Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Korupcija ir kā aisbergs, kam redzama tikai trešdaļa

Uzņēmējdarbība ir cieši saaugusi ar politisko vidi. Ne vienmēr tas ir slikti, taču grūti nošķirt, kur viss kārtībā, bet kur nav, – sarunā ar Guntaru Gūti atzīst ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Savukārt interviju par izbeigtās "oligarhu lietas" dažādajiem aspektiem lasiet rītdienas Dienā.

Fragments no intervijas:

Vai Latvijā nepastāv politiskais spiediens, kas paralizē tiesībsargu darbu situācijās, kad tiem jāizmeklē iespējamie noziegumi, kas saistīti ar politisko korupciju?

Vismaz par Ģenerālprokuratūru varu teikt: neviens uz mani nav mēģinājis izdarīt spiedienu. Es neesmu jutis, ka kāds politiskais spēks mēģinātu mani ietekmēt tādā nozīmē, lai panāktu kādā lietā sev vēlamu rezultātu. Es domāju, ka diez vai arī KNAB pašreiz par kaut ko tādu varētu runāt. Cits jautājums – vai tu vari savākt pierādījumus, ja ir noticis noziegums, it sevišķi, ja pagājis diezgan ilgs laiks.

Cik liela apjoma korupcija ir Latvijā?

Manuprāt, pietiekami liela. Redziet, korupcija ir latentā noziedzība. Tas ir kā aisbergs, kam ir redzama ārā tikai viena trešdaļa. Pārējais ir zem ūdens. Es nezinu, kā ir citās valstīs, bet, manuprāt, Latvijā politiskā vide ir ļoti saaugusi ar uzņēmējdarbību. Ja mēs paskatāmies, cik daudziem parlamenta deputātiem radinieki ir uzņēmējdarbībā... Medijos diezgan bieži ir parādījusies informācija par dažāda veida darījumiem, kuri tiek saistīti ar tiešu vai netiešu politiķu ietekmi.

No jūsu teiktā var noprast, ka tas nav īsti pareizi?

Tas nav aizliegts. Tātad – ja nav ar likumu aizliegts, tas ir atļauts. Bet tieši tāpēc es teicu, ka uzņēmējdarbība ir ļoti cieši saaugusi ar politisko vidi. Ne jau vienmēr tas ir slikti, tā es negribu teikt. Tāpēc ir ļoti grūti nošķirt, kur viss ir kārtībā, kur viss ir godīgi, bet kur vairāk nav tā īsti caurspīdīgi. Tāpēc tur līst iekšā tikai ar vārdiem vien, neesot faktiem, – tas ir riskanti. Es to neuzņemtos. Bet Latvija ir ļoti maza valsts, tāpēc nevar nevienam pārmest, kurš godīgi veic savu biznesu, – visu cieņu un gods viņam. Ja viņam kāds radinieks ir parlamentā, tas pats par sevi vēl neko sliktu neliecina. Bet ir tur problēmas. Daudzas un dažādas.

Varbūt vajadzētu precizēt likumus, lai precīzāk novilktu skaidras robežas starp biznesu un politiku?

To jau mēģina, bet šis likums par valsts un pašvaldību amatpersonu interešu konflikta novēršanu ir ļoti nekvalitatīvi izstrādāts.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 20.marta, avīzē Diena!

Top komentāri

Šajā pardeļa mūlī
Š
ir TIKAI korupcija redzama.
Jukums
J
Man Kalnmejers nekad uzticību nav izraisījis. Vismaz jau nu oligargu lietu līdz rezultātam vajadzēja novest, tas bija īstais pārbaudes akmens un arī goda lieta.
Jūrmalas domē bez kukuļa,
J
kā pret sienu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas