Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Katra 20.nāve - zaļā pūķa dēļ

Katrs divdesmitais nāves gadījums pasaulē ir saistīts ar pārmērīgu alkohola lietošanu, informējusi Pasaules Veselības organizācija (PVO), kas šonedēļ publicēja jaunāko ziņojumu par globālo alkohola patēriņu un grādīgo dzērienu izraisītajām veselības problēmām.

PVO apkopotie dati liecina, ka 2012. gadā pasaulē 3,3 miljonu cilvēku nāve bija saistīta ar alkoholu, kas ir vairāk, nekā ar AIDS, tuberkulozi un vardarbību kopā ņemot. Tas nozīmē, ka ik pēc desmit sekundēm alkohols nogalina vienu zemeslodes iedzīvotāju.

Apkopojot informāciju par 194 valstīm, PVO secinājusi, ka katrs pasaules iedzīvotājs, kas ir vecāks par 15 gadiem, gadā izdzer 6,2 litrus tīrā alkohola. Ņemot vērā, ka alkoholu lieto mazāk par pusi - 38% - pasaules iedzīvotāju, tad grādīgos dzērienus patērējošie gadā izdzer vidēji 17 litru tīrā alkohola.

PVO uzsver, ka visnegatīvākās sekas uz veselību atstāj epizodiska liela alkohola daudzuma lietošana jeb tā saucamā pļēgurošana. Šādu praksi piekopjot 16% pasaules iedzīvotāju no tiem, kuri nav atturībnieki.

Visvairāk alkohola pasaulē patērē eiropieši. PVO dati rāda, ka 2010. gadā vidēji katrs eiropietis, vecāks par 15 gadiem, izdzēra 10,9 litrus tīrā alkohola. Tomēr atsevišķās Eiropas valstīs grādīgo dzērienu patēriņš krietni pārsniedz kontinenta vidējo rādītāju.

Pārliecinoša līdere ir Baltkrievija, kur 2010. gadā viens iedzīvotājs izdzēra 17,5 litrus alkohola, no kuriem 47% bija spirtotie dzērieni. Tālu neatpaliek arī Krievija ar 15,1 litru, no kuriem 51% bija spirtotais alkohols.

Latvijā 2010. gadā uz vienu iedzīvotāju patērēti 12,3 litri tīrā alkohola (aptuveni tikpat, cik Polijā un Francijā). Salīdzinājumam - 2005. gadā latvieši izdzēra 12 litru. No kopējā patērēto grādīgo dzērienu daudzuma 47% bija alus, 37% spirtotie dzērieni, bet vīns 11%.

No Baltijas valstu iedzīvotājiem lielākie alkohola patērētāji izrādījušies lietuvieši. 2010. gadā Lietuvā uz vienu iedzīvotāju izdzerti 15,4 litri tīrā alkohola. Igaunijā uz vienu iedzīvotāju izdzerti 10,3 litri, kas ir mazāk nekā vidēji Eiropā, bet vairāk nekā Armēnijā (5,3), Itālijā (6,7), Maltā (7) un Islandē (7,1).

PVO vēlas, lai līdz 2025. gadam pasaulē pārmērīga alkohola lietošana samazinātos par 10%. Tādēļ tā aicina valstis aktīvāk strādāt, lai ierobežotu alkohola patēriņu.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 14.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits