Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pabriks: Ukrainas aizsardzības ministra atcelšana nav neuzticība, bet kosmētiska reforma Ukrainas neatbalstītāju mazināšanai

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska lēmums par aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova atcelšanu nav neuzticība, bet kosmētiska reforma, lai mēģinātu mazināt tos, kuri vēlas mazināt atbalstu Ukrainai, aģentūrai LETA atzina pētniecības centra Northern European Policy Centre izveidotājs, bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš norādīja, ka Rezņikova atcelšana nav jautājums par neuzticību, taču medijos arvien vairāk tiek runāts par iespējamiem korupcijas jautājumiem aizsardzības nozarē. Pabriks uzskata, ka Zelenskis spēris šādu soli, jo tuvojas vēlēšanas vairākās rietumvalstīs un pieaug tādas politiskās balsis, kas labprāt varbūt pat meklētu izlīgumu ar Krieviju.

Tas tiek pamatots ar to, ka cita starpā meklē iemeslus, kā mazināt atbalstu Ukrainai. Šādā situācijā viens no iemesliem, kas tiek minēts, ir caurspīdīguma trūkums un Ukrainā esošā korupcija.

"Es domāju, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc Zelenskis sper šādus soļus. Es nedomāju, ka līdz ar ministru nomaiņu daudz kas varētu mainīties politikā. Tas vairāk darīts, lai veiktu tādu kā kosmētisku reformu, kas oponētu tiem, kas vēlas mazināt atbalstu Ukrainai," norādīja Pabriks.

Rezņikovs netiek apsūdzēts, bet Zelenskim bija kaut kas jādara, jo pietiekami ilgu laiku figurēja runas par to, vai aizsardzības nozares iepirkumi ir atbilstošā cenā un tamlīdzīgi. "To, cik pamatoti ir pārmetumi par iespējamām nelikumībām, es neņemos spriest, jo to nezinu. Bet prezidenta lēmums izskatās drīzāk kā nepieciešamība, lai neitralizētu Ukrainas neatbalstītājus, kuri mēģina atrast dažādus argumentus, lai mazinātu atbalstu Ukrainai," norādīja Pabriks.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien atcēlis no amata aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu, uzsverot, ka Aizsardzības ministrijā nepieciešama "jauna pieeja".

"Oleksijs Rezņikovs aizvadījis 550 dienas pilna mēroga karā," savā ikvakara televīzijas uzrunā norādīja Zelenskis. "Uzskatu, ka ministrijai nepieciešamas jaunas pieejas un jauns formāts mijiedarbībai gan ar armiju, gan sabiedrību kopumā."

Par Rezņokova pēcteci prezidents izvirzījis pašreizējo Valsts īpašumu fonda vadītāju Rustemu Umerovu, paužot cerību, ka parlaments atbalstīs šo kandidatūru.

Avoti izteikušies, ka Rezņikovs varētu tikt iecelts par Ukrainas vēstnieku Lielbritānijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas