Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kopējais kurss nemainīsies

Latvijas Zemnieku savienības (LZS) kongress, kas bija paredzēts janvārī, plānots 13. martā un notiks attālināti. Publiski izskanējis, ka tajā uz partijas priekšsēdētāja amatu tiks izvirzīti vismaz trīs politiķi – esošais līderis Armands Krauze, Saeimas deputāts Viktors Valainis, kā arī LZS priekšsēdētāja vietnieks Ringolds Arnītis. Nav izslēgts, ka nodaļas izvirzīs vēl kādu, taču, kā Dienai norāda Krauze, iepriekš ir bijuši gadījumi, kad sākotnējais kandidātu skaits ir lielāks, bet līdz balsojumam kongresā tomēr nonāk tikai pāris. Pēdējā reģionālā konference plānota 24. februārī, tad arī būs skaidrs reālais kandidātu skaits.

Pēc sarunas ar visiem trim potenciālajiem LZS līderiem gan kļūst skaidrs, ka viņi neplāno būtiskas izmaiņas partijas darbībā kopumā un uzsver, ka partija ir konservatīvs politisks spēks ar senām tradīcijām. Tāpat vismaz no LZS puses izskan pārliecība, ka viņi negribētu neko radikāli mainīt attiecībās ar esošo partneri Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) – Latvijas Zaļo partiju (LZP). 
 

Parastajā laikā

Pārceļot partijas kongresu uz martu, tas tiks rīkots faktiski parastajā laikā kā katru gadu atbilstoši statūtiem, kaut arī šogad bija vēlme to sarīkot agrāk, skaidro Krauze. Līdz tam arī biedru sapulces un reģionālās konferences notiek attālināti, cilvēki nevar klātienē satikties un aprunāties. Vienlaikus politiķis atzīst, ka pirms pandēmijas ir ierosinājis, ka tālu dzīvojošie valdes locekļi sēdēs varētu piedalīties attālināti, bet tolaik šī ideja nav guvusi atbalstu.  

Krauze pilnīgi noteikti ir pārliecināts, ka LZS nākotne arī turpmāk ir ZZS sastāvā jeb, kā viņš to formulē, ciešā sadarbībā. Viņaprāt, šīs sadarbības iespaidā zemnieki sākuši domāt zaļāk, savukārt LZP labāk izprotot praktisko saimniekošanu. "Ir cilvēki, kas saka, ka šis modelis ir dīvains, bet tas ir uz kompromisiem vērsts. Dažās Vācijas pavalstīs ir apvienotas lauksaimniecības un vides ministrijas," viņš stāsta un piebilst, ka praktiski nekur Eiropā zemnieku partijas nestartē vēlēšanās kā atsevišķi politiskie spēki. 

Diena jau ir rakstījusi, ka, startējot pašvaldību vēlēšanās, ZZS veidojošajām partijām ne visur ir kopīgi saraksti, un tā tas būs arī šoreiz. Krauze atzīst, ka valde neiejaucas vietējo nodaļu pieņemtajos lēmumos, tāpēc ir pašvaldības, kurās LZS un LZP veido atsevišķus sarakstus, ir tādas, kur LZS iet kopā ar Nacionālo apvienību vai Latvijas Reģionu apvienību – atkarībā no tā, kuri cilvēki ir gatavi sadarboties. Ir arī tādas pilsētas, kurās LZS ir divas nodaļas, piemēram, Jūrmalā. Krauze stāsta, ka šeit vēlēšanās būs apvienotais ZZS saraksts, kurā LZS pārstāvēs Regīnas Simsones vadītā ilggadējā Jūrmalas nodaļa, taču valde aicinājusi sarakstā iekļaut arī partijas biedrus no Jāņa Voina vadītās Jūrmalas jaunās nodaļas. 


Izvirza konkurentus

"Iekšējā konkurence uz partijas vadītāja amatu nāk tikai par labu – katram jāapdomā savs redzējums, ko piedāvāt," uzskata Valainis, kurš apstiprina, ka ir izvirzīts un piekritis kandidēt. Viņš ir gatavs saglabāt partijas tradīcijas un galvenās vērtības, taču vēlas vairāk iesaistīt jauniešus, gatavojot jaunus līderus un "paceļot no ierindas biedru rindām". Sarunā ar Dienu viņš vairākkārt atkārto, ka partija ir "ļoti liela, ar milzīgu vēsturi", daudzām nodaļām, kuru viedokļi var atšķirties. Arī viņš, raksturojot sadarbību ZZS iekšienē, izmanto vārdu "kompromiss", jo partiju ideoloģija atšķiras. Par sadarbības turpināšanu ar Aivaru Lembergu, kas ZZS nesusi gan popularitāti, gan tās kritumu, V. Valainis atbild, ka tā nav viena priekšsēdētāja, bet partijas biedru izvēle. 

Savs atbalstītāju loks, kandidējot uz LZS priekšsēdētāja amatu, ir Ringoldam Arnītim. Viņš pats Dienai atzīst, ka tie pamatā ir vidzemnieki, bet LZS Vidzemes reģiona koordinators Edgars Treibergs tam negrib piekrist, sakot, ka Arnīti atbalsta arī citviet, tostarp Rīgā. Taču arī šajā gadījumā nav runa par būtisku partijas līdzšinējā kursa maiņu. Arnītis norāda, ka viņu atbalsta "cilvēki, kuri vēlas aktīvāku partijas dalību politiskajos procesos", tomēr arī tūlīt piebilst, ka LZS ir viena no vecākajām partijām ar konservatīvām vērtībām. Viņš uzskata – jo ātrāk partija izlems par vadību, jo veiksmīgāk tā varēs startēt pašvaldību vēlēšanās, taču arī no marta līdz jūnijam laika vēl būs pietiekami, turklāt daudzviet ir zināmi sarakstu pirmie numuri. Vēl decembrī neoficiāli izskanēja, ka Arnītis varētu kandidēt Valmieras novada domes vēlēšanās, taču pašreizējā partijas oficiālā informācija liecina, ka saraksta līderis Arnīša dzimtajā pusē tomēr būs Mazsalacas mērs Harijs Rokpelnis. Savukārt par sadarbību ar LZP Arnītis norāda, ka pašlaik tā neesot pirmā prioritāte, bet pie sarunu galda būšot jāsēžas pirms Saeimas vēlēšanām. 

Treibergs uzskata, ka partijas priekšsēdētājam jābūt tam, kas to "velk uz saulaino tāli". Līdera potenciālu viņš saskata tiklab Arnītī, kam ir darba pieredze starptautiskās institūcijās, gan Valainī, kas esot spēcīga personība. Viņaprāt, iekšējā konkurence nenozīmē šķelšanos partijā, jo arī līdz šim Arnītis ir bijis Krauzes vietnieks. "Galvenais, lai valde strādā kopā un virza lēmumus, kas ir labi katram cilvēkam un valstij kopumā," rezumē Treibergs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas