Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Valsts kanceleja atvēlēs 71 145 eiro pētījumam par valsts pārvaldes lomu nākotnē

Valsts kanceleja plāno atvēlēt kopumā 71 145 eiro, lai pasūtītu pētījumu par valsts pārvaldes lomu un attīstību nākotnē, aģentūra LETA uzzināja Valsts kancelejā. 

Pētījuma mērķis ir iegūt analītisku informāciju un priekšlikumus, kurus īstenojot tiks uzlabots Latvijas valsts pārvaldes iestāžu personāla vadības struktūrvienību darbs, no tehniski administratīvām funkcijām uzsvaru pārliekot uz stratēģisku rīcību. Tāpat pētījuma rezultātus paredzēts izmantot turpmākā cilvēkresursu attīstības politikas izstrādē un ieviešanā. 

Valsts kanceleja noteikusi, ka pētījuma mērķis ir iegūt un analizēt informāciju par valsts pārvaldes attīstības tendencēm nākotnē, ņemot vērā dažādus faktorus, piemēram, pārmaiņas Eiropas publiskajā sektorā, tendences cilvēkresursu vadībā, tehnoloģiju attīstību. Ekspertiem būs jāizstrādā vismaz divi iespējamie Latvijas valsts pārvaldes attīstības scenāriji tuvākajiem desmit gadiem attiecībā uz cilvēkresursu pieprasījumu un piedāvājumu. 

Tāpat Valsts kanceleja sagaida risinājumus valsts pārvaldes efektīvai funkcionēšanai nepieciešamo zināšanu, prasmju un kompetenču noturēšanai un pilnveidošanai, kā arī priekšlikumus, kā valsts pārvaldi padarīt pievilcīgāku esošajiem nodarbinātajiem, potenciālajiem darba ņēmējiem un sabiedrībai.

Piedāvājot vismaz divus iespējamos scenārijus turpmākajiem desmit gadiem, ir jāparedz, kas notiks, ja turpinās jau sāktās reformas cilvēkresursu politikas jomā un reformu gaita paliek nemainīga un ja reformas tiek vērstas uz jaunās paaudzes piesaisti un integrēšanu valsts pārvaldē un aktīvu rīcību attiecībā uz paaudžu sadarbību un novecošanās jautājumu risināšanu. 

Projekta īstenošanas laikā ekspertiem būs jāsagatavo plāns Valsts pārvalde kā labākais darba devējs 2025, kā arī jāizstrādā priekšlikumi pēctecības nodrošināšanai Latvijas valsts pārvaldē un priekšlikumi personāla vadības procesu pilnveidei. 

Papildus darbam saistībā ar Latvijas pārvaldi pretendentiem būs jāapkopo un jāanalizē dati par situāciju visās 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, jāpiedāvā situācijas analīze par vismaz trīs ES dalībvalstīm, kurās ir izteiktas problēmas ar valsts pārvaldē nodarbināto novecošanos un jaunās paaudzes piesaisti valsts sektoram, un par vismaz trīs valstīm, kur notiek sekmīga šo problēmu risināšana. Valsts kanceleja arī vēlas saņemt risinājumus, kā motivēt ārvalstu augstskolas absolvējušos Latvijas valsts piederīgos atgriezties Latvijā un sākt darbu valsts pārvaldē. 

Valsts kontrole pētījuma nepieciešamību pamato ar to, ka valsts pārvaldē joprojām pastāv vairākas ar cilvēkresursu attīstību saistītas problēmas, kas var kļūt par izaicinājumiem nākotnē. Starp būtiskākajiem izaicinājumiem ir spēja noturēt un piesaistīt augsta līmeņa speciālistus, kas saistīts gan ar valsts pārvaldes negatīvo tēlu sabiedrībā, gan ar nepietiekamiem motivācijas pasākumiem, kā arī vadītāju kompetenču attīstības darbību trūkumu, kas ietekmē dažāda līmeņa vadītāju vadītprasmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas