Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Iedzīvotājus, kuriem ir hroniskas saslimšanas, aicina neatlikt pieteikšanos vakcinācijai

Paplašina vakcinējamo loku

No pirmdienas pret Covid19 sāk vakcinēt iedzīvotājus ar hroniskām slimībām, kas ir jau nākamā prioritārā grupa. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) šo lēmumu pamato ar nodomu palielināt vakcinācijas tempu, jo vairākas dienas vakcinācija tika pārtraukta, meklējot cēloņsakarības starp AstraZeneca vakcīnu un trombu rašanos. Eiropas Zāļu aģentūra vakcīnu atzinusi par drošu, taču nopietni iekavējies vakcinācijas process.

Aizvadītajā nedēļā vidēji vienā dienā pirmā pote ievadīta 640 personām, savukārt kopumā vidēji pagājušajās septiņās dienās vakcinēja 758 cilvēkus dienā. Divas nedēļas pēc kārtas vienā dienā vidēji pret Covid-19 vakcinēto personu skaits ir krasi samazinājies. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, 21. martā vakcīnas pirmo devu saņēma 24 cilvēki, kas ir otrais mazākais rādītājs šā gada martā. Savukārt otro poti svētdien saņēmušas trīs personas. Šonedēļ plānots vakcinēt vismaz vidēji 2500–3000 cilvēku dienā.

"Tuvākajās pāris nedēļās būs AstraZeneca vakcīnu piegāžu samazinājums, bet aprīlī uzsāksim vērienīgāku vakcināciju," uzsver Pavļuts. Valstī kopumā ir 166 000 personu, kurām ir kāda no hroniskajām slimībām, bet vietnē Manavakcina.lv un pa tālruni 8989 jau pieteikušies 23 000 cilvēku, kas ietilpst šajā grupā.

Līdz ar jaunās grupas atvēršanu vakcinēties aicināti iedzīvotāji, kuri slimo ar ļaundabīgu audzēju, hroniskām elpošanas ceļu slimībām, hroniskām sirds asinsvadu sistēmas slimībām, hroniskām nieru slimībām, hroniskām aknu slimībām, hroniskām nervu sistēmas slimībām, cukura diabētu, imūnsupresiju, aptaukošanos un smagām psihiskām slimībām.

Vakcinācijas biroja pārstāve Agnese Strazda medijiem pavēstīja, ka aptuveni 8000 iedzīvotāju ar hroniskām saslimšanām pakāpeniski jau saņems pirmās īsziņas. Iedzīvotāju atbilstību hronisko saslimstību grupai noteiks divos veidos – tiks salīdzināti ar informāciju vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā – pret pieejamajiem hronisko slimību reģistriem un izrakstītajiem kompensējamajiem medikamentiem, bet, ja pieteikšanās vakcinācijai notikusi pie ģimenes ārsta, tad vadīsies atbilstoši SPKC rekomendācijām hroniski slimo pacientu vakcinācijai. Personām, kuras nav noteiktos reģistros, kurām nav izrakstītas kompensējamo zāļu receptes un nevakcinē ģimenes ārsts, jāsaņem nosūtījums vakcinācijas nepieciešamībai. Daļa šo hronisko slimību pacientu un citu personu ar fiziskiem vai garīgiem traucējumiem ir ar ierobežotām kustību iespējām un tādēļ nevar apmeklēt ārstniecības iestādi vakcinācijas veikšanai. Līdz ar to tuvākajā laikā plānots sākt izbraukuma vakcinācijas. Pamatojumu, ka vakcinācijai jānotiek dzīvesvietā, sniegs ģimenes ārsts. Lai gan veselības ministrs mediju pārstāvjiem uzsvēra, ka seniorus, kuri vecāki par 70 gadiem un kuri ir trešā prioritārā grupa, patlaban vakcinē visaktīvāk un vakcinēti vairāk nekā 39 000, ir daļa šīs grupas pārstāvju, kas joprojām tikai cer vakcinēties. Pavļuts piebilda, ka pieraksta veidošanā ģimenes ārsti tiek lūgti novērtēt pacientu saslimšanas risku un sabalansēt senioru vecumā virs 70 gadiem pieprasījumu un rindu ar hroniskajiem pacientiem.

Diena jau rakstīja, ka vairāki seniori vērsās laikraksta redakcijā, jo februāra sākumā reģistrējušies, bet joprojām nesaņem uzaicinājumu no norādītās ārstniecības iestādes. Strazda stāsta: "Šobrīd esošais pieprasījums ir ievērojams, vakcīnu skaits nav tik liels. Senioru rindas var būt dažādas, no jauna piegādātās vakcīnas tiks aktīvi izmantotas senioru vakcinācijai, jo pieprasījums ir lielāks nekā piedāvājums." Viņa arī skaidro, ka ierobežotā vakcīnu skaita dēļ vakcīnu sadale katru nedēļu tiek veikta manuāli, lai nodrošinātu maksimālu reģionālo pārklājumu, kā arī ņemot vērā iedzīvotāju izvēlēto vakcinācijas teritoriju. "Senioru skaits ģimenes ārstu praksēs ir dažāds – mazā ģimenes ārsta praksē seniorus virs 70 gadiem izdodas vakcinēt ātrāk nekā lielākā ģimenes ārstu praksē, kur gaidītāju rinda ir lielāka. Tāpat ģimenes ārstu praksēs saņemtie pieteikumi vakcinēties nosaka vakcīnu sadalījumu," skaidro Strazda.

Kopā vietnē Manavakcina.lv ir pieteikušies vairāk nekā 38 600 senioru vecumā virs 60 gadiem, no tiem vairāk nekā puse vecumā virs 70 gadiem. Patlaban vairāk nekā 28 000 senioru vecumā virs 70 gadiem, kas bija pieteikušies, ir saņēmuši uzaicinājumu uz noteiktu vakcinācijas iestādi, bet joprojām jāgaida vakcīna. Kopumā Latvijā pirmo vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmuši 83 806 cilvēki, bet otro – 18 939. Salīdzinājumam – Igaunijā abas devas saņēmuši 57 023 un Lietuvā 124 522 iedzīvotāju, liecina šo valstu Veselības ministrijas dati. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas