Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Lauku atbalsta nauda apgūta pilnībā

Vērtējot Eiropas Savienības fondu iepriekšējo - no 2007. līdz 2013. gadam - plānošanas periodu, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) ceturtdien preses konferencē sacīja: «Tas ir noslēdzies teicami, un Lauku atbalsta dienests ir labi pastrādājis.» Finansējums lauku attīstībai ir apgūts pilnībā par 100 procentiem, un tas ir izmaksāts līdz 2015. gada beigām. Zemkopības ministrs un Lauku atbalsta dienesta (LAD) vadība cer panākt, lai jau šajā gadā visi lauksaimnieki pārietu uz elektronisko pieteikšanās sistēmu.

Iepriekšējā plānošanas periodā Latvijas lauksaimniekiem bija pieejams finansējums no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda (ELGF) - 1,3 miljardi eiro, Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) - 1,4 miljardi eiro, Eiropas Zivsaimniecības fonda (EZF) - 166,7 miljoni eiro. Vislielākais atbalsts ticis lopkopībai un graudkopībai, lielas investīcijas veiktas arī lauksaimniecības produktu pārstrādē un biogāzes staciju izveidē, preses konferencē informēja Lauku atbalsta dienesta ģenerāldirektore Anna Vītola-Helviga.

LAD vadītājas rīcībā esošie skaitļi liecināja, ka ievērojamas summas ieguldītas fermu būvniecībā un rekonstrukcijā, par ES naudu ir būvētas arī kūtsmēslu krātuves, noliktavas, graudu pirmapstrādes kompleksi. Prāvi ES fondu līdzekļi ir apgūti lielajos kompleksos: SIA Baltic Pork - 3,9 miljoni eiro, SIA Sēļi - 3,6 miljoni eiro, SIA Agro-Dzelzava - 3,6 miljoni eiro. Četri projekti par sešiem miljoniem eiro ir īstenoti akciju sabiedrībā Jaunpils pienotava, akciju sabiedrībā Tukuma piens vairāki projekti realizēti par 4,5 miljoniem eiro, līdzīga summa ieguldīta arī a/s Agrofirma Tērvete. Pieejamie skaitļi norāda uz ļoti plašu un daudzveidīgu atbalstu lauksaimniekiem, kuri par Eiropas finansējumu ir iegādājušies arī lauksaimniecības tehniku un pārtikas ražošanas iekārtas.

ES atbalsts lauku attīstībai dod iespēju līdzekļus izmantot mežsaimniecībā, tos var saņemt arī lauku uzņēmēji, kuri nenodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu, bet, piemēram, ar metālapstrādi, sniedz autoservisa pakalpojumus vai organizē izbraukuma ēdināšanu. Uz finansējumu lauku teritoriju attīstībai un dzīves līmeņa celšanai var pieteikties arī pašvaldības. Tas nav mazsvarīgi, zinot, ka ir daļa ES fondu programmu, kurās uz atbalstu var pretendēt tikai lielie reģionālās attīstības centri «deviņi plus 21», kā tas noteikts Nacionālajā attīstības plānā. Taču ārpus šo pašvaldību loka paliek 89 novadi. Tiem iepriekšminētajam mērķim bija pieejami 89 miljoni eiro, ko lauku teritorijas varēja izmantot, piemēram, ceļu stāvokļa uzlabošanai, saietu namu būvniecībai, muzeju rekonstrukcijai un vēl citiem objektiem. Preses konferencē vairāki žurnālisti vaicāja, vai šie ieguldījumi attaisnosies, ņemot vērā cilvēku skaita samazināšanos laukos. A. Vītola-Helviga skaidroja, ka šajā gadījumā runa ir par cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošanu, piemēram, laukos ir ierīkotas vietas, kur iedzīvotāji var izmazgāt veļu.

Atbildot žurnālistiem par Zivsaimniecības fonda līdzekļu izmantošanas efektivitāti, LAD ģenerāldirektore atzina, ka ne visi fondu līdzekļi ir izmantoti atbilstoši sākotnējam mērķim. Pavisam esot ap 2000 klientu, par kuru īstenotajiem projektiem atbalsts tiek prasīts atpakaļ. To kopējā summa ir seši miljoni eiro. Tāpat esot jārēķinās ar tiesvedībām, kad par savām tiesībām cīnās, piemēram, klienti, kuru projekti ir noraidīti.

Zemkopības ministrija jau sākusi jaunā ES fondu septiņu gadu plānošanas perioda līdzekļu apguvi. Jaunajā plānošanas periodā, kas ilgs līdz 2020. gadam, lauksaimniekiem ir jārēķinās arī ar daudz stingrākām prasībām un sankciju mehānismu. Projektā būs jānorāda tā mērķis, un pēc trim gadiem jāpierāda, ka tas ir sasniegts. Ja LAD konstatēs, ka plānotais uzdevums nav izpildīts, finansējumu var nākties atmaksāt. Lauku atbalsta dienests vēlas panākt, lai jau šajā gadā pieteikšanās uz ES atbalstu notiktu tikai elektroniski, tas paātrinātu un vienkāršotu tā saņemšanu. J. Dūklavs piekrita, ka tas prasīs lielu darbu. Taču zemniekiem varot palīdzēt ap 140 konsultantu, pagastu pārvaldēs un bibliotēkās esot pieejams arī internets. A. Vītola-Helviga atzina, ka prasība par pieteikšanos uz atbalstu elektroniski būs noteikta normatīvos, tas nozīmē, ka tā būs visiem saistoša. LAD elektroniskā informācijas sistēma ir ieviesta vairākus gadus pirms ES noteiktā termiņa - 2018. gada. Jaunajā plānošanas periodā ir mainīta tiešo maksājumu sistēma, kas paredz lauksaimniekiem par 880 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekšējā plānošanas periodā. Par 10 procentiem lielāks finansējums būs arī zivsaimniekiem, par 11% lielāks būs Lauku attīstības programmas atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tagad Lučija, pēc tam Violeta

Jaunā dziedātāja Brigita Čirkše (26) par to, kāpēc ar darbu grib vēl pagaidīt, kāpēc ir patīkami dziedāt lauku kultūras namos, un arī par to, kāpēc svarīgi nebaidīties no skandāliem un atklāti runāt.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?