Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No jauna izplatīts sarkanais brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu

Līdz piektdienai, 16.jūlijam, visā valstī būs spēkā sarkanais - augstākās kategorijas - brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Brīdinājumā teikts, ka līdz pat darba nedēļas beigām termometra stabiņš gandrīz visā valstī, tai skaitā galvaspilsētā, pēcpusdienas stundās pakāpsies līdz +32..+34 grādiem. Daudzviet gaidāmas arī tropiskās naktis - gaisa temperatūra nepazemināsies zem +20 grādiem.

Iepriekš sarkanais brīdinājums svelmes dēļ bija spēkā 21.-23.jūnijā, valsts centrālajā un austrumu daļā arī 9.-10.jūlijā, dienvidaustrumos - arī 11.-12.jūlijā.

Sarkanais brīdinājums nozīmē, ka pastāv draudi veselībai un dzīvībai un ka nepieciešams rīkoties, lai sevi pasargātu. Iedzīvotājiem jāseko līdzi jaunākajām laika prognozēm un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas, un jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem.

Daudzviet valstī spēkā arī dzeltenais brīdinājums par augstu ugunsbīstamību mežos.

Speciālisti atgādina, ka karstā laikā jāizvēlas piemērots apģērbs un jāuzņem daudz šķidruma. Izdzertā šķidruma daudzums jāpalielina pirms sākušas mocīt slāpes. Nav vēlams lietot alkoholu, stipru kafiju, tēju un dzērienus ar lielu cukura daudzumu. Ieteicams valkāt galvassegu un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes. Lai nepieļautu ultravioletā starojuma negatīvo iedarbību uz acīm, jānēsā saulesbrilles.

Jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē, kā arī karstās telpās. Riskam īpaši pakļauti gados vecāki cilvēki, mazi bērni, slimnieki, kas piesaistīti pie gultas, kā arī cilvēki, kas slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām vai garīgās veselības traucējumiem, lieto noteiktus medikamentus vai veic fiziskas aktivitātes.

Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnu vienu pašu mašīnā. Vecākiem arī jāatceras, ka mazuļa ratiņi var pārvērsties par "siltumnīcu" un bērns, nopietni pārkarstot, var iet bojā.

Ja cilvēks ir pārkarsis, cietušais jānovieto vēsākā vietā vai ēnā pusguļus, jāatģērbj, ar vēsu ūdeni jāmitrina cietušā piere, kakls un krūtis, jādod dzert vēss ūdens un jāvēdina, radot gaisa plūsmu.

Sakarsis cilvēks nedrīkst mesties aukstā ūdenī - tajā jāieiet pakāpeniski.

Ja karstajā laikā rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana pa konsultatīvo tālruni 66016001. Ja veselības stāvoklis pasliktinās un parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums, jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113.

Jāparūpējas arī par dzīvniekiem - tiem jānodrošina piekļuve ēnainai vietai un tīram ūdenim.

Jau ziņots, ka nedaudz zemāka gaisa temperatūra Latvijā iespējama, sākot ar nedēļas nogali, prognozē sinoptiķi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas