Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Izraugoties Augstākās tiesas priekšsēdētāju, kritizē viņa priekšgājēju

Visi tobrīd Saeimas sēdē reģistrētie deputāti, kopskaitā 91, ceturtdien nobalsoja par Aigara Strupiša ievēlēšanu par Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju. Jau iepriekš vienprātīgu atbalstu viņš bija guvis parlamenta Juridiskajā komisijā.

Tiek slavēta viņa pieredze akadēmiskajā darbā, kā arī par lietderīgu atzīta specializēšanās komerctiesībās un darbošanās Tieslietu padomē. Strupišs ir AT tiesnesis kopš 2014. gada. Līdzšinējais AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs pēc šī amata atstāšanas turpinās darbu kā AT Krimināllietu departamenta senators, vēsta LETA.

Saskaņā ar likumu Par tiesu varu AT darbu vada AT priekšsēdētājs, kuru no AT tiesnešu vidus pēc AT plēnuma ierosinājuma apstiprina Saeima uz pieciem gadiem. Kā Saeimas sēdē norādīja Inese Lībiņa-Egnere (JV), lēmums stāsies spēkā 16. jūnijā un Bičkoviča pilnvaras beigsies 15. jūnijā.

No deputātu teiktā debatēs izriet, ka viņi no jaunā AT priekšsēdētāja sagaida labāku tiesu darba organizāciju, nekā tas bija izdevies Bičkovičam. "Līdzšinējam Augstākās tiesas vadītājam galvenā prioritāte savā amatā bija administrēšanas funkcija bez efektīvas kontroles pār tiesu sistēmu, kas noveda pie nepieļaujamu rīcību konstatēšanas tiesnešu darbā un ievērojama sabiedrības uzticības zuduma tiesu varai. Vai tiešām tiesu vara ir pelnījusi saņemt šādu novērtējumu? Mēs visi zinām, ka Latvijas tiesu vara nebūt nav ideāla, tāpēc, atsaucoties uz jaunā Augstākās tiesas priekšsēdētāja teikto, ka negodprātīgai rīcībai nav vietas tiesas procesā, aicinu viņu darīt visu, lai tiktu panākts ievērojams progress tiesu sistēmas uzlabošanā un nevienam nebūtu jāviļas ciparos, ar kuriem tiek mērīta sabiedrības uzticēšanās tiesu varai," izteicās Juris Jurašs (JKP). Lībiņa-Egnere atgādināja, ka pirms pieciem gadiem, Saeimai apstiprinot AT priekšsēdētāju Bičkoviču, visa toreizējā Vienotības frakcija balsojusi pret. "Šodien, manuprāt, simboliski, ka tiesu vara šeit apstiprināšanai ir virzījusi pārstāvi, kurš tiesu varā ir ienācis salīdzinoši nesen. Un tas nav tiesnesis, kurš ir ilgstoši bijis Augstākās tiesas sastāvā. Mēs to saredzam kā ļoti simbolisku signālu no pašas tiesu varas, kā apzināšanos, ka tiesu varā ir daudz jautājumu, daudz problēmu, kuras tiesu vara vēlas risināt pati. Nedz likumdevējam, nedz izpildvarai nebūtu šajos jautājumos jāiejaucas," uzsvēra Lībiņa-Egnere.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko novēlēja Strupišam "patiesu neatkarību, spēju turēt taisnu mugurkaulu dažādu politisko vēsmu priekšā", paužot cerību, ka viņam nenāksies "atstrādāt nekādus uzticības kredītus, kuri viņam šodien tika it kā aizdoti, un tiešām stiprināt tiesu neatkarību, īpaši arī stiprināt Tieslietu padomes neatkarību no politiskās varas, politiskās gribas un veidot Latviju labāku un tiesisku, un taisnīgu". Aldis Gobzems ar labiem vārdiem atcerējās Strupišu kā pasniedzēju augstskolā, savukārt Regīna Ločmele-Luņova (Saskaņa) novēlēja Strupišam pievērsties taisnīgas judikatūras izveidošanai piespiedu nomas strīdos, kā arī pauda cerību uz objektīvu spriedumu Zolitūdes traģēdijas lietā. 

Top komentāri

Tiesas nesargā iedzīvotājus
T
Tiesas nesargā iedzīvotājus no valsts un pašvaldību patvaļas. Diemžēl šo pienākumu neveic pat tam īpaši izveidotā administratīvo tiesu sistēma. Latvijas tiesas parasti nostājas stiprākā pusē. Vienīgais labais izņēmums ir Satversmes tiesa Ziemeles vadībā
vismaz gudrs cilvēks
v
atšķirībā no ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas