Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

IZM: Situācija saistībā ar Covid-19 izplatību izglītības iestādēs šobrīd ir kontrolējama

Tas, ka pašizolācijā vai karantīnā dodas pa kādai klasei vai skolotājam, norāda, ka situācija ir kontrolējama, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

IZM norāda, ka pozitīvi vērtējams tas, ka visi procesā iesaistītie zina, kas darāms, proti, izglītības iestādēs ir iekšējie noteikumi, ir atbildīgās personas, skolas sadarbojas ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) epidemioloģiskos jautājumos, un tas ir uzskatāms par normālu darba procesu.

"Šobrīd situācija ir pārvaldāma, un joprojām saskaņā ar spēkā esošo regulējumu par optimālāko izglītības procesa organizēšanas modeli lēmumu pieņem izglītības iestāde un tās dibinātājs," pauda ministrijā.

Tāpat IZM uzsver, ka skolas rīkojas saskaņā ar SPKC norādījumiem, kā arī regulāri sniedz informāciju Izglītības kvalitātes valsts dienestam, ja izglītības iestādei, izglītojamam vai darbiniekam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus vai izglītojamam jāievēro pašizolācija. 

Vaicāti, vai pēdējā laikā konstatētie uzliesmojumi Latvijas skolās nerada bažas, ka jāmaina līdz šim noteiktais regulējums, IZM uzsvēra, ka regulējumu mainīt baiļu dēļ nevajadzētu. Ministrijas ieskatā, par regulējuma maiņu varētu diskutēt tikai, balstoties uz Covid-19 izplatības faktisko situāciju, tās attīstību un vērtējumu, kā arī ieteikumiem, kurus tādā gadījumā sniegs epidemiologi.

Jau ziņots, ka Latvijā pieaug mācību iestādēs atklāto Covid-19 gadījumu skaits un patlaban inficētie reģistrēti piecās skolās, kā arī vienā augstskolā un bērnudārzā, otrdien žurnālistiem pavēstīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Arī no pirmdien atklātajiem 34 gadījumiem viens ir saistīts ar skolu, atklāja epidemiologs.

SPKC dati rāda, ka kopumā pirmdien Covid-19 konstatēts pieciem cilvēkiem, kas ir skolas vecumā.

Pēc eksperta sniegtās informācijas, teju visos gadījumos atklāts tikai viens saslimšanas gadījums visā mācību iestādē, un inficēšanās nav notikusi pašā izglītības iestādē, tomēr inficēti bērni tajās ir pabijuši.

Vienā gadījumā gan notikusi iekšējā infekcijas izplatīšanās, atzīmēja Perevoščikovs. Viņš skaidroja, ka runa ir par klasi, kurai iepriekš tika noteikta mājas karantīna pēc Covid-19 gadījuma atklāšanas. Šis inficēšanās gadījums nācis gaismā epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā aģentūrai LETA apliecināja, ka pēdējās dienās saslimšana ar Covid-19 konstatēta Rīnūžu vidusskolā un pirmsskolas izglītības iestādē Blāzmiņa, kas abas atrodas Vecmīlgrāvī.

Rīgas Austrumu vidusskola bija pirmā mācību iestāde, kurā šoruden tika konstatēta saslimšana ar Covid-19. Vēlāk atklājās, ka Covid-19 slimnieks konstatēts arī Daugavpils 16.vidusskolā.

Inficēšanās ar Covid-19 aizvadītajā nedēļā atklāta arī kādam vispārējās izglītības iestādes pedagogam un kādam augstskolas studentam, aģentūrai LETA pastāstīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Viņa teica, ka no piektdien jaunatklātajiem 17 Covid-19 inficēšanās gadījumiem viens ir saslimšanas gadījums pedagogam vispārizglītojošā skolā Rīgā. Šajā gadījumā noteiktas inficētā kontaktpersonas, kas ir vienas klases ietvaros.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas