Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Komisija vēlas sakārtot jomu

Pirms Maksātnespējas likuma grozījumu izskatīšanas otrajā lasījumā Saeimas Juridiskā komisija otrdien pieņēma vairākus konceptuālus lēmumus. Tas bija nepieciešams, lai dotu sabiedrībai un sociālajiem partneriem skaidru signālu, «kuru ceļu esam izvēlējušies», žurnālistiem sacīja komisijas priekšsēdis Gaidis Bērziņš (NA).

Komisija atbalstīja arī Tieslietu ministrijas priekšlikumu, ka maksātnespējas administratoru uzraudzību, kā arī sertificēšanu, kas tagad ir Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas kompetencē, turpmāk veic Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošā Maksātnespējas administrācija.

Vasarā valdība apstiprināja Maksātnespējas politikas pamatnostādnes 2016.-2020. gadam, tajās paredzot stiprināt Maksātnespējas administrācijas kapacitāti un administratoru uzraudzību. Taču Saeimā jau ir atvērti no iepriekšējās Saeimas mantotie grozījumi Maksātnespējas likumā, kurā uz otro lasījumu ir iesniegti 187 priekšlikumi. Šiem likuma grozījumiem būtu jāstājas spēkā nākamā gada 1. janvārī. No 2017. gada sākuma arī plānots valstij atjaunot tiesības veikt maksātnespējas administratoru sertifikāciju, ko tā darīja jau līdz 2009. gadam.

Nevar atrast vadību

Jau kopš pavasara Maksātnespējas administrācija ir bez vadības, jo divi Valsts kancelejas izsludinātie konkursi beigušies bez rezultātiem. Ministrijas vadība bija arī uzrunājusi iespējamos kandidātus no valsts pārvaldē strādājošo vidus, taču neviens nebija izrādījis interesi par šo amatu. Tieslietu ministra padomnieks Edgars Stafeckis Dienai paskaidroja, ka ministrijas vadība šonedēļ esot tikusies ar partneriem no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Ārvalstu investoru padomes un Komercbanku asociācijas. Tikšanās dalībnieki secinājuši, ka pie esošā atalgojuma, kas tagad administrācijas direktoram ir nedaudz vairāk nekā 2200 eiro «uz papīra», iestādes vadītāju atrast būs grūti. Tāpēc ministrija lūgs premjeru izvērtēt iespēju risināt arī Maksātnespējas administrācijas direktora atalgojuma jautājumu, līdzīgi kā tika palielināta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora alga.

Jau ziņots, ka koalīcija vienojās īstenot pilotprojektu un palielināt VID ģenerāldirektora algu līdz 4030 eiro, lai motivētu iespējamos pretendentus kandidēt uz šo amatu. Saeima kā steidzamus pieņēma grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Tagad līdzīgu izņēmumu lūgs paredzēt arī Tieslietu ministrija. E. Stafeckis paskaidroja, ka Maksātnespējas administrācija pašlaik veic visas funkcijas direktora pienākumu izpildītājas Baibas Bangas vadībā. Administrācijai papildus budžetā ir arī piešķirti 480 000 eiro, kas ļāva jau no 1. septembra palielināt darbinieku algas, lai tās izlīdzinātu ar citām tāda paša līmeņa valsts pārvaldes iestādēm.

Paplašina loku

Juridiskās komisijas sēdē deputāti izskatīja vēl vairākus piedāvājumus, kā nākotnē organizēt maksātnespējas administratoru sertifikāciju, bet tos noraidīja. Inguna Sudraba (NSL) bija ierosinājusi sertifikāciju uzticēt administratoru kolēģijas institūcijai - sertifikācijas komisijai, Kārlis Seržants (ZZS) - Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijai, bet Andrejs Elksniņš (Saskaņa) - profesionālai organizācijai, kas apvieno Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģiju un Latvijas Zvērinātu revidentu asociāciju. Savukārt administratoru asociācija aicināja to atstāt tās kompetencē.

Komisija konceptuāli atbalstīja arī Vienotības un Ekonomikas ministrijas ierosinājumus, kas saistīti ar tiesiskās aizsardzības procesa uzraudzību. Inese Lībiņa-Egnere (Vienotība) paskaidroja, ka mērķis ir panākt, lai pēc iespējas vairāk ir uzņēmumu, kurus izdodas atveseļot. «Maksātnespējas administratoriem nav tādas pieredzes un zināšanu, lai uzņēmumus, kam vajadzīga palīdzība, atgrieztu uzņēmējdarbības vidē,» sacīja I. Lībiņa-Egnere. Tāpēc ir ierosināts paplašināt tiesiskās aizsardzības procesa uzraugu loku un dot iespēju tajā iesaistīt ne tikai maksātnespējas administratorus, bet arī zvērinātus advokātus, zvērinātus revidentus, kā arī finanšu konsultantus - tajā skaitā arī no citām ES dalībvalstīm. Pirmajā daļā šis ierosinājums sakrīt arī ar A. Elksniņa priekšlikumu. Tiesiskās aizsardzības procesa uzraugu ieteiktu kreditoru vairākums un ieceltu tiesa. Komisija minētajiem priekšlikumiem izteica konceptuālu atbalstu, taču deputātiem vēl ir jāizskata visi uz 2. lasījumu iesniegtie priekšlikumi, par kuriem paredzamas diskusijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?