Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pirmdien traucēta E-klases darbība

Pirmdien traucēta platformas E-klase darbība, aģentūrai LETA apliecināja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Latvijā Cert.lv kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis.

E-klases pārstāvji portālam Delfi.lv pieļāvuši, ka noticis kiberuzbrukums. Tomēr Cert.lv vēl skaidro traucējumu cēloni.

Portāla E-klase pārstāve Zane Rašmane aģentūru LETA informēja, ka šorīt E-klases pilotversijas modulim, kurš nodrošina video saziņas funkciju, tika veikts apjomīgs kiberuzbrukums, tādējādi tika traucēta šī moduļa pilnvērtīga darbība.

"Kiberuzbrukumi, kuru mērķis ir traucēt e-klases sistēmas darbību, tiek piedzīvoti salīdzinoši regulāri, taču video saziņai, kas pilotprojekta režīmā darbojas kopš šī gada sākuma, tik apjomīgs uzbrukums noticis pirmo reizi," pauda "E-klases" vadītājs Jānis Kaģis.

Viņš norādīja, ka E-klases pamatfunkcijām traucējumi netika radīti un šobrīd uzbrukums ir novērsts, kā arī atjaunota video saziņas darbība.

Kaģis pauda nožēlu, ka šādam uzbrukumam izvēlēts tik nozīmīgs brīdis - laiks, kad attālinātās mācības atsāk 1.-4.klašu skolēni.

Pēc Rašmanes sniegtās informācijas, minētā uzbrukuma mērķis bija pārslogot portāla sistēmu, tādējādi traucējot video saziņas darbību un panākot procesa paralizēšanu. Paredzēts, ka E-klases speciālisti veiks apstākļu noskaidrošanu un turpinās darbu pie video saziņas moduļa funkciju stiprināšanas.

Vienlaikus "E-klase" pārstāve informēja, ka pārrāvumi moduļa darbībā kritiski neietekmē sistēmas darbību, un pedagogi joprojām var izmantot citus video saziņas rīkus.

Mālkalnietis teica, ka Cert.lv ir informēta par darbības traucējumiem platformā E-klase un ir sazinājusies ar tās uzturētājiem, lai precizētu informāciju par notikušo.

Viņš skaidroja, ka platformas pamatfunkcijas nav traucētas, tomēr problēmas bija ar video pārraidīšanu E-klases vidē.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka palielinātu noslodzi var izraisīt dažādi cēloņi, kas sākotnēji var izskatīties pēc kiberuzbrukuma.

Mālkalnietis arī piebilda, ka sadarbībā ar E-klase turpinās darbs pie platformas darbību ietekmējušo faktoru izpētes.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pirmdien atsākās attālinātās mācības arī 1.-4.klašu skolēniem.

pievienota 3.-8. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas