Somiju. Tur savukārt bija prasība, ka neatkarīgi no specialitātes gads jānostrādā par ģimenes ārstu. Biju patīkami šokēta, ka man tas patīk, jo var ārstēt cilvēku kopumā, tādēļ iestājos ģimenes ārsta rezidentūrā," stāsta L. Reicle. Abi ar vīru Floriānu pārcēlušies uz Latviju. Jaunajai ārstei ir iespēja salīdzināt ar pieredzēto Somijā, kur ir viena no labākajām veselības aprūpes sistēmām pasaulē, tādēļ viņa jau atkal ir gatava lauzt ledu un panākt progresīvākas pārmaiņas. "Pacienti ir visai izbrīnīti, kad jautāju, kā viņiem šajā dienā ir klājies, kā viņi jūtas. Daudzi vienkārši sēž, un viņiem acīs ir asaras, līdz atklāj, ka līdz šim nevienu tas nav interesējis," stāsta L. Reicle. Ārstei ir jau 2800 pacientu, un viņa vēl mācās kādam pateikt arī nē, jo patlaban strādā līdz spēku izsīkumam. "Iegūtā balva ir kā uzmundrinājums. Tomēr daudz kas nebūtu iespējams bez māsiņām, kuras ir fantastiskas, un ceru, ka to kāds pateiks arī viņām," atzīst L. Reicle

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas