Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pētījums: Viena glāze vīna dienā palielina krūts vēža risku

Sievietes, kas, ievērojot mediķu rekomendētos ierobežojumus, dzer vīnu ne vairāk par vienu glāzi dienā, tomēr pakļauj riskam savu veselību un dzīvību - kā liecina jauns ASV veikts pētījums, pat četras vīna glāzes nedēļā palielina krūts vēža risku par 15%, vēsta britu laikraksts The Daily Telegraph.

Žurnālā Journal of the American Medical Association publicētais Hārvarda Universitātes zinātnieku pētījums balstīts uz gandrīz trīsdesmit gadu laikā ievāktiem datiem par 106 000 amerikāņu medmāsu alkohola lietošanas paradumiem un viņu veselības stāvokli.

Pētījuma rezultāti liecina, ka sievietēm, kas dienā izdzer četras devas alkohola (divas vidējas glāzes vīna), ir par 50% lielāks risks saslimt ar krūts vēzi nekā sievietēm, kas alkoholu nelieto vispār. Turklāt alkohola lietošana jaunībā vairāk palielina krūts vēža risku nekā alkohola lietošana brieduma gados un vecumā. Kā skaidro zinātnieki, alkohols ietekmē hormona estrogēna līmeni, kas atbildīgs par dažām krūts vēžu formām.

Lai gan zinātnieki uzskata, ka nepieciešams uzmanīgāk izvērtēt alkohola ietekmi uz vēža ģenēzes procesu, jāņem vērā arī alkohola labvēlīgā ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmas veselību. "Cilvēkam ir jāsalīdzina nelielais krūts vēža risks, ko rada mērena alkohola lietošana, ar tās labvēlīgo ietekmi uz kardiovaskulārajām slimībām, lai izdarītu labāko izvēli attiecībā uz alkohola uzņemšanu," norādīja viena no pētījuma autorēm Vendija Čena.

"Dažām sievietēm krūts vēža riska palielinājums var būt pietiekami nopietns, lai [alkohola lietošanas] pārtraukšana šķistu apdomīgs solis," ievadrakstā pirms pētījuma norāda Stīvens Narods no Toronto Sieviešu veselības koledžas izpētes institūta. "Tomēr nav datu par to, ka atteikšanās no alkohola lietošanas samazinātu krūts vēža risku." Līdzīgi Čenai Narods norāda, ka sievietēm, kas, baidoties no krūts vēža, atturas no alkohola, būtu jāpadomā, vai vēža risku neatsver mērenas alkohola lietošanas labvēlīgā ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmas veselību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits