Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izskata iespēju "apvienot" Valku un Valgu

Lai nodrošinātu pakalpojumu pieejamību Valkas un Igaunijas pierobežas pilsētas Valgas iedzīvotājiem, tiek izskatīta iespēja rosināt parakstīt starpvalstu līgumu par kopīgu pašvaldību pakalpojumu grozu, aģentūrai LETA pastāstīja nacionālās apvienības Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) Saeimas deputāts Jānis Dombrava.

Viņš atgādināja, ka administratīvi teritoriālās reformas kontekstā ne Rūjiena, ne arī Naukšēni nevēlas pievienoties Valkai, izsakot vēlmi būt kopā ar Valmieras novadu. "Tāpat ir jautājums arī par Strenčiem - vai viņi grib vai negrib būt kopā ar Valku," teica Dombrava.

Politiķis skaidroja, ka esot indikācijas, ka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma otrajā lasījumā Valka varētu palikt viena pati, proti, pašvaldības, kuras līdz šim ticis plānots pievienot Valkai, varētu tikt apvienotas ar citām pašvaldībām. "Līdz ar to jāsaprot, ka tādā gadījumā Valka neatbildīs kritērijiem, lai pastāvētu viena pati," piebilda deputāts.

Dombrava skaidroja, ka, viņaprāt, Valka Latvijai ir bijusi pietiekami nozīmīga pilsēta un "Brīvības cīņās mēs īpaši centāmies īpaši iegūt šo pilsētu", tāpēc nebūtu pareizi to pievienot Valmieras novadam.

Deputāts sacīja, ka viens no risinājumiem varētu būt iedzīvināt ideju par vienotu pakalpojumu klāsta nodrošināšanu Valkā un Valgā. "Varbūt pat varētu runāt par kaut ko vairāk, piemēram, kopīgu lēmumu pieņemšanu," teica Dombrava, uzsverot, ka varētu abas pilsētas veidot kā vienotu pilsētu, kas atrodas divās valstīs.

Deputāts skaidroja, ka tādējādi Latvijas ziemeļu reģionā tiktu izveidotas divas pašvaldības ar vismaz 25 000 iedzīvotāju: Valmiera un "apvienotā" Valka. "Pilsētas pēdējos gados attīstās kā vienots veselums, bet joprojām saglabājas dažādi neloģiskie momenti, kad, piemēram, Valkas iedzīvotājs nedrīkst aiziet 100 metru attālumā esošo slimnīcu Valgā saņemt pakalpojumu, bet viņam jābrauc uz Valmieru," teica politiķis, sakot, ka, novērošot šādas nianses, pilsēta varētu straujāk attīstīties, neskatoties uz to, ka tā atrastos divās valstīs.

Šādu ideju Dombrava ir paudis gan Valsts prezidentam, gan arī tikšanās ar citām amatpersonām. Pagaidām gan neesot zināms, ko par šādu iespēju domā Igaunijas valdība. Dombravam gan zināms, ka Valgas pilsēta šādu ideju atbalstot. "Vispirms mums vajadzētu saprast par šo pašiem savā mājā - vai mums ir politiskais atbalsts šādai idejai, jo tam ir arī budžeta ietekme. Ja ir atbalsts, varam runāt ar Igauniju par šāda līguma slēgšanu," teica deputāts.

Kā ziņots, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) koalīcijas partneri esot panākuši kopēju sapratni par nepieciešamajām korekcijām administratīvi teritoriālās reformas plānā, Rūjienas un Naukšēnu novadu pievienojot Valmieras novadam, aģentūru LETA informēja partijas pārstāvis Oskars Muksimovs.

Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Juris Jurašs (JKP) norādīja, ka Rūjienas un Naukšēnu uzņēmēji bija savākuši 2480 jeb trešo daļu abu novadu iedzīvotāju parakstu pret to pievienošanu Valkas novadam. 

"Arī valmierieši atbalsta minēto novadu pievienošanu Valmierai. Mēs to nevaram ignorēt, un šādas izmaiņas administratīvi teritoriālās reformas plānā ir loģiskas, racionāli pamatotas un sakrīt ar novadu iedzīvotāju vēlmēm. Vēl joprojām domājam par modeli, kā atrisināt Valkas novada jautājumu," skaidroja Jurašs.

Tāpat vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātajā Administratīvi teritoriālās reformas modelī Rūjienas un Naukšēnu novads ir iekļauts Valkas novadā, taču abas pašvaldības tam kategoriski iebilst.

Rūjienas novada pašvaldības un Naukšēnu novada pašvaldības domes iepriekš atbalstījušas to teritoriju iekļaušanu Valmieras novadā.

Pati Valmieras pilsētas pašvaldības dome iepriekš pieņēma lēmumu atbalstīt administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu, iekļaujot jaunveidojamajā Valmieras novadā arī Rūjienas un Naukšēnu novadus.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Vai atrašanās Eiropas Savienībā kopā ar Igauniju jau nav pietiekami, lai būtu iespējams realizēt Valkas iedzīvotāju intereses Valgā?
J
Varbūt Valku vajag iemainīt pret Roņu salu.
sorry
s
Divi mazi sīkumi, ko kāds varētu pastāstīt Dombrau kungam. Pirmais - Latvija savulaik Valku nedabūja, angļu šķīrējtiesa atvēlēja Latvijai tā saucamo Lugažu priekšpilsētu, kas Valka nebija. Otrs - igauņi ņems Valku vai nu pilnā suverenitātē, vai ar tikpat smukiem noteikumiem kā barons Mantoifel ņēma Rīgu Vella Kalpos. Saprotu Dombrau gribēšanu izlīdzēt savam Valkas čomam, bet sorry, VLīši Valkā ir Nr,3 bez tālākām cerībām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas