Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Finansēs pilnā apmērā, bet mazāk

Mainoties Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzstādījumam, nākamajā studiju gadā valsts finansēto studiju vietu skaits varētu samazināties par 10%. No pašām augstskolām būs atkarīgs, cik lielā mērā tas ietekmēs jaunos studētgribētājus, tikmēr panākta sapratne - esošos studentus tas neskars.

Dienai skaidro IZM pārstāve Laura Zaharova, budžeta vietu finansēšanai paredzēto līdzekļu apjoms nākamajā studiju gadā nekļūs mazāks, bet tas tiks sadalīts, lai pilnā apmērā segtu studiju vietas izmaksas. Līdz šim tas nenotika pilnā apmērā - valsts vienu studiju vietu finansēja aptuveni 85% apmērā, atlikušo daļu līdzfinansēja augstskolas. Tagad tās ir 26 193 budžeta vietas, bet nākamajā studiju gadā no valsts budžeta tās būs 23 669 vietas. Savukārt papildus katra augstskola, izvērtējot finansiālās iespējas un studiju maksu augstskolā, var finansēt studijas no pašas augstskolas līdzekļiem. Ministrijā pat prognozē, ka nekas būtiski nemainīsies. Pērn no valsts un pašu augstskolu budžeta kopā bijušas 26 296 budžeta vietas, bet šogad tās būšot 26 143 studiju vietas.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidente Ilva Grigorjeva Dienai norāda - patlaban starp iesaistītajām pusēm panākta sapratne: izmaiņas esošos studentus ietekmēt nedrīkst. Tāpat studentu pārstāvji uzsver, ka nevar mainīt to studentu skaitu, kuri saņem stipendijas, ja tās pēc iepriekš apstiprinātiem nosacījumiem ir nopelnītas. Bieži tās ir piesaistītas budžeta vietām.

Pagaidām gan vēl neatbildēts ir jautājums, kā tas viss ietekmēs reflektantus. I. Grigorjeva atzīst - šobrīd izskatās, ka budžeta vietu jaunajiem studentiem būs mazāk, bet nav skaidrs, cik liels būs kritums. Taču, pēc LSA uzskatiem, katrā nozarē ir jābūt iespējai studēt valsts vai augstskolas apmaksātās studiju vietās. Turklāt skaidrība būtu jāievieš tuvākajā laikā, lai vidusskolas beidzēji un citi varētu sākt plānot savus turpmākos soļus.

To, ka šāds lēmums ietekmēs uzņemšanu augstskolās, Dienai apstiprina arī Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks. Skaitļos tas LU nozīmētu par 600 budžeta vietām mazāk, nekā bijis līdz šim, un tas varētu ieviest zināmas korekcijas uzņemšanas plānos. Patlaban gan LU tiek lemts par papildu budžeta vietu finansēšanu no pašas Universitātes līdzekļiem. Vienīgās neskaidrības rodas par stipendiju apjomiem, atzīmē I. Muižnieks. Rektors arī piebilst, ka LU plāno atbalstīt mērķtiecīgus studentus, kas laikus būs izlēmuši studēt LU, piešķirot atlaidi studiju maksai.

Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes studiju prorektors Uldis Sukovskis ir lakonisks: «RTU budžeta vietu skaits nesamazināsies.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?