Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Elektroniskās cigaretes – ieejas vārti… daudz veselīgākā sabiedrībā?

Zinātnieki uzskata, ka elektronisko cigarešu lietošana var nozīmīgi atvieglot veselības aprūpi un daudzu slimību ārstēšanu, vēsta portāls la.lv
  • Zviedrijā parlaments noraidīja likumprojektu par e-cigarešu aizliegumu.
  • Jaunzēlandē plāno aizliegt tabakas izstrādājumus, bet atļaut elektroniskās nikotīnu saturošās ierīces.
  • Lielbritānijā dalīs bezmaksas veipus grūtniecēm.

Visi šie lēmumi tika pieņemti atsaucoties uz starptautiski atzītiem zinātniskiem pētījumiem.

Londonas Dienvidu krasta universitātes profesore Lina Dokinsa TVNET diskusijā izteicās, ka gandrīz visi elektronisko cigarešu šķidrumi ir ar garšu un ir ļoti mazs pieprasījums pēc šķidrumiem bez garšas.

Tas nozīmē, ka bez garšām nebūs redzamas tās pašas pozitīvās tendences, kuras šobrīd ir redzamas Latvijas sabiedrībā – arvien vairāk cilvēku izvēlas e-cigaretes parasto cigarešu vietā.

Latvija tradicionālās smēķēšanas izplatībā visā Eiropā vēl joprojām ir 3.vietā un mirstībā no vēža ir 4.sliktākais rādītājs. Nacionālais attīstības plāns paredz 9 gados samazināt parasto tabakas cigarešu smēķēšanu par diezgan absurdu 1.5%.

Politiķi ir ķērušies pie legāli tirgoto, aromatizēto e-cigarešu aizlieguma, to pamatojot ar nespēju tikt galā ar e-cigarešu lietošanu skolās. Vai tas tiks atrisināts ar papildus ierobežojumiem?

Skatoties uz valstīm, kurās jau ir pieņemti aromatizētāju aizliegumi – daudzi atgriežas pie parasto tabakas cigarešu smēķēšanas vai iegādājas veipus nelegālajos kanālos.

Tajā pašā laikā, legālajā tirgū likumi tiek diezgan viegli apieti, jo visas pārtikā lietojamās garšas vēl nav tikušas aizliegtas.

Pēc industrijas aplēsēm, aptuveni 30% e-cigarešu jau tagad tiek pārdots nelegālajā tirgū. Pēc aizlieguma, šis procents turpinās augt tāpat kā tas šobrīd notiek gan Igaunijā, gan Lietuvā.

Likumdevēji grasās balstīt savu izvēli uz kaimiņvalstīs pieņemtajiem aizliegumiem, kaut arī tie ir diezgan acīmredzami izgāzušies. VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Baiba Šmite-Roķe norāda, ka kaimiņvalstu kolēģi aizliegumu raksturo kā problēmas paslaucīšanu zem paklāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas