Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Problēma – par maz pieredzes

Studentiem atrast savām spējām un vēlmēm atbilstošus darba piedāvājumus nebūt nav viegli, tomēr lielākā daļa pie darba vai prakses vietas tiek salīdzinoši ātri – puse to sameklē 1–3 mēnešu laikā, noskaidrots pētījumā Studentu pieredze darba un prakses meklēšanā. Pētījumu, aptaujājot 923 studentus, šīgada vidū veica Latvijas Universitātes Karjeras centrs sadarbībā ar vairākām citām augstskolām – RTU, Vidzemes Augstskolu, RSU, Liepājas Universitāti, LLU, Ventspils Augstskolu, Daugavpils Augstskolu un Rēzeknes Augstskolu.

Pētījumā īpaša uzmanība tika pievērsta problēmām, kuras studenti atkārtoti piemin karjeras konsultācijās, un komunikācijai no darba devēju puses – tam, kā tie studentiem darba meklēšanas procesā sniedz atgriezenisko saiti.

Pētījums rāda, ka 70% studentu ir nodarbināti pilna vai nepilna laika darbā, turklāt vairāk nekā puse strādā vai iziet praksi jomā, kas saistīta ar viņu studiju jomu. Vismazākais nestrādājošo studentu skaits ir starp dabaszinātņu jomas pārstāvjiem (14%), bet vislielākais – starp humanitāro zinātņu studentiem (33%).

Jaunieši darbu vai praksi meklē, pārsvarā atsaucoties uz sludinājumiem darba meklēšanas portālos, izmantojot draugu, radu ieteikumus, kā arī personīgi interesējoties par darba iespējām noteiktos uzņēmumos vai meklējot vakances darba devēju mājaslapās. Retāk studenti ievieto savus CV darba meklēšanas portālos. Ņemot vērā, ka augstskolās karjeras centru pakalpojumi ir attīstīti dažādi, arī to datubāzes studenti izmanto mazāk.

Apstiprinot augstskolu karjeras konsultantu novērojumus, kā nozīmīgu problēmu darba atrašanā 55% studentu atzīmējuši to, ka darba sludinājumos tiek prasīta vairāku gadu pieredze, kādas studentiem nav, savukārt 58% respondentu uzsver piedāvātā atalgojuma nesamērīgumu ar darba devēju prasībām. Tiesa, šis punkts tikpat labi var nozīmēt arī nepamatoti augstas atalgojuma ekspektācijas studentu vidū, kuras ne vienmēr atbilst reālajai situācijai darba tirgū.

Lielākā daļa pētījuma respondentu darba vakances izvēlas rūpīgi un darba intervijai gatavojas nopietni, tomēr attiecībā uz pieteikuma dokumentu sūtīšanu mēdz būt arī paviršāki, nosūtot tos arī uz nepietiekami atbilstošām vakancēm (to norāda 37% studentu), kas savukārt var būt par iemeslu darba atteikumam. Gandrīz 40% darba intervijās piedzīvojuši, ka viņiem uzdod ar darbu nesaistītus, personiskus jautājumus, reizēm pārrunās tiekot arī prasītas prasmes, kuras nav uzrādītas vakances sludinājumā – visbiežāk tas attiecas uz valodu zināšanām.

Studenti arī bieži sastopas ar to pašu, ko piedzīvo citi darba meklētāji, – atgriezeniskā saite no darba devējiem, kurā tie informē, piemēram, par atteikumu pēc darba intervijas, tiek saņemta diezgan reti. Pat ja atteikuma vēstule vai zvans pienāk, iemesli, kāpēc students darbu nav ieguvis, visbiežāk netiek paskaidroti, izlīdzoties ar formālām frāzēm.

Tajā pašā laikā studenti pētījumā norāda, ka atgriezeniskā saite darba meklēšanas procesā ir ļoti būtiska un darba devēja pamatojums par atteikuma iemesliem palīdzētu gan saprast un analizēt to, kas studentiem, darbu meklējot, būtu jāuzlabo, gan pārvarēt vilšanos pēc atteikuma. Aptaujātie arī uzskata, ka tas, kā darba devējs izturas pret darba meklētājiem, ļoti daudz liecina arī par pašu uzņēmumu, tā vērtībām un kultūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas