Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Jauns pieradums ielās

Galvaspilsētā tā ir pati pirmā pusielas garumā marķētā velojosla (iepriekš bija tikai atsevišķos ielu posmos), tāpēc neizpaliek daudzi jautājumi un arī autovadītāju dusmas. To var saprast - Elizabetes ielā kopš velojoslas ieviešanas vērojami agrāk neredzēti sastrēgumi, savukārt uz velojoslas riteņbraucēju ir gaužām maz.

Sastrēgumi mazināsies

Diena neilgi pēc velojoslas ieviešanas novēroja satiksmi Elizabetes ielā un konstatēja, ka stundas laikā pa velojoslu aiztraucas tikai ap desmit riteņbraucējiem. Tikmēr autovadītāji pēcpusdienās iesēžas mokošos sastrēgumos, jo automašīnām virzienā uz centru pusotras joslas vietā atstāta tikai viena.

Rīgas domes Satiksmes departaments aicina būt iecietīgiem un prognozē, ka dažu mēnešu laikā situācija normalizēsies. Pēc departamenta speciālistu novērojumiem, sastrēgumi pēc katrām būtiskām satiksmes organizācijas izmaiņām izzūd triju mēnešu laikā - autovadītāji tām pielāgojas: savā maršrutā atrod citus ceļus, brauc citā laikā vai pielāgojas kopējai satiksmes plūsmai.

Noteikumi kā sabiedriskā transporta joslām

Ņemot vērā, ka Rīgā pašlaik ir viena atsevišķi uz brauktuves esoša velojosla, daudziem nav skaidrs, kā krustojumos pareizi pagriezties pa labi un kam krustojumos ir priekšroka. Tāpēc būtiski uzsvērt - uz velojoslām attiecināmi tie paši noteikumi, kas sabiedriskā transporta joslām. Kā skaidro Ceļu satiksmes un drošības direkcija (CSDD), velojosla ir atsevišķa brauktuves josla tikai velosipēdiem un lielākoties atdalīta ar nepārtraukto ceļa apzīmējumu, ko aizliegts šķērsot cita veida transporta līdzekļiem; vietās, kur automašīnām paredzēts šķērsot velojoslu no blakus teritorijām, piemēram, ielām, vārtrūmēm vai stāvlaukumiem, tā apzīmēta ar pārtrauktu apzīmējumu, ko automašīnas drīkst šķērsot.

Savukārt ielu krustojumos iespējami divi risinājumi, lai pagrieztos pa labi. Pirmkārt, autovadītāji pirms krustojumiem, kur velojosla ir nodalīta ar pārtraukto ceļa apzīmējumu, lai pagrieztos pa labi, drīkst savlaicīgi ieņemt labo malējo joslu - jau laikus iebraukt velojoslā. Šajā gadījumā velosipēdistam jādod vieta automašīnai. Otrkārt, iespējams, ka nepārtrauktais apzīmējums, kas atdala velojoslu, stiepjas līdz pašam krustojumam. Tad ar auto šajā joslā iebraukt nedrīkst un jāņem vērā, ka labajā pusē - uz velojoslas - var atrasties tikai velosipēdists, kurš drīkst gan braukt taisni, gan pagriezties pa labi. Šajā gadījumā priekšroka ir tam, kurš brauc taisni, proti - velosipēdistam.

Pirmā, bet ne vienīgā

Jau drīz autovadītājiem ne tikai Elizabetes ielā, bet vēl vairākās centra ielās jārēķinās ar velobraucējiem uz atsevišķas joslas. Šovasar iecerēts velojoslas iezīmēt arī Dzirnavu ielā un Lāčplēša ielā abās pusēs posmā no Skolas ielas līdz Ernesta Birznieka-Upīša ielai. Ir izsludināts iepirkuma konkurss ceļu marķējuma uzkrāsošanai un ceļa zīmēm. Pēc sākotnējās ieceres jau šogad bija paradzēts ar velojoslām aprīkot vismaz astoņas ielas, kur tas iespējams bez būvdarbiem un ar nodalošu marķējumu un ceļa zīmēm. Tas gan var aizkavēties saskaņojumos ar Rīgas domes Satiksmes departamentu, CSDD, Valsts policiju, va/s Latvijas valsts ceļi un Rīgas satiksmi. Vienlaikus top grozījumi, lai termins «velojosla» tiktu ieviests Ceļu satiksmes noteikumos, Latvijas valsts standartos un citos normatīvajos aktos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?