Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas tiesu sistēmas sliktie zēni ir tiesu izpildītāji

Pirmdien, 17.februārī, Tieslietu padomē prezentēts pētījums par Latvijas tiesu sistēmas uzticamību un korupcijas uztveri - tā ietvaros  intervēti cilvēki, kuriem pēdējo trīs gadu laikā bijusi personīga pieredze ar tiesu sistēmu. Trešās varas virzienā raidītie pārmetumi ir nemainīgi – tiesas procesu "stiepšana garumā", neobjektivitāte, bet īpaši negatīvi tiek vērtēti zvērināti tiesu izpildītāji, vēsta LNT ziņas.

"Tiesu procesi ir pārāk gari. Cilvēkam pašam ir jāiesaistās, rodas šaubas par to, vai tiesnesis tiešām ir neitrāls un viņa lēmumam var uzticēties. Rodas šaubas, vai visiem Latvijas iedzīvotājiem ir vienādas iespējas saņemt taisnīgu spriedumu," LNT ziņām pauda Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtā pētniece Ieva Kārkliņa.Tieslietu padome par pētījuma rezultātiem nav sajūsmā. Vairāki padomes locekļi akcentē, ka arī masu mediji kultivē negatīvu tiesu sistēmas tēlu, tomēr netiek noliegtas arī pašu kļūdas.Pētījumā akcentēts, ka priekšstatu par tiesu sistēmu veido ne tikai tiesneši, bet ikviena sistēmas darbībā iesaistītā amatpersona – arī policists, kurš sargā tiesas zāli, un kancelejas darbinieki, kuri sasveicinās vai tieši pretēji – izturas augstprātīgi. "Tikai no mums lielā mērā ir atkarīgs, vai šeit identificētās problēmas vai arī mūsu vēl papildus identificētās problēmas radīs savu risinājumu. Vai mēs joprojām tiksim uzskatīti par, vienkārši sakot, sliktajiem zēniem," uzskata Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Paši tiesneši gan norāda, ka sabiedrības viedokli par viņu darbu joprojām veido daudzi, bieži vien arī nepatiesi, stereotipi. "Piemēram, par garajiem tiesāšanās termiņiem – tas ir stereotips. Tad lai sabiedrība saņem dūšu un pasaka – kādos termiņos? Protams, ja man kāds ir parādā un es aizeju uz tiesu, tīri cilvēcīgi es jau gribētu tajā pašā vakarā zināt spriedumu, taču termiņi nav gari tādā vispārīgā izpratnē," norāda  tiesnese Sandra Strence. Pētījuma rezultāti liecina, ka primārās asociācijas cilvēkiem, kas saskārušies ar tiesu sistēmu, drīzāk ir negatīvas. Viskriskāk vērtētā amatpersonu grupa ir zvērināti tiesu izpildītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas