Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +20 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Šā gada pavasaris Latvijā bijis siltākais novērojumu vēsturē

2024.gada kalendārā pavasara vidējā gaisa temperatūra Latvijā par 2,4 grādiem pārsniedza normu, sasniedzot +8,3 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Šis pavasaris kļuva par siltāko novērojumu vēsturē - kopš 1924.gada. Tas par 0,8 grādiem apsteidza iepriekšējo rekordu, kas reģistrēts 2014.gadā.

Visi šā gada pavasara mēneši bija siltāki par normu, martam dalot trešā siltākā marta titulu un maijam - otrā siltākā maija titulu. Marts un maijs bija aptuveni trīs grādus siltāks nekā ierasts, savukārt aprīļa vidējā gaisa temperatūra bija vienu grādu virs normas.

Gandrīz visu martu gaisa temperatūra bija virs normas, sasniedzot jaunus siltuma rekordus un mēneša pēdējā dienā uzstādot arī jaunu Latvijas rekordu martam - Skultes novērojumu stacijā termometra stabiņš pakāpās līdz +22,8 grādiem.

Siltums lielākoties turpinājās arī aprīļa pirmajā pusē, vairākkārt tika pārspēts mēneša pirmās dekādes nacionālais rekords. 9.aprīlī par astoņām dienām tika pārspēts gada agrāko +25 grādu rekords. 10.aprīlī gaisa temperatūra Latvijā pakāpās līdz pat +27 grādiem, uzreiz par astoņiem grādiem labojot šā datuma rekordu.

Aprīļa otrajā pusē gaisa temperatūra gandrīz divas nedēļas bija zem normas, mēneša pašās beigās un maija sākumā tā paaugstinājās, taču maija pirmajā un otrajā dekādē atkal kļuva vēsāks un tika sasniegti pavasara vienīgie aukstuma rekordi. 9.maijā Dagdā un Rēzeknē tika pārspēts arī mēneša minimālās gaisa temperatūras rekords.

Maija vidū sākās meteoroloģiskā vasara, mēneša beigās gaisa temperatūra pirmo reizi šajā gadā pakāpās līdz +30 grādiem.

Kopumā pavasarī tika pārspēti 140 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, kā arī laboti pieci aukstuma rekordi.

Nokrišņu daudzums valstī vidēji bija tuvu normai, bet dažādos reģionos tas bija atšķirīgs. Jelgavas novērojumu stacijā trijos mēnešos bija tikai 73,5 milimetri nokrišņu jeb 60% no normas, savukārt lielākais lietus un sniega daudzums tika reģistrēts Daugavpilī, kur tas sasniedza 206 milimetrus jeb 156% no normas.

Marts kopumā bija sauss, aprīlis kļuva par piekto mitrāko novērojumu vēsturē, bet maijā atgriezās sausāki laikapstākļi.

22.-24.aprīlī valsts rietumu un centrālajā daļā bija sniega sega, vietām Kurzemē tās biezums sasniedza 12 centimetrus.

Vidējais vēja ātrums pavasarī atbilda normai. Septiņās dienās vēja ātrums brāzmās vietām pārsniedza 20 metrus sekundē, stiprākās brāzmas tika reģistrētas 15.aprīlī Dobelē - 24,6 metri sekundē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas