Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Siguldā uzieta Baltijā dižākā egle

Apsekojot Krimuldas muižas parku Siguldā, ir konstatēta egle, kas ir ne vien Latvijā, bet arī Baltijā diženākā, informē Dabas aizsardzības pārvalde.

Egle uzieta, apzinot Krimuldas muižas parkā augošos iespējamos dižkokus. Egles apkārtmērs ir 4,61 metrs, bet tās garums ir 45 metri. Tās vecums varētu būt 150 gadi, lēš speciālisti. Koks atrodas mežā, kas atrodas starp Krimuldas baznīcu un Krimuldas pili, dabas lieguma zonā.

Koku apsekojis sabiedriskā fonda Dabas retumu krātuve pārstāvis Ansis Opmanis, kurš arī apstiprinājis, ka tā ir Baltijā lielākā egle, kā arī ir starp Eiropas 30 dižākajām eglēm. Igaunijā dižākās egles stumbra apkārtmērs ir 3,52 metri, bet Lietuvas dižākajai eglei ir 3,89 metru apkārtmērs.

Egle jau ir uzmērīta un informācija ievietota dabas datu pārvaldības sistēmā Ozols. Plānots, ka tuvākajā laikā speciālisti attīrīs teritoriju ap koku, kā arī izvietos attiecīgas marķējuma zīmes, zaļās ozollapiņas, kas apliecina tā piederību valsts nozīmes dabas pieminekļu statusam.

Krimuldas meža parks ir bagāts ar seniem un dižiem kokiem - tajā aug gan diženas priedes, gan arī egles. Egļu vecums te lēšams ap 150 gadiem, savukārt priedes esot pat 250 gadīgas un vecākas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas