Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vējonis: Latvijai jānostiprina sadarbība ar stratēģisko partneri ASV

Noslēdzoties NATO Velsas samitam, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība) ir gandarīts par sabiedroto atbalstu un pieņemto lēmumu nozīmi turpmākai Baltijas valstu drošības stiprināšanai. Pēc ministra domām, samitā ir izdevies pieņemt būtiskus lēmumus par dalībvalstu aizsardzības palielināšanu un vēlreiz apstiprināt ASV nozīmi transatlantiskajā drošības stiprināšanā.

Ministrs akcentēja, ka šobrīd viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir nostiprināt vēl vairāk Latvijas sadarbību ar mūsu stratēģisko partneri - ASV, kā arī panākt, ka ASV saglabā savu klātbūtni gan Baltijā, gan Eiropā kopumā. Tādēļ NATO valstu apstiprinātā apņemšanās palielināt aizsardzības izdevumus un pieņemtā transatlantiskā deklarācija ir nozīmīgs solis ASV un Eiropas stratēģiskās partnerības nostiprināšanā. 

"NATO valstu un valdību vadītāju pieņemtajam lēmumam apstādināt aizsardzības budžetu kritumu un apņemties atgriezties pie 2% aizsardzības izdevumu no IKP mērķim pašreizējā drošības situācijā ir gan simboliska, gan būtiska praktiska nozīme. Ja šādi lēmumi netiktu pieņemti, Alianse un tās dalībvalstis riskētu ar nozīmīgu militāru spēju zaudēšanu, nespēju aizsargāt savas intereses un kļūt daudz ievainojamākas", norāda aizsardzības ministrs. 

Vējonis arī atgādina, ka "šogad Latvijā esam spēruši nozīmīgus soļus, lai nostiprinātu mūsu apņemšanos pildīt nosacījumus par atbilstošu finansējumu, pieņemot Valsts aizsardzības finansēšanas likumu. Tagad ir svarīgi nodrošināt, ka šie solījumi tiek īstenoti un bruņotie spēki var uzsākt nepieciešamo spēju stiprināšanu," uzsver aizsardzības ministrs. 

Vērtējot samita pieņemtos lēmums, Vējonis uzsver, ka ir gandarīts par visu sabiedroto izpratni un vēlmi turpmāk stiprināt Baltijas reģiona drošību, nodrošinot Alianses karavīru un mūsu bruņoto spēku atbalsta sistēmas palielināšanu, kā arī sabiedroto spēku uzņemšanai atbilstošas infrastruktūras nodrošināšanu. Vienlaicīgi aizsardzības ministrs norāda, ka, lai arī samita sagatavošanā ir ieguldīts nopietns darbs un pieņemti Latvijas interesēm pozitīvi lēmumi, Velsas samits nav šī procesa beigas, bet gan tikai sākums samita lēmumu praktiskai īstenošanai.

Latvijai Velsas samits iezīmējās ar vairākiem būtiskiem lēmumiem: tika apstiprināts NATO reaģēšanas plāns, parakstīts protokols par dalību Apvienotajos reaģēšanas spēkos, parakstīts līgums ar Lielbritāniju par bruņumašīnu iegādi, kā arī norisinājās vairākas divpusējās tikšanās ar sabiedrotajiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas