Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Aizdomas, ka Krievijas karaspēks gatavojas ofensīvai Austrumukrainā

Krievijas bruņotie spēki šonedēļ Ukrainas robežas tuvumā savilkuši lielu skaitu karavīru un bruņutehnikas vienību. Tas varētu liecināt par gatavošanos jaunai ofensīvai Austrumukrainā, kurā oficiāli tiek ievērots pamiers, bet ik dienu pienāk informācija par sadursmēm starp ukraiņu spēkiem un Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Pēdējā gada laikā pasaules medijos regulāri parādījusies informācija, kas apliecina Krievijas karavīru un bruņojuma atrašanos Austrumukrainā, bet Kremlis kategoriski noliedz Krievijas tiešu militāro klātbūtni kaimiņvalsts teritorijā. Ceturtdien publicēts ziņojums, kurā teikts, ka gūti "neapgāžami" pierādījumi Krievijas karaspēka līdzdalībai konfliktā.

Krievijas Rostovas apgabala pilsētā Matvejevkurganā, kas atrodas aptuveni 50 kilometru no robežas ar promaskavisko separātistu daļēji kontrolēto Ukrainas austrumu reģionu Doņecku, kopš pagājušās sestdienas ik dienu ieradušies vairāki vilcienu sastāvi ar tankiem un bruņutehniku, vēsta ziņu aģentūra Reuters. Piemēram, otrdien atvesti 16 tanku T-72 un vairākas kravas automašīnas.

Uz Matvejevkurganu nogādāts plašs smagās artilērijas arsenāls - reaktīvo mīnmetēju iekārtas Uragan, tanki, bruņumašīnas un pašgājējhaubices. Četru dienu laikā piegādāti vismaz 26 tanki, aptuveni 30 Uragan iekārtu, desmitiem kravas automašīnu un vairākas bruņumašīnas un pašgājējhaubices. Šāda veida bruņojums ticis izmantots karadarbībā Austrumukrainā.

No Matvejevkurganas bruņutehnika un kravas automašīnas devušās uz netālo militāro poligonu, ko šķērso nesen atjaunots zemes ceļš, kurš aizved līdz pat Ukrainas robežai. Iepriekš izskanējusi informācija, ka no šī poligona ir veikti artilērijas uzbrukumi ukraiņu spēku pozīcijām Austrumukrainā.

Uz vietas esošie žurnālisti ievērojuši, ka piegādātajiem militārajiem transportlīdzekļiem ir noņemtas numurzīmes un uz karavīru uniformām nav zīmotnes. Arī Austrumukrainā karo vienības bez atpazīšanas zīmēm uz uniformām un kaujās tiek izmantota bruņutehnika bez numurzīmēm.

Krievijas Aizsardzības ministrija nav paskaidrojusi, kādēļ Ukrainas robežas tuvumā notiek tanku un bruņutehnikas koncentrēšana. Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vaicāts, vai nemarķēta militārā tehnika un karavīri bez zīmotnēm pie robežas nozīmē gatavošanos iebrukumam Ukrainā, atbildēja, ka šāds jautājums ir nevietā.

NATO spēku Eiropā virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlavs šomēnes paziņoja, ka promaskaviskie kaujinieki izmanto februārī Minskā noslēgto pamieru, lai atjaunotu bruņojumu un sagatavotos jaunai ofensīvai.

Vašingtonā bāzētā respektablā domnīca Atlantic Council vakar iepazīstināja ar savu izmeklēšanu, kurā iegūti "plaši un neapstrīdami" pierādījumi Krievijas karavīru un militārās tehnikas tiešai līdzdalībai konfliktā Austrumukrainā.

Pierādījumu iegūšanai darba grupa izmantojusi populāro videoapmaiņas vietni YouTube, satelītuzņēmumus no Google Maps un Google Earth, kā arī krievu karavīru ierakstus sociālajās vietnēs Twitter, Facebook, Instagram un VKontakte.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Tanki pie Ukrainas robežas lasiet piektdienas, 29.maija, laikrakstā Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits