Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Palielina finansējumu 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienām

Valdība šodien atbalstīja finansējuma palielināšanu 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienām, nosakot, ka no 1.septembra finansējums viena bērna ēdināšanai dienā sasniegs 2,15 eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā.

Pusi no šīs summas sedz valsts, pusi - pašvaldība.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) skaidro, ka līdz šim spēkā esošā summa - 1,42 eiro dienā vienam skolēnam - bija nepietiekama.

No valsts budžeta 2022.gadam papildus nepieciešami 2,1 miljons eiro. Atbilstoši valdības noteikumiem, ministrija veic finanšu līdzekļu ieturējumu tām pašvaldībām, kuru iesniegtajos pārskatos par iepriekšējo kalendāro gadu ir uzrādīts finanšu līdzekļu atlikums.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) skaidro, ka no pašvaldībām pārskaitāmās dotācijas par 2022.gada septembri tiks veikts finansējuma ieturējums 486 477 eiro apmērā. Atlikušo papildus nepieciešamo finansējumu 1,6 miljonu eiro apmērā IZM pieprasīs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Savukārt jautājums par finansējuma piešķiršanu 2023.gadam un turpmāk ik gadu, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu apmēra palielināšanu, skatāms valdībā likumprojekta "Par valsts budžetu 2023.gadam" un likumprojekta "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" izstrādes procesā kopā ar visu ministriju iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem, ņemot vērā valsts budžeta finansiālās iespējas.

Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus izglītojamo ēdināšanai, nosaka aprēķina kārtību to skolēnu ēdināšanai, kuri klātienē apgūst pamatizglītības programmas 1., 2., 3. un 4. klasē. Tāpēc IZM izstrādātajos noteikumu grozījumos netiek vērtēta citu klašu grupu ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšana no valsts budžeta līdzekļiem. Katra pašvaldība, izvērtējot savas budžeta iespējas, var lemt par iespējām nodrošināt brīvpusdienas arī vecāko klašu skolēniem vai atsevišķām iedzīvotāju grupām.

Tā kā ģeopolitisko apstākļu dēļ ir pieaugušas izmaksas par pārtikas produktiem un energoresursiem, pašvaldības un ēdinātāji jau aizvadītā mācību gada beigās cēla trauksmi, ka ar esošo brīvpusdienām atvēlēto finansējumu nav iespējams nodrošināt bērniem kvalitatīvu un uzturvielām bagātu ēdienu. Tāpēc jautājums par viena izglītojamā ēdināšanas izmaksu paaugstināšanu 1.-4. klašu bērniem tika skatīts gan Veselības ministrijas organizētajā starpinstitūciju sanāksmē, gan Sadarbības sanāksmē, panākot vienošanos par finansējuma palielinājumu no 2022.gada 1.septembra. Tāpat panākta vienošanās, ka nākamajos gados nepieciešams turpināt darbu pie pakāpeniskas finansējuma palielināšanas atbilstoši faktiskajai tirgus situācijai.

IZM ir dots uzdevums sagatavot un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā arī grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, paredzot finansējuma pieaugumu arī nepilngadīgajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem Plānots noteikt, ka to bērnu ēdināšanai, kuri izglītības iestādēs klātienē apgūst pamatizglītības programmas 1., 2., 3. un 4. klasē, valsts budžeta finansējumu brīvpusdienām ir 2,15 eiro dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas