Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skolas šonedēļ uzzinās par izmaiņām laboratorijās, kuras nodrošinās to izglītojamo testēšanu

Šīs nedēļas laikā skolas uzzinās par laboratoriju, kura turpmāk nodrošinās tās izglītojamo testēšanu, ņemot vērā, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) uz pusi samazinājis "MFD laboratorijas" Covid-19 testējamo skolēnu apjomu, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja NVD pārstāve Alda Reinika.

 

Šodien komisijā deputāti un pieaicinātās personas diskutēja par aktuālo situāciju izglītojamo un pedagogu Covid-19 testēšanā.

Veselības ministrijas (VM) Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka skaidroja, ka ministrija tikās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un testēšanas veicējiem, kā rezultātā panākta vienošanās, ka pie esošās epidemioloģiskās situācijas rutīnas skrīninga testu veiks vienu reizi divās nedēļās. Tas esot nepieciešams, lai varētu testēšanu nodrošināt visiem, kam tas nepieciešams, kā arī, lai savlaicīgi saņemtu atbildes.

Esot panākta vienošanās, ka līdz 1.oktobrim tiek lietota gan siekalu pūlinga metode, gan arī košļājamo kociņu metode, kas būšot lētāka un draudzīgāka skolēnam. No 1.oktobra visus skolēnus plānots testēt, izmantojot košļājamo kociņu metodi.

Janka minēja - ja epidemioloģiskā situācija pasliktināsies vai pieaugs pozitīvo testu īpatsvars, testēšana atkal kļūs biežāka.

Vienlaikus puses lēmušas, ka speciālās izglītības iestādēs iespējams izmantot jebkuru no testēšanas metodēm. Galvenais mērķis ir nenodarīt pāri skolēnam, teica VM pārstāve, piebilstot, ka skolām ir nodemonstrētas visas metodes un parādīts, kā tās pareizi pielietot.

Tāpat viņa atklāja, ka "MFD laboratorijai" samazināts testējamo skolēnu skaits gandrīz par 50%. Tas nozīmē, ka pārējās laboratorijas nodrošinās atlikušos 50%, kas iepriekš bija uzticēti "MFD laboratorijai".

Komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV) lūdza Janku skaidrot, kāpēc tagad, kad pieaug saslimšana ar Covid-19, pieņemts lēmums testus veikt retāk. Viņa tieši uz šo jautājumu neatbildēja, norādot, ka tas ir saskaņots ar epidemiologiem, ņemot vērā vīrusa izplatību valstī.

Viņa teica, ka eksperti katru nedēļu sekos līdzi situācijai, kā arī VM esot vienojušies ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) par skolēnu biežāku testēšanu, ja būs nepieciešams.

"Šī testēšanas frekvence ir izmainīta, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, lai būtu pārliecība, ka neļaujam infekcijai izplatīties skolā," skaidroja Janka.

Savukārt Ašeradens uzsvēra, ka iepriekš, kad tika lemts par testu veikšanu vienu reizi nedēļā, situācija valstī bija labāka nekā tagad. VM pārstāve lūdza par šo izteikties SPKC pārstāvjiem, tomēr centra pārstāve Viktorija Černiševa norādīja, ka nevar šo jautājumu komentēt. Komisijas priekšsēdētājs minēja, ka lūgs veselības ministra skaidrojumu par šo.

Tikmēr IZM pārstāvji stāstīja, ka galvenais arguments testēšanas kārtības maiņai bija negaidīti mazs pirmā testa pozitīvo gadījumu skaits, kā arī tehniskais iemesls - bija nepieciešams sakārtot laboratoriju datu ciklu.

Ministrijas pārstāvji skaidroja, ka, kamēr saslimšanas rādītāji ir "salīdzinoši zemi", tika pieņemts lēmums pārlikt svaru kausus no vienas laboratorijas uz otru. IZM aicināja to izdarīt tuvākajās nedēļās, kamēr šis inficēšanās līmenis ir salīdzinoši zems. Vienlaikus izskanēja viedoklis, ka, iespējams, drīz būs jāatjauno iepriekšējā frekvence, testējot skolēnus reizi nedēļā vai pat biežāk.

Savukārt Saldus vidusskolas direktore Inga Mankus lūdza skaidrot, kad skola uzzinās to, vai tā ietilpst 50% no skolām, kas vairs nesadarbosies ar "MFD laboratoriju". NVD pārstāve Reinika skaidroja, ka ir sagatavoti grafiki, kur katra laboratorija norādījusi savas skolas un dienas, kurās veiks testēšanu. Tie atrodami NVD un laboratoriju mājaslapās.

Ņemot vērā lēmumu par samazināto apjomu "MFD laboratorijai", gaidāms neilgs pārejas cikls. Proti, konkrētā laboratorija nodrošinās vēl vienu ciklu esošajā frekvencē, jo tā jau ir izsūtījusi materiālus. Tomēr par tālākajām izmaiņām skolas uzzināšot šīs nedēļas laikā. Paredzēts, ka laboratorija sazināsies ar skolu un informēs par to, kad ieradīsies izsniegt paraugus nākamajam testēšanas periodam.

Latvijas Pašvaldību savienības eksperte izglītības jautājumos Ināra Dundure stāstīja, ka situācija, kopš pagājušās nedēļas neesot uzlabojusies, jo skolas informāciju aizvien nesaņem savlaicīgi, kā arī tām savlaicīgi nepieved storbriņus. Pašvaldības pieļauj, ka šis divu nedēļu cikls ļaus labāk sakārtot un kvalitatīvāk nodrošināt šo procesu.

Kā vēl viena problēma no direktoru puses tika minēta atteikšanās veikt testus. Saldus novada Izglītības pārvaldes vadītāja Saulcerīte Levica stāstīja, ka ir vecāki, kas neļauj bērnus testēt ar košļājamo kociņu testiem. "Bērni tiek atvesti uz skolu un direktors paliek kā ķīlnieks," teica Levica. Viņa vaicāja, vai būs iespēja skolām pasūtīt divu veidu testus, uz ko tika saņemta pozitīva atbilde.

VM ierēdne Janka norādīja, ka testus var veikt arī ar citām metodēm, tomēr tās būšot nepatīkamas bērnam. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka testos nav nevienas kaitīgas vielas un tie nav uzskatāmi par toksiskiem. Janka uzsvēra, ka sūkājamie jeb košļājamie kociņi nav apstrādāti, proti, tie ir sausi kociņi, kurus liek stabilizatora šķīdumā.

Arī NVD pārstāve Reinika teica, ka vecāki var doties uz attiecīgās skolas sadarbības laboratoriju un nodot uztriepes testu. Varot arī mēģināt vienoties par siekalu testu, tomēr viņu māca šaubas par to, vai tas būs iespējams.

VM pārstāve norādīja, ka ministrija gatavo vizualizāciju par to, kā izskatās testu paņemšana, pamācības skolotājiem, kā arī informāciju vecākiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas