Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

LIZDA nosoda ieceri daļu no pedagogu atalgojumam paredzētā finansējuma novirzīt jaunajam finansēšanas modelim

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nosoda ieceri daļu nākamā gada budžetā paredzēto finansējumu pedagogu atalgojumam novirzīt arī jaunā finansēšanas modeļa "Programma skolā" ieviešanai, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

2025.gadā pedagogu atalgojumam paredzēts novirzīt 30 miljonus eiro. Arodbiedrību satrauc, ka ar atvēlēto finansējumu nepietikšot, lai izpildītu streika vienošanos par zemākās darba algas likmes celšanu. Tāpēc valdības sēdē Vanaga rosināja atteikties no ieceres daļu finansējuma vēl novirzīt jaunajai reformai.

Situācijā, kad "valsts budžetā jāskaita katrs eiro", jāpilda jau uzņemtās saistības, nevis finansējums jānovirza jaunu, "pusjēlu" reformu īstenošanai, uzskata Vanaga. Viņa atzīmēja, ka grafiks jāizpilda jau janvārī, savukārt finansēšanas modeli plānots ieviest tikai 2025.gada septembrī. Grafika izpildi paredz arī Izglītības likums.

Nākamnedēļ, 25.septembrī, LIZDA padomes ārkārtas sēdē ar politiķiem spriedīs par iespējām turpināt pedagogu darba samaksas grafika izpildi. Pēc tam arodbiedrība lems par tālāko rīcību, taču sola "nepalikt atbildi parādā".

"Tā ir brutāla likuma neievērošana un nemēģināšana izpildīt," uzskata Vanaga.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) kā nozares ministre solīja iestāties par to, lai tiktu pildīts nākamais algu grafika solis. Atbilstoši grafikam, nākamgad pedagogu atalgojuma zemākās darba stundas likme pieaugtu līdz 10,35 eiro jeb par 8,5%.

Vienlaikus no premjeres Evikas Siliņas (JV) paustā valdības sēdē noprotams, ka pedagogi nākamgad var rēķināties tikai ar 2,6% lielu algu pieaugumu. Attiecīgi pedagogu atalgojuma pieaugumam 2025.gadā tiktu atvēlēti 30 miljoni eiro.

Valdība respektē panāktās vienošanas, tostarp Satversmes tiesas sprieduma izpildi, žurnālistiem pēc valdības sēdes sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV). Šobrīd piedāvāti divi "diskutabli" veidi finansējuma izlietošanai - pieņemtā grafika izpildei vai jaunā finansēšanas modeļa ieviešanai, kas, pēc politiķa paustā, sasniedz līdzīgu mērķi.

"Mēs aicinājām ministri [Andu Čakšu] nodrošināt sociālo dialogu, līdzīgi kā pie darbaspēka nodokļiem, par labāku veidu, kā lietot [finansējumu]," sacīja Ašeradens.

Gada sākumā pirmsskolas, vispārējās izglītības un profesionālās izglītības pedagogu zemākā darba stundas likme pieauga līdz 9,54 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas