Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts (11:57) - Aprūpes centrā Ziedkalne slēpta arī kādas klientes grūtniecība

Valsts sociālās aprūpes centra Zemgale filiālē Ziedkalne, par kuru nule kā izskanējis šokējošs skandāls saistībā ar kāda klienta seksuālu izmantošanu, slēpta arī kādas klientes grūtniecība, ceturtdien ziņo Latvijas Televīzijas Panorāma.

Jaunās sievietes māte par faktu, ka viņas meita laidusi pasaulē bērnu, uzzinājusi vēstulē. Viņai piedāvāts arī bērnu ņemt aizbildniecībā, bet tā kā sieviete bieži uzturas Krievijā, tad nokavējusi visus termiņus. Zemgales direktors Ilgonis Leišavnieks zināja stāstīt, ka jaunā sieviete jau no dzemdībām atgriezusies bez zīdaiņa. Par faktu, ka iestādes direktore Aija Petuhova par grūtniecību nav ziņojusi ne Zemgales vadībai, ne Labklājības ministrijai vai jaunās sievietes mātei, ierosināta disciplinārlieta. 

Petuhova pati Panorāmai norāda, ka grūtniecība tomēr ir sensitīva informācija un viņa to komentēt nevar.

Nu gan Petuhova amatā atjaunota. Labklājības ministrs Uldis Augulis norāda: "Mūsu juridiskais departaments izvērtēja, vai atlaišana ir atbilstoša gan darba likumam, gan visiem normatīvajiem aktiem, kas mūsu valstī ir. Un, ja jauristu slēdziens tāds ir, tad ir attiecīgs lēmums,". Jautāts, vai krimināllieta policijā un no tuviniekiem slēpta klientes grūtniecība liecina par labu iestādes vadīšanu, ministrs piebilst: "Es šodien precizēju šo jautājumu. Zemgales vadība mums par šādu gadījumu nav ziņojusi. Tā nav laba prakse, un tas nav pareizi! Tas ir viennozīmīgi,".

Kāda darbiniece, kura vēlējusies palikt anonīma, Panorāmai pieļāva, ka grūtniecei, visticamāk, ir iestāstīts, ka bērniņš piedzimis slims. Sieviete pati slimību ieguvusi dzīves laikā, un bērns, visticamāk, piedzimis vesels. Darbiniece piebilst, ka klientiem psiholoģiski var iestāstīt brīnumus.

Kopš atgriezusies direktore, aprūpētāji ar medijiem runāt nevēlas, jo varot zaudēt darbu, kuru tik viegli tuvākajā apkaimē atrast nevar. Kāda darbiniece raidījumam atklāja, ka direktore aizliegusi veikt ierakstus dežūržurnālā.

Labklājības ministrija (LM) portālu Diena.lv informēja, ka bērns šobrīd atrodas audžuģimenē, un bērna adopcijas process nav uzsākts. Savukārt bērna vecvecāki, kuri reti uzturas Latvijā, ir atteikušies ņemt aizbildnībā savu mazbērnu. Ņemot vērā Panorāmas sižetā izskanējušo informāciju, bāriņtiesa vēlreiz mēģinās sazināties ar vecvecākiem, lai noskaidrotu, vai viņi patiešām atsakās no aizbildnības.

LM uzsver, ka minētais bērns nekad nav atradies adoptējamo bērnu sarakstos.

Ministra atgādina, ka Latvijā alternatīva vecāku aprūpei (aprūpei ģimenē) līdz brīdim, kad bērns varēs atgriezties pie saviem vecākiem, tiks adoptēts vai sasniegs pilngadību, ir ārpusģimenes aprūpe - aprūpe pie aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē, tostarp arī SOS ciematā.

Papildināts ar Labklājības ministrijas komentāru pēdējās trijās rindkopās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas