Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

VID reorganizācija iestrēgusi Saeimā

Ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reorganizāciju saistīto likumprojektu izskatīšana Saeimā nesokas tik gludi, kā, iespējams, cerēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Viņa bija lūgusi šo jautājumu pirmdien izskatīt arī koalīcijas sēdē. «Es ceru, ka tas ir tikai pārpratums. Citādi tas var šķist arī aizdomīgi,» Dienai pirmdien sacīja finanšu ministre.

Viņas vadītā ministrija jau vasarā iesniedza Saeimā grozījumus likumā par Valsts ieņēmumu dienestu un arī grozījumus Kriminālprocesā, kas bija nepieciešami, lai Finanšu policijas pakļautībā esošā Iekšējās drošības daļa pārietu VID ģenerāldirektora tiešā pakļautībā.

Tieši šī iecere pagājušajā nedēļā izraisīja iebildumus Saeimas Juridiskajā komisijā, kura vērtē vienu no likumprojektiem, un pagājušajā nedēļā pretēji plānotajam ar VID reorganizāciju saistītie likumprojekti netika iekļauti Saeimas sēdes darba kārtībā. Diena novēroja, ka sēdes starpbrīdī Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa kabinetā notika neformāla koalīcijas pārstāvju sanāksme, pēc kuras partiju pārstāvji apgalvoja, ka pārrunājuši vasaras brīvdienās piedzīvoto. Taču neoficiāli zināms, ka viens no galvenajiem tikšanās iemesliem bija saistīts ar minētajiem likumprojektiem, kas nepieciešami, lai līdz gada beigām veiktu VID reorganizāciju.

Vienotību šajā neafišētajā sanāksmē pārstāvēja frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa, kura strādā arī Juridiskajā komisijā. Viņa pirmdien Dienai paskaidroja, ka iebildumi pret grozījumiem Kriminālprocesā ir juridiska, nevis politiska rakstura. Projekts bijis saskaņots tikai ar Tieslietu ministriju, bet šādos gadījumos ir nepieciešams saskaņojums arī ar Ģenerālprokuratūru un vēl vairākām tiesībsargājošajām iestādēm. Deputāti secinājuši, ka VID Iekšējās drošības daļas pakļautība VID ģenerāldirektoram esot bīstama - runa varētu būt par pārraudzību, ko īsteno ministrs.

Finanšu ministre D. Reizniece-Ozola sacīja, ka pirms likumprojekta iesniegšanas Saeimā ir bijušas diskusijas arī ar tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem. Viņasprāt, ir svarīgi stiprināt Iekšējās drošības daļu, kuras uzdevums ir kontrolēt VID darbiniekus, tāpēc tai nevajadzētu atrasties Finanšu policijas pārvaldes vadītāja pakļautībā, kas ir viens no uzraugāmajiem. «Tad iznāk, ka lapsa ķer pati savu asti,» piebilda ministre. Ja šī daļa atrastos VID ģenerāldirektora pakļautībā, tad VID vadība būtu daudz informētāka par notiekošo un «tai būtu instruments, kā ietekmēt procesus». Diskusijās ir izskanējis arī priekšlikums, ka VID Iekšējās drošības daļa varētu atrasties finanšu ministra vai iekšlietu ministra pārraudzībā, piebilda D. Reizniece-Ozola.

Koalīcijas sadarbības padomes sēdē pirmdien tieši šis piedāvājums šķitis vispieņemamākais, piedāvājot par minētās institūcijas pārraugu noteikt finanšu ministru. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) pēc sēdes informēja, ka koalīcija vienojusies, ka tiks sagatavots alternatīvs likumprojekts, kuru pēc nedēļas varētu izvērtēt Juridiskā komisija. Savukārt otrs likumprojekts, kas paredz Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes apvienošanu, jau varētu tikt skatīts šajā nedēļā. Premjers arī atgādināja, ka par šīm izmaiņām, kas nepieciešamas VID reorganizācijai, diskusijas jau bijušas gan valdībā, gan koalīcijā, kur visi aspekti tikuši izvērtēti. Arī Rihards Kols (NA) un Edvards Smiltēns (Vienotība) pēc koalīcijas sēdes apgalvoja, ka partijām nav iebildumu pret VID reorganizāciju. Finanšu ministre D. Reizniece-Ozola sacīja, ka VID jau «notiek darbs» un tiek veikti priekšdarbi reorganizācijas īstenošanai, kam nepieciešama arī telpu pielāgošana, lietvedības sadalīšana un vēl virkne dažādu pasākumu.

Diena jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā Saeima veica izmaiņas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas dos iespēju palielināt VID ģenerāldirektora algu līdz 4030 eiro. Uz šo posteni ir izsludināts atkārtots konkurss, kurā pretendenti var pieteikties līdz 7. oktobrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?