Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Tramps, Brexit sākšana un vēlēšanas Eiropā

Bažas, neziņa un pesimisms ir trīs vārdi, ar kuriem liela daļa starptautisko politisko procesu vērotāju raksturo prognozes 2017. gadam. Lielākoties pesimistisko prognožu pamatā ir 2016. gadā pieredzētie politiskie procesi, kuru iespējamību pirms tam daudzi pieļāva, tomēr līdz pēdējam brīdim nemaz neticēja, ka tā notiks. Iespējams, tieši tāpēc, izgāzušies iepriekšējā gada prognozēs, analītiķi ļoti uzmanīgi izsaka prognozes par šo gadu, drošības pēc visu zīmējot tumšākās krāsās, nekā tas īstenībā var izvērsties.

Žurnālists Edvards Lūkass prognožrakstu The Daily Mail sāk ar apokaliptisku ainu, kurā Krievija pēc uzbrukumiem pārņem Lielbritānijas vadību. Lūkass uzskata, ka 2017. gads var kļūt par bīstamāko britu vēsturē kopš aukstā kara gadiem un Lielbritānija tam neesot gatava. Jau tagad esot skaidrs, ka Rietumi ar "nestabilo un neprognozējamo" Donaldu Trampu priekšgalā nevarēs stāties pretī Krievijas agresīvajiem izgājieniem vienotā un apņēmīgā frontē. Viens no iemesliem esot tas, ka Trampa uzvara prezidenta vēlēšanās ir iedragājusi NATO, kas desmitgadēm bijis Rietumu drošības bastions.

Ir bažas, ka nākamā gada laikā Tramps centīsies panākt kādu plašāku vienošanos ar Krieviju, apmaiņā pret sadarbību cīņā pret terorismu dodot Kremlim visu, ko tas vēlas Eiropā. Tas varētu nozīmēt atbalsta mazināšanu Ukrainai, sankciju pret Krieviju vājināšanu apmaiņā pret vilinošiem kontraktiem amerikāņu gāzes un naftas kompānijām. Iespējamas arī aizmuguriskas vienošanās starp ASV un Krieviju, kas var skart Baltijas valstu un Polijas drošību.

Franču ģeopolitologs Aleksandrs del Valls izdevumā Atlantico.fr prognozē, ka 2017. gads uzskatāms par Krievijas lielās atgriešanās starptautiskajā arēnā gadu. "Krievi nodarbojas ar Sīrijas atbrīvošanu no islāmistiem un džihādistiem opozicionāriem, kas ļauj Krievijai spēcīgi ietekmēt sarunas, uzspiest savu programmu. Pārējas process Sīrijā kļūst iespējamāks, un tieši krievi diktēs toni tajā. Naftas cenas kāps, un Krievijai tas palīdzēs pretstāvēt ekonomiskajai krīzei."

Esot paredzama arī Irānas ietekmes reģionā augšana un pat iespējama tās atgriešanās Irākā cīņas pret Islāma valsti aizsegā. Galvenie zaudētāji reģionālajos konfliktos var izrādīties kurdi Sīrijā un Irākā. Turcijai vienojoties ar Vladimiru Putinu, kurdi tiks "iespiesti" no divām pusēm.

Reuters analītiķi kā nozīmīgākos gaidāmos notikumus Eiropā izceļ vēlēšanas Nīderlandē, Francijā un Vācijā. Parlamenta vēlēšanās Nīderlandē martā paredzama Gērta Vildersa antiislāma Brīvības partijas uzvara. 

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 2.janvāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits