Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Direktors: Skolēnu testēšanā iesaistītajiem skolotājiem nākas saskarties ar atsevišķu vecāku necienīgu izturēšanos

Skolotājiem, organizējot skolēnu testēšanu pret Covid-19, nākas saskarties ar atsevišķu vecāku necienīgu izturēšanos, aģentūrai LETA sacīja Liepājas 7.vidusskolas direktors Pāvels Jurs.

Viņš norādīja, ka pamatā vecāki atbalsta bērnu testēšanu, lai identificētu ar Covid-19 saslimušos, taču atsevišķi vecāki ar skolotājiem atļaujas vulgāri runāt un pazemot, radot spriedzi skolotājos.

Direktors stāstīja, ka Centrālā laboratorija testēšanas trauciņus piegādājusi pirmdien pēdējā brīdī. "Labi, ka nebijām saplānojuši testēšanu pirmdien, jo nebūtu varējuši to veikt. Skolēniem ir dota iespēja izvēlēties dienu, kad viņi var ierasties skolā un veikt testu uz vietas," sacīja Jurs.

Direktors ir informējis pašvaldību par to, ka sākumskolas korpusā ir nepieciešams tualešu remonts, jo esošajā epidemioloģiskajā situācijā nav pieļaujams, ka tualetes ir tik nolietotas un tajās nav pieejams siltais ūdens. Pašvaldībā jau ir izsludināts iepirkums tualešu remontam, norādīja skolas vadītājs.

Runājot par vakcinācijas aptveri izglītības iestādē, Jurs stāstīja, ka vairums skolas darbinieku ir vakcinējušies. "Ir trīs līdz četri pedagogi, kuri nav vakcinējušies sava veselības stāvokļa dēļ," atzina direktors.

Sākoties jaunajam mācību gadam, skolēnus varēs nodrošināt ar sejas maskām, kas ir palikušas krājumā no iepriekšējā mācību gada. Direktors atzina, ka vecāku pretestība pret sejas masku lietošanu ir mazinājusies un klaji vecāku iebildumi vairs nav izteikti. Atsevišķos gadījumos tiek individuāli vecākiem izskaidrota masku lietošanas nepieciešamība.

Līdz šim direktors nav saņēmis vecāku iesniegumus par to, ka viņi vēlas, lai bērni mācītos mājās. "Ja šādi iesniegumi būs, tad skolotāji ir gatavi nodrošināt metodisko atbalstu vecākiem un apgūtā mācību satura pārbaudi attālināti. Protams, tas palielinās skolotāju darba apjomu," atzina direktors.

Lai arī Liepājas 7.vidusskolā patlaban trūkst tikai informātikas skolotāja, Jurs uzskata, ka patlaban tuvojas krīze un tuvākajos gados izteikti trūks skolotāju, jo viņi noveco un izvēlas strādāt mazāku slodzi. "Kamēr jaunajiem skolotājiem netiks nodrošināts "sociālais grozs", proti, konkurētspējīgs atalgojums, dzīvoklis, bērnudārzs bērniem, tikmēr skolām jaunus cilvēkus piesaistīt neizdosies," pieļāva Jurs.

Jau ziņots, ka, lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, no pirmdienas pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs tiks sākta līdz šim apjomīgākā Latvijā vienlaikus veiktā Covid-19 testēšana.

Veselības ministrija (VM) un Izglītības un zinātnes ministrija aicina visus iesaistītos būt saprotošiem un sekot izglītības iestāžu norādījumiem. Kā liecina aģentūras LETA vērojumi, situācija izglītības iestādēs ir visai dažāda - dažviet jau tiek paredzēti konkrēti testēšanas laiki, dažviet vēl tikai tiek sniegta aptuvena informācija, ka testēšanai jābūt gataviem, taču vēl nav zināms, kad tā notiks.

Plānots nedēļā testēt ap 200 000 cilvēku, kas ir izaicinājums pakalpojumu sniedzējiem, izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem, uzsver VM. Testēti tiks bērni un personāls, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19. Testēšanas veikšanai pamatā kā materiāls tiks izmantoti siekalu paraugi, bet, ja tas būs nepieciešams, testēšanai būs iespējams izmantot arī paraugus no rīkles un aizdegunes (nazofaringeāla iztriepe).

Mācības klātienē saistītas ar augstāku epidemioloģisko risku. Ņemot vērā vīrusa delta varianta straujo izplatību, ir svarīgi mazināt vīrusa izplatības riskus izglītības iestāžu darbinieku un bērnu vidū, un pēc iespējas agrāk identificēt inficētos.

Tas ļaus novērst infekcijas izplatīšanos starp grupām un klasēm, kā arī bērnu ģimenes locekļu, starp kuriem var būt riska grupas cilvēki, inficēšanos, un vīrusa pārnēsāšanu sabiedrībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas