Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēsture Dienā: Pirmā neatkarīgā TV

Pirmās neatkarīgās televīzijas Latvijā – NTV-5 – dzimšanu fiksējusi 1992. gada 30. aprīļa SestDiena.

Vispirms raksta autore Dace Balode iezīmēja aktuālo situāciju – pāreju no lielo ideju līmeņa uz individuālajiem meklējumiem: "Tauta Latvijā vēl ilgi mīlēs pēdējā sasaukuma Augstāko Padomi, Zaķusalas televīziju un Ivaru Godmani. Tāda bija šā pārmaiņu laika radītā loģika, kas lika izvēlēties lielo ideju līmeni, pārējos kritērijus uz brīdi atmetot. Visiem citiem tagad būs grūtāk, jo sācies individuālo meklējumu laiks, objektīvi eksistējošu, bet piemirstu vai līdz šim neiepazītu likumsakarību diktāts. Radusies nojausma par alternatīvas iespējām. Viena no tām ir pirmā neatkarīgā televīzija Latvijā – NTV-5, kas ne visiem kļūs par savējo, taču radīs vismaz priekšstatu par profesionālu konkurenci un brīvu informācijas izplatīšanu."

NTV-5 tuvošanos publika pamanīja dažus mēnešus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas de facto, 1991. gada decembrī, kad avīzes publicēja sludinājumu, ka tiek rīkots dažādu televīzijas programmu vadītāju konkurss. "Tehniskie un citi sagatavošanas darbi bija sākušies jau pirms laba laiciņa, taču savā konkursā neatkarīgā televīzija atklāja ne vienu vien daudzsološu kadru. Tas nozīmē, ka gandrīz ģimenes locekļu kārtā iecelto Latvijas TV diktoru balsīm līdzās drīz atskanēs jaunas – ne mazāk labi tembrētas un suģestējošas, ka iespējama jauna televīzijas valoda montāžas un ziņu pasniegšanas veidā. NTV-5 sevi piesaka arī ar jaunu tematiku – iecerēti raidījumi par nacionālajām kultūras biedrībām, skandināvu, lietuviešu un igauņu valodas mācīšana, raidījumu cikls par pasaules literatūru. Tiek veidota filma par Latvijas vēsturi, skanēs mūzika no Superchanel, un ziņas tiks lasītas arī angliski…"

Viena no jaunās televīzijas idejas autorēm, NTV-5 ģenerāldirektore Marina Gulmane, SestDienai stāstīja, ka šī televīzija viņai esot kā trešais bērns: "Tik tiešām, no brīža, kad radās doma par neatkarīgu televīziju, līdz reģistrēšanai 1991. gada 8. aprīlī pagāja deviņi mēneši. Atklāti runājot, arī man ideja sākumā likās neprātīga un nerealizējama, taču, kad sāku kaut ko darīt, saskāros ar daudz lielāku neizpratni. Par tā laika attieksmi patiesībā nav ko brīnīties, taču arī šodien valsts televīzija monopolu uz informācijas izplatīšanu sargā tikpat dzelžaini. Tādai TV sabiedrībai kā mēs jādabū raidlaiks no Latvijas Radio un televīzijas sakaru centra, kuram šāgada laikā vairākkārt mainījusies padotība, bet nemainīga palikusi atkarība no Radio un televīzijas komitejas. (..) Raidlaiku it kā neliedza, bet faktiski arī nedeva. Visbeidzot piedāvāja tādu laiku, kas bija pilnīgi nepieņemams, jo tad mēs jau pirmajā reizē ieriebtu skatītājiem, liedzot iespēju skatīties populārus Ostankinas studijas raidījumus. Tagad mūsu programmas direktors Viktors Zaķis ir panācis to, ka ir garantēts raidlaiks 31. decimetra kanālā un mūsu pārraides, sākot ar 4. maiju, varēs redzēt no plkst. 20.35 līdz 22.00 katru dienu."

Kas maksās par mūziku? NTV-5, līdzīgi daudziem citiem, savu naudas maku slēpj diezgan rūpīgi, secināja Dace Balode. "Pats nosaukums liecinot par neatkarīgās televīzijas dibinātāju skaitu, taču par kompanjoniem neko vairāk Marina Gulmane nestāsta. (..) Vēl televīzija, protams, var cerēt uz naudu, ko maksās reklāmdevēji, taču vispirms jāiekaro vārds un plaša skatītāju auditorija. NTV-5 apzinās, ka iesākumā jārēķinās tikai ar tiem skatītājiem, kuru televizori uztver 31. decimetra kanālu, un reklāmas nauda nebūs tik liela, lai varētu daudz pelnīt un turpināt izvērst tehniskās iespējas."

Jaunās televīzijas principus ziņu pasniegšanā atklāja NTV-5 ziņu departamenta vadītājs Kārlis Streips: "Patlaban Latvijā mediji sāk virzīties prom no tendences visu komentēt, un paldies Dievam, ka tā. Kaut arī cilvēki Latvijā man bieži teikuši, ka viņi tieši gaida, lai žurnālists komentētu un dotu vērtējumu. (..) Informācijas ziņā mūsu durvis būs vaļā gan Tautas frontei un Pilsoņu kongresam, gan Liberālajai partijai un frakcijai Līdztiesība, gan visiem citiem Latvijā eksistējošajiem politiskajiem spēkiem. Bet es arī vēlos uzsvērt, ka mēs nevienu viedokli nepropagandēsim. Mēs informēsim par viedokļu daudzveidību."

NTV-5 izvēlējusies ceļu, kuru pēdējo gadu laikā jau bija iesākusi Atmoda un Diena, secināja raksta autore: "Sapulcināja jaunus cilvēkus un mācīja tiem strādāt atbilstoši savam stilam." 1996. gada augustā NTV-5, apvienojoties ar Picca TV, pārtapa par Latvijas Neatkarīgo televīziju. Kas attiecas uz viedokļu nepropagandēšanas principu – laiks diemžēl ir rādījis, ka to daudz vieglāk ir deklarēt nekā ievērot. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas