Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Radīti inovatīvi medikamenti tuberkulozes ārstēšanai

Lai arī pēdējo desmit gadu laikā saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir mazinājusies, patlaban lielākais izaicinājums slimības ārstēšanā ir pieaugošā tuberkulozes izsaucēja - mikobaktērijas rezistence vai nejūtība pret esošajiem medikamentiem, kā arī tuberkulozes izplatības pieaugums HIV inficēto vidū, kas ievērojami sarežģī pacientu ārstēšanu ar līdzšinējiem preparātiem, portālu Diena.lv informēja Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas Multirezistentās tuberkulozes nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Pēc 45 gadu pārtraukuma radītie divi inovatīvie preparāti multirezistentās (MR) un īpaši rezistentās (XR) tuberkulozes ārstēšanai ir daudzsološs sasniegums slimības izplatības ierobežošanai Latvijā.

Veselam cilvēkam risks saslimt ar tuberkulozi pēc inficēšanās ar tuberkulozes baktēriju ir 5-10%. Tā kā cilvēka imunitāte ir noteicošais faktors saslimšanai ar tuberkulozi, HIV pozitīvam cilvēkam šis risks ir virs 50%. 

2015. gadā visā pasaulē katrs trešais HIV pacientu nāves gadījums bija saistīts ar tuberkulozi, savukārt saskaņā ar 2014.gada datiem Latvijā katrs devītais tuberkulozes pacients bijis arī HIV inficēts. Šī ir bīstama tendence, kam jāpievērš pienācīga uzmanība.

"Multirezistentās un ekstensīvi rezistentās tuberkulozes gadījumos mums jāmeklē jaunas ārstēšanas metodes, kā arī nepieciešams pastiprināt atbalstu pacientiem. Tādēļ ļoti daudzsološs ir fakts, ka turpmāk Latvijā tuberkulozes pacientiem būs pieejami tādi antibakteriālie līdzekļi tuberkulozes ārstēšanai kā bedahilīns un delamanīds. Jaunie, inovatīvie medikamenti varētu ievērojami saīsināt pacientu ārstēšanās laiku un mazināt nepieciešamību pacientus hospitalizēt, līdz ar to atvieglojot pacientiem ārstēšanās procesu," stāsta Kukša.

Multirezistentā tuberkuloze ir tuberkulozes forma, ko izraisa baktērijas, kas nereaģē uz standarta pielietoto tuberkulozes ārstēšanu. Tuberkulozes baktērijas var kļūt rezistentas pret antibiotikām ārstēšanas laikā, ja tuberkulozes pacients neiziet pilnu ārstēšanas kursu vai tas tiek izpildīts neregulāri (antibiotikas zaudē spēju nonāvēt baktērijas vai apturēt to augšanu). 

Saskaņā ar 2014.gada datiem visā pasaulē diagnosticēti 480 000 multirezistentas tuberkulozes gadījumu, savukārt Latvijā 2014. gadā kopumā tika reģistrēti 637 tuberkulozes gadījumi, no kuriem 63 gadījumos tika pirmreizēji diagnosticēta multirezistence. Šo pacientu vidū apmēram 18% konstatē ļoti plašu rezistenci, kuras gadījumā vieni no galvenajiem medikamentiem, kurus pielieto pacientu ārstēšanā, ir bedahilīns vai delamanīds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas