Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 22. jūnijs
Ludmila, Laimdots, Laimiņš

VK: Rail Baltica projekts atpaliek no grafika vismaz piecus gadus

Dzelzceļa "Rail Baltica" projekts atpaliek no grafika vismaz piecus gadus, teikts Baltijas valstu augstāko revīzijas iestāžu īstenotā "Rail Baltica" projekta situācijas izpētes ziņojumā.

Valsts kontrolē (VK) norāda, ka atbilstoši projekta pušu paustajam dzelzceļa pirmās kārtas pabeigšanas termiņš patlaban ir 2030.gads, kas nozīmē, ka līdz 2030.gada beigām dzelzceļa maģistrālei, kas savienos Tallinu, Rīgu, Kauņu un Poliju, jābūt gatavai, lai tās ekspluatāciju varētu sākt 2031.gadā. Tomēr, kā secināts ziņojumā, daži iekšējie projekta grafiki liecina, ka projekts var aizkavēties vēl vairāk.

Piemēram, atbilstoši "Rail Baltic Estonia" integrētajam kontroles grafikam Pērnavas-Latvijas valsts robežas posms pilnībā tiks pabeigts 2032.gada oktobrī un būvniecība beigsies 2031.gada beigās. Tomēr "Rail Baltic Estonia" pārstāvji paziņojuši, ka ir veikuši pasākumus, lai nodrošinātu, ka arī šie darbi tiktu pabeigti līdz 2030.gadam.

Eiropas Komisijas Transporta un mobilitātes ģenerāldirektorāts "DG Move" Baltijas valstu augstākajām revīzijas iestādēm norādījis, ka ka TEN-T regulā noteiktais "Rail Baltica" projekta pabeigšanas termiņš ir 2030.gads, tāpēc projektam ir jābūt pabeigtam šajā termiņā vai pēc iespējas tuvāk šim termiņam.

Galvenais kavēšanās iemesls, kā norādīts revidējamo organizāciju intervijās un iesūtītajos dokumentos, ir detalizēto būvprojektu izstrādes aizkavēšanās, par ko atbild AS "RB Rail". Lai gan saskaņā ar Eiropas Komisijas Īstenošanas lēmumu detalizēto būvprojektu pabeigšanas termiņš gan Lietuvā, gan Igaunijā bija 2020.gada beigas, bet Latvijā - 2021.gada beigas, šā gada gada februārī projekti joprojām nav pabeigti, uzsvērts ziņojumā.

Atbilstoši pašreizējam grafikam detalizētajiem būvprojektiem Lietuvā jābūt pabeigtiem līdz 2026.gada jūnija beigām, Igaunijā - līdz 2026.gada septembra beigām, bet Latvijā - līdz 2027.gada beigām.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka kavēšanās projektēšanas procesā un teritoriālajā plānošanā ir arī galvenais iemesls, kāpēc ir aizkavējusies zemes atsavināšana. Atbilstoši Eiropas Komisijas īstenošanas lēmumam zemes atsavināšanai bija jābūt pabeigtai līdz 2021.gada beigām, taču 2024.gada februārī visas Baltijas valstis nav pat pusceļā.  

Revīzijas iestāžu izskatītajos dokumentos tika norādīti vairāki detalizēto būvprojektu aizkavēšanās iemesli, tostarp konsultantu nespēja nodrošināt pilnīgu atbilstību projektu tehniskajām prasībām un projekta sarežģītības nenovērtēšana. Projekta puses arī norādīja, ka projektu izstrāde tika aizkavēta, jo tika daudzkārt atjauninātas projektēšanas vadlīnijas, mainot projektēšanas tvērumu, kā arī to ietekmēja Covid-19 pandēmijas ierobežojumi un "RB Rail" nepietiekamie resursi pārskatīšanai.

LETA jau vēstīja, ka pērnā gada nogalē Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstu kontrolieri parakstīja sadarbības līgumu par būtiskiem aspektiem un problēmjautājumiem "Rail Baltica" projekta īstenošanā un finansēšanā.

Sadarbojoties Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstu augstākajām revīzijas iestādēm, veikta situācijas izpēte par šobrīd būtiskiem projekta īstenošanas, finansēšanas un starpvalstu sadarbības jautājumiem.

Par augsta līmeņa riskiem globālā projekta mērķu sasniegšanai tiks informētas visu triju Baltijas valstu valdības, parlamenti un sabiedrība kopumā.

Tāpat vēstīts, ka atbilstoši "Rail Baltica" izmaksu un ieguvumu jaunākās analīzes datiem dzelzceļa līnijas kopējās izmaksas Baltijā var sasniegt 23,8 miljardus eiro, tostarp projekta pirmās kārtas izmaksas Baltijā varētu veidot 15,3 miljardus eiro, no tiem Latvijā - 6,4 miljardus eiro. Iepriekšējā izmaksu un ieguvumu analīzē 2017.gadā tika lēsts, ka projekts kopumā izmaksās 5,8 miljardus eiro.

Vienlaikus atjaunotajā izmaksu un ieguvumu analīzē secināts, ka "Rail Baltica" projekts joprojām ir ekonomiski pamatots, un paredzams, ka tas radīs iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu par 0,5 līdz 0,7 procentpunktiem gadā, sniedzot 15,5 līdz 23,5 miljardu netiešo eiro IKP pieaugumu Baltijas valstīm.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma - 1435 milimetru - dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā. Dzelzceļa līniju "Rail Baltica" plānots atklāt secīgi pa posmiem laikā no 2028.gada līdz 2030.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas